Siirry sisältöön

IEA:n raportti – Osa 2

14 marraskuun, 2010

Tässä artikkelissa analysoimme hieman IEA:n energia-skenaarion oheista kuvaajaa tulevasta öljyn tuotannon kehityksestä.

Oheisesta IEA:n raportissa olevasta kuvaajasta näemme hyvin todellisen tilanteen.

Suomennetaan vielä lyhyesti nuo eri fossiilisten kategoriat, jotta tiedetään mistä puhutaan:
Unconventional Oil
. Tarkoittaa lähinnä Kanadan öljyhiekasta saatavaa erittäin raskasta ja huonolaatuista öljyä, sekä Oil Shale-esiintymiä ja öljyn syntetisoimista hiilestä. Näiden tuotanto on erittäin haitallista ympäristölle, kuluttaa runsaasti makeaa vettä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Näiden lisäksi niitä on kallista tuottaa/jalostaa ja tuottamiseen kuluu paljon energiaa (EROEI on huono).
Natural Gas Liquids. Nesteytettyä kaasua. Kaasua nesteytetään jotta sen kuljettaminen helpottuu, jolloin ei tarvitse rakentaa kalliita ja terroristi-iskuille alttiita putkistoja. EROEI tosin huononee nesteytyksen vaatiman energian takia.
Crude oil – Fields yet to be developed. Raaka-öljy, jota ei vielä hyödynnetä.
Crude oil – Fields yet to be found
. Raaka-öljy, jota ei vielä ole löydetty.
Crude oilCurrently producing fields. Tällä hetkellä tuotannossa olevat kentät.

Lähitulevaisuus
Raportin kuvaajan mukaan viiden vuoden päästä meillä tulisi olla käytössä noin 10 miljoonaa barrelia / päivä (mbpd) uutta tuotantoa uusista jo löydetyistä lähteistä jotka eivät ole vielä tuotannossa. 10 vuoden päästä näistä lähteistä pitäisi saada 15 mbpd, jonka lisäksi tässä kymmenessä vuodessa pitää löytää ja ottaa tuotantoon 10 mbpd uutta tuotantoa.

Optimistista, etten sanoisi, koska nykyisin uusien kenttien käyttöönottokin vie useita vuosia, johtuen niiden hankalasta sijainnista. Kymmenessä vuodessa yli kolmannes perinteisen öljyn tuotannosta pitää tulla uusista lähteistä nykyisten kuivuessa.

Ja tämä optimistinen arvio koski vain öljyntuotantoa, jonka on arvioitu tasaantuvan noin 65 mbpd:n tietämille. Näppärästi ovat arvioineet uudet löytyvät öljykentät juuri sen kokoisiksi että niillä saadaan tuotanto pysymään nykyisessä.

Varsinainen kasvu tulisi kasvattamalla muiden nestemäisten fossiilisten polttoaineiden osuutta, joka valitettavasti johtaa kasvihuonekaasupäästöjen lisäykseen, huonompaan EROEI:hin, paikallisten ympäristöjen tuhoutumiseen sekä valtavaan makean veden käyttöön aikana, jolloin makean veden saatavuus on muutenkin koko ajan heikkenemässä. Puhtaan makean veden saatavuus on itse asiassa yksi Kanadan öljyhiekan hyödyntämistä rajaavista tekijöistä.

Tällä hetkellä merkittävimmät tiedossa olevat hyödyntämättömät löydökset ovat

 • Brasilian syvänmerenlähteet (arvioivat tuottavan 6 mbpd vuonna 2020)
 • Kaspianmeren lähteet (Ongelmina lähinnä kuljetus sekä erimielisyydet siitä kenelle öljy kuuluu)
 • ANWR, eli Jenkkien luontoreservaatin öljyvarat (saatavissa 1-1,5 mbpd vauhdilla, ei riitä edes jenkkien omaan kasvavaan käyttöön)
 • Meksikonlahden syvänmerenlähteet (eikös tuollapäin käynyt joku pikku haaveri taannoin?)

Ei nyt tule mieleen muita, onko jollakulla tietoa? Saudien ilmoittamia tietoja ei voi luotettavasti laskea, koska niitä ei ole muut todentaneet. Saudit sanovat siis mitä haluavat, ja se uskoo, kenen palkkapussi on siitä kiinni, että uskotaan.

Vuosi 2015 on lähellä
Vuoteen 2015 mennessä näyttää siltä, että tuo 10 mbpd lisäys tuotantoon tekee todella tiukkaa. Brasilian lähteet ovat niin hankalassa paikassa, että niitä tuskin saadaan aikataulua nopeammin käyttöön. Mikäli Jenkit raiskaavat viimeiset luontoalueensa (ANWR) ja sallivat rannikkonsa vaarantamisen Meksikonlahdella, ja Kaspianmerellä kaikki menee täydellisesti, niin sitten, ehkä. Mutta vain sillä ehdolla että Saudit pystyvät ja ovat halukkaita lisäämään tuotantoaan vielä jonkin verran.

Vuosi 2020
2020 mennessä uutta tuotantoa pitäisi olla 15+10 mbpd. Noh, voihan se olla että huomenna löydetään uusi Ghawar, tai mieluummin kaksi, mutta kannattaako sen varaan laskea esim. Suomen tulevaisuus? Vai kannattaisiko tehdä jotain joka pohjaa todellisuuteen eikä kuvitelmiin. Viimeiset ISOT kenttälöydöt tehtiin 1960 -luvun lopussa. Tänä päivänä vaahdotaan löydöistä, joiden tuotanto riittää globaalien rattaiden pyörittämiseen muutamaksi kuukaudeksi.

Öljyhuippu on nyt
Tuotannon globaali kasvu voidaan unohtaa. Peak Oil on täällä, nyt. Halpaa öljyä ei enää ole eikä tule, eikä myöskään sen vauhdittamaa maailman talouskasvua. Jatkossa pidemmällä tähtäimellä kasvavat vain jätevuoret, öljyn hinta ja ilmaston keskilämpötila. Mutta ainahan voi keskittyä tuijottamaan nykyistä vuosineljännestä.

ps. Lisää tiukkaa analyysiä englanniksi esim. TOD -sivuilta

Advertisement
7 kommenttia
 1. Jussi permalink

  Jos ja kun tietoja öljyvarannoista tahallisesti vääristellään, niin herää tietenkin kysymys että kuka ja miksi? No IEA tietty, mutta kenen painostuksesta? Helppo ja nopea vastaus on tietty että Yhdysvaltain painostuksesta, öljyn hinnan nousun estämiseksi. Mutta juuri Yhdysvalloillehan on öljyn hinnalla kaikkein vähiten merkitystä. Öljyä myydään toistaiseksi vain dollareita vastaan, ja jenkeillähän on ehtymättömästi dollareita käytettävissä. Irak yritti siirtyä euroihin öljykaupassa ja kuinkas siinä sitten kävikään. Iranilla on samanlaisia suunnitelmia, ja ilmeisesti myyvätkin jo kiinalaisille eurohinnoilla. Eli eipä varmaan aikaakaan kun Yhdysvallat lähtee hävittämään Iranin ”joukkotuhoaseita”.

  Eli jos ei tarkoitus ole yksistään kontrolloida öljyn hintaa, niin mitä sitten? Mitä kauemmin totuutta vääristellään, sitä isompi pudotus ja kriisi on edessä. Kriisihän on tietty aina mahdollisuus haalia valtaa ja varallisuutta. Eli sieltä suunnalta voisi löytyä myös syitä väärän tiedon levittämiseen. Kukapa sitten hyötyisi valtavasta ja lopullisesta öljykriisistä? Tietty ne ketkä eivät ole niin riippuvaisia öljystä, ne joilla myymätöntä öljyä vielä on, sekä tietenkin ne jotka ovat kaikessa hiljaisuudessa kehitelleet energiapihejä ratkaisuja.

  Öljyn loppumisen häämöttäessä on viimeisten pisaroiden tuottajilla hurjasti valtaa. Yhdysvallat varmaan toivoo että ne viimeiset pisarat poltetaan omien eikä kiinalaisten tankkien moottoreissa. (Rähinähän tuosta tulee vääjäämättä.) Kenties öljyvarantoja liioitellaankin lisäajan ostamiseksi, jotta saadaan vielä muutama öljyntuottajamaa liitettyä Yhdysvaltain imperiumiin.

  Kyllä tästä aiheesta herkullisia salaliittoteorioita syntyy. Toki kyse voi olla vain ihan arkisesta lyhytnäköisyydestä, ja siitä että ongelmia ei haluta myöntää, eikä seuraamuksia haluta kokea ”ihan vielä”. Uskon kyllä tosin että monessa kabinetissa asiain laita on tajuttu ja juonet punottu tulevan varalle.

  • Hyviä näkemyksiä, kiitos Jussi.

   Yksi esitetty spekulaatio, miksi esim. Saudien väitetään liioittelevan varantojaan, on se, että täten pitävät muut vahvasti koukussa. Eli ei huolta huomisesta, koska Saudeilla on kuulemma vielä öljyä. Ei siis tarvitse sen enempää miettiä muita ratkaisuita. Mutta viime aikoina on lähi-idän öljyrahaa ruvennut virtaamaan myös kaikenlaisiin uusiutuvien energioiden rakennelmiin vähän enemmän, joten mahdollisesti jotkut siellä varmistelevat että ovat rikkaita jatkossakin.

   Öljyn hinnalla on Jenkeille kyllä paljonkin merkitystä, niinkuin vuoden 2008 romahdus osoitti. Jenkkilässä esim polttoaineen hinnassa on niin pieni osa veroa, että raaka-öljyn hinnan nousu tuntuu välittömästi yksityisten ja yritysten bensa-laskussa. Tähän kun lisätään Jenkkien bensasyöppö elämäntapa, ja se, että elävät kädestä suuhun kulutusluottojen varassa, olematon sosiaaliturva jne, niin merkittävä raaka-öljyn hinnannousu aiheuttaa siellä melko nopeasti verrattain suuria ongelmia. Valitettavasti ne sitten heijastuvat ajan kanssa meillekin, vaikka täällä maksetaan hymyssäsuin litrasta sama kuin jenkeissä gallonasta, ja ihmetellään että miten se näin halpaa voi olla. Eniwei, nykyinen öljynhinta taitaa olla Jenkeille turhan kova että talous lähtisi pidempiaikaiseen nousuun, joten ongelmia voi tässä olla tulossa.

   Eipä sillä, kyllähän suomessakin alkoi kuljetusfirmat yskähdellä ja vaatia kaikenlaisia verohelpotuksia kun polttoaine maksoi taannoin 1.60 e / l ja ylikin. Eli jossain se kipupiste on meilläkin, jos ei yksityisautoilussa niin ainakin kuljetusbisneksessä. Jos olisin rekkayrittäjä niin alkaisin katsella jotain muita duuneja hiljalleen.

   Itse ihmettelen suuresti tuota lyhytnäköisyyttä, sillä sitä litkua ei kuitenkaan ole loputtomasti, ja nykyvauhdilla ilman kasvua, ei mene kuin muutama vuosikymmen (30-40 v) ja se on imetty käytännössä kokonaan loppuun. Ja Paljon sitä ennen hinta tulee nousemaan pilviin, joka taas aiheuttaa kaikenlaisia superlamoja, koska talouskasvu on mahdollista vain halvan energian voimin. Nämä lamat taas aiheuttavat levottomuuksia, kärsimystä, köyhyyttä jne. Niinsanotusti koko helvetin painajainen.

   Salaliittoteorioista… Ei tähän oikeastaan edes tarvitse mitään sellaisia. Meidän demokratia pitää huolta siitä että jos ihmiset eivät halua että heidän elintasoonsa kosketaan, niin he eivät äänestä sellaisia ihmisiä valtaan jotka jotain asioille tekisivät. Ongelmia ei siis nykyisellään VOIDA myöntää vaikka haluttaisiin. Kuinka moni meistä on valmis alentamaan elintasoaan sillä perusteella että joku muka väittää että se tekee jatkosta helpompaa? Ja just kun olin ostamassa uutta Bemaria kun naapurin Kakekin hommas? Ja ei kai mun tarvii luopua mun puolivuosittaisesta etelänmatkasta, eihän? Kai se nyt riittää että ostin ne energiasäästölamput? Justahan tosta ilmastonmuutoksesta selvittiin niin eikai taas oo joku uus kriisi?

   Valtaosa porukasta on vielä oikeasti siinä luulossa että öljy ei lopu, ainakaan heidän elinaikanaan, eikä lapsiensakaan. Peak Oil taas on senverran uusi juttu että monet eivät ole siitä kuulleetkaan, ja onhan näitä ihmisiä jotka pitävät ilmastonmuutostakin huuhaana ja salaliittona jolla heille yritetään myydä energiansäästölamppuja. 😀

   Ja veikkaan että Kabineteissa on punottu suunnitelmat lähinnä sen varalle, miten oma ja lähipiirin (rikkaat, valtaapitävät) perse pysyy kuivana. En luottaisi noihin veijareihin joita tuolla kabineteissa pyörii, en ainakaan siinä mielessä että heillä olisi minun hyvinvointini kovin päälimmäisenä mielessä…

 2. Riemu-uutisia riittää 😦

  …availability of oil worldwide has already peaked…
  http://www.reuters.com/article/idUSBRU01112520101110

  mutta talouskurahdus tulee peittämään nämä pienet vähäpätöiset jutut kuten energian saatavuuden . Se on tämä lyhyen tähtäimen elämä ihmislajin ”paras” taito.

  Hyvät sivut sinulla – pitää linkittää 🙂

  • Kiitos aki kommentista ja linkistä. Alkaa valtamediakin olla asioista hiljalleen yhtä mieltä, jokohan meidän poliitikot kohta sanovat jotain? (laitetaanko vedonlyöntirinki pystyyn? Eikun ai niin se on laitonta…;) )

   Joo, itse katselin tuossa eilen yhtä juttua jossa sanottiin että raaka-öljyn tuotanto olisi Peakannut tuossa 2006, jolloin sitä pumpattiin jutun mukaan n 70 mbpd keskivauhdilla. Nythän raaka-öljyn kohdalla vauhti on noin 65 mbpd ja ainakaan oheisen ennusteen mukaan se ei tule siitä nousemaan. Ja kyllähän se tuosta kuvaajastakin näkyy kun läheltä kattoo.

   Saa nähdä miten noita muita nestemäisiä fossiilisia saadaan tuotettua korvaamaan raaka-öljyä, eli tuleeko ”Peak all Fossil liquids” vielä joskus, vai menikö sekin jo. Jos ei vielä mennyt, niin antaisin sille maksimissaan muutaman vuoden ennusteen IEA:n kaaviosta huolimatta. Mutta varsinainen Peak Oil siis oli ja meni, suunnilleen silloin kun pessimistisimmät sitä ennustivat. Jokohan J. Katainen suostuisi harkitsemaan B-suunnitelman tekoa?

   Noihin talous-juttuihin en ole tarpeeksi perehtynyt (vielä) jotta niistä voisin kovin kattavasti kirjoittaa. Niistä kiinnostuneille suosittelen kyllä lämpimästi Akin sivustoa. Mainittu Talouskurahdus, kallis öljy/energia ja ilmastonmuutoksen paheneminen voivat yhdessä keittää semmoisen liemen (ja semmoisella vauhdilla), että voidaan sanoa yllättävän nopeasti hyvästit nykyisenlaiselle läntiselle ”sivilisaatiolle”.

   Lisäksi nämä ongelmat aiheuttavat sen, että esim tämä Triljoonan euron hanke tuskin tulee saamaan rahoitusta. Valitettavasti, mutta toivotaan nyt kuitenkin.

   Ps. Huomatkaa, että en sanonut mitään Mad Maxista! …Eikun oho, no nyt mä sanoin… 🙂

 3. Kuten on monasti tullut sanottua (varsinkin parin vuoden lukemisen, miettimisen jne. jälkeen), niin maksimaalisen energian tuotannon lasku on ”hidasta”. Sitä vastoin talouden poukkoilut ovat nopeita (se laumaefekti), joka pahimmassa tapauksessa (sanoisin väistämättä) tappaa energiatuotannon ylläpidon ja uuden kapasiteetin pystytyksen vuosiksi. SuperLaman takia kylvetään näennäisessä ylitarjonnassa – mutta kun se autuus menee ohi…?

  Käytännössä se tarkoittaa, että kun 5-10v ei huolehdita laitteistoista, niin uuden rakennus syö vuosia ja leijonan osan jo alamäessä olevista energiavaroista jolloin ei koskaan päästä enää siihen missä ollaan nyt. Seurauksena tulee olemaan ”koordinoidut” panostukset kansalaisten ohjaamiseksi – joka tietenkin tarkoittaa pyramidin yläosan elämäntason ylläpitämistä ja kaikkien muiden suohon sotkemista. Huoh…

  Tässä wanha lehtijuttuni 2008 syssyltä, jossa simppeli kuvatus hahmottelee energia-alamäen ja saatavilla olevan energian hintaa. Yritä siinä sitten nykyoletuksien talouskasvua tehdä…
  http://bit.ly/c3wWCs

  …voe-voe noita ensimmäisiä kirjoituksiani LOL

 4. Jarna Pasanen permalink

  Tämä on kyllä paras juttu IEA:n hienossa kuvassa: ”Crude oil – Fields yet to be found. Raaka-öljy, jota ei vielä ole löydetty.” Nämä nerot osaavat määritellä senkin määrän! Uskomatonta, että tuollainen menee läpi. Mutta pakkohan kuvioon on jotain mätkäistä, ettei öljyn tuotanto vaan mitenkään näyttäisi kääntyvän laskuun…

  • Kiitos kommentista.

   Kyllähän ne tietysti arvioita pystyvät antamaan, mutta siinä vaiheessa kun maailman energiapolitiikkaa laitetaan kasaan, niin itse laskisin mieluusti vain löydetyn öljyn. Varsinkin kun sitä ei ole niin kauheasti viime aikoina löytynyt, keskimäärin alle 30% siitä mitä on käytetty.

   Noussut öljyn hinta kannustaa tietysti etsimään aiempaa enemmän, mutta lähes kaikki löydetyt kentät ovat joko pieniä tai hankalissa paikoissa. Eli kalliita hyödyntää.

   Mutta ei tuo ole kovin uskottavaa tuollaisia määriä ennustaa, joilla juuri sopivasti saadaan tuotanto pysymään samassa seuraavat vuosikymmenet ettei vaan tarvitse luoda paniikkia sanomalla että tuotanto tulee vähenemään jatkossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: