Siirry sisältöön

Viikon vinkki 5 – Ole hyvä työssäsi

7 helmikuun, 2011

Kannattaa olla työnantajalleen arvokas. Arvokkaampi kuin mitä hän maksaa sinulle. Tästä voi tietysti vetää johtopäätöksen, että minun mielestäni ei ole viisasta pyytää isoja palkankorotuksia, varsinkaan nyt, mutta se on oma johtopäätöksesi enkä ota siihen kantaa. 😀

Mitä olen seurannut ympäristön menoa, niin usein jonkin firman joutuessa matokuurille, eli irtisanomaan työntekijöitään, aloittavat he irtisanomisen usein kalleimmasta päästä (kustakin kategoriasta josta tekijöitä karsitaan). Kalleimmat työntekijät ovat toki usein myös kokeneimpia, tuottavimpia ja taitavimpia, joten hinta on sinällään ymmärrettävä. Ja ennen kuin kaikki juuri koulusta valmistuneet, rajattomalla itseluottamuksella varustetut ideoita pursuavat työmarkkinoiden tuoreet tulokkaat nostavat vastalauseen, niin totean perään, että näin ei tietysti ole aina. Riippuu alasta, riippuu työpaikasta, riippuu työtehtävistä ja riippuu henkilöistä.

Mutta mikäli olet taitoihisi nähden edullinen, niin mahdollisuutesi säilyttää työpaikkasi on toki parempi, kuin silloin kun olet taitoihisi nähden turhan kallis. Ja vaikka olisit todella hyvä työssäsi, mutta myös todella kallis, saattaa työnantajasi katsoa pelkkiä numeroita ja todeta: ”Hitto, Pena maksaa meille 6000 euroa kuussa ja on ohjelmoija. Jykä ja Lassi ovat myös ohjelmoijia, mutta maksavat yhteensä saman verran. Eiköhän päästetä Pena menemään, niin saadaan kaksi yhden hinnalla!

Voi olla, että Pena tekee kriittisimmän koodin, ja asuu toimistolla tehden ympäripyöreitä päiviä silkasta koodaamisen riemusta, kun taas Jykän ja Lassin päivät menevät Facebookissa Farmvilleä pelaillen ja kahviautomaattia käytellen. Mutta tämä ei näy tuloslaskelmasta, ja kun firmalla on ripuli housussa, johtajat eivät aina tee kovin tarkkaan perusteltuja ja tutkittuja päätöksiä.

Ja ei nyt sitten käsitetä väärin, että mielestäni pitää suostua alipalkattuun hommaan osakkeenomistajien kääriessä työn hedelmät. Ei suinkaan. Mutta ei kannata myöskään yliarvioida omaa korvaamattomuuttaan.

Advertisement

From → Viikon vinkki

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: