Siirry sisältöön

Miksi öljy on niin jees?

1 marraskuun, 2010

Tässä artikkelissa käsitellään perustasolla öljyn energiasisältöä ja sitä mitä asioita siitä valmistetaan. Pohdimme myös miten elämämme nivoutuu ja kietoutuu öljyyn ja muihin fossiilisiin, ja miten se tai sen puute voi vaikuttaa elämäämme. Lopuksi tarkastellaan öljyn osuutta maapallon väestönkasvuun ja sen ylläpitoon sekä pohditaan öljyn osuutta ihmisen historiassa ja tulevaisuudessa.

***

Öljy on niin kietoutunut jokapäiväiseen elämäämme, että sitä tulee harvoin huomioitua. Sitä löytyy myös sellaisista paikoista, josta sitä ei osaisi heti etsiä. Nykyaikaisen ihmisen elämään kuuluu öljy, kuten siihen kuuluvat vesi, ilma ja ravintokin. Öljy onkin tällä hetkellä maapallon kenties tärkein strateginen luonnonvara.

Halpaa energiaa!
Litrasta öljyä saadaan noin 5 viikon kovaa ihmistyötä vastaava energiamäärä. Niin. Anna ajatuksen hetken aikaa upota, ja sen vaikutuksen levitä. Ajasta ja paikasta riippuen, öljybarrelin (208 litraa) pumppaaminen maasta maksaa yhdestä dollarista ylöspäin, joskin hinta nousee koko ajan.

Tämä aine sisältää siis tolkuttoman määrän tiukkaan pakattua muinaista auringon energiaa, jota on helppo kuljettaa, varastoida ja polttamalla muuttaa sen sisältämä energia esimerkiksi mekaaniseksi työksi, kuten auton moottorissa.

Mutta polttaminen on vain yksi öljyn käyttötarkoituksista. Öljyn lisäksi meillä ei ole mitään mikä pääsisi edes lähelle sitä monikäyttöisyydessään.

Öljy on monikäyttöistä
Teemme öljystä ja sen avulla lähes kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Elämä ilman öljyä on länsimaiselle ihmiselle hankalaa ja sitä on vaikea hahmottaa. Tekstiilit, lääkkeet, elektroniikka, lannoitteet, tuholaistorjunta-aineet, ja tietysti myös polttoaineet tehdään kaikki ainakin osittain öljystä tai öljyn ja maakaasun avulla. Myös kulkuneuvojen valmistukseen käytetään suuria määriä öljyä.

Myös nykyaikainen tehomaatalous pyörii myös alusta loppuun fossiilisilla polttoaineilla ja niiden sivutuotteilla. Niinpä jokaista syömäämme kaloria kohti on käytetty 10 kaloria fossiilista energiaa.

Öljy ja väestönkasvu
Sinä aikana kun ihmiskunnan käytössä on ollut öljyä (alle 150 vuotta), maapallon väestömäärä on kivunnut reilusta miljardista lähes seitsemään miljardiin, ja kasvu jatkuu. Sitä ennen maapallon väkimäärä oli pysynyt melko stabiilina ja kasvanut erittäin hitaasti tuhansia vuosia.

Tämän väestönkasvun on mahdollistanut öljy, ja jossain määrin muutamat muut raaka-aineet ja teknologiat. Öljyn avulla ruokitaan, lämmitetään, lääkitään, puetaan ja liikutetaan tätä alati kasvavaa ihmismassaa. Maapallolla ei ole kuin muutama pieni nurkkaus jonka ihmiset eivät ole vielä enemmän tai vähemmän koukussa öljyyn. Me länsimaiset ihmiset olemme poikkeuksetta enemmän.

Populaation ylläpito
Ilman öljyä ei ole mahdollista ylläpitää tämänkokoista populaatiota maapallolla. Valitettavasti. Ei nykyisellä länsimaisella elintasolla, eikä oikeastaan edes vähän vaatimattomammallakaan tasolla.

Siitä, paljonko kestävästi maapallo voi ihmisiä ylläpitää, on monenlaisia arvioita, mutta halpaa öljyä ei varmasti puhuta kovin monesta miljardista, olettaen että maan- ja vesistöjen käyttö olisi lähellä optimaalista, mutta kestävää tasoa.

Öljy on jees, mutta…
Öljy on ihan älyttömän jees ja todella käytännöllinen aine. On sääli että sitä on rajallinen määrä, että sen käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta, ja että olemme niin nopeasti joutuneet niin pahaan öljykoukkuun.

Perspektiiviä öljyn kokonaispanoksesta ihmisen historiassa ja tulevaisuudessa antaa alla oleva kuvaaja. Sen aikaperspektiivinä on ajanlaskun alku ja siitä 4000 vuotta eteenpäin. Me olemme nyt siinä keskellä.

 

Historiasta voimme oppia, että ihmiselämä on mahdollista ilman suuria määriä halpaa öljyä, ihan hyväkin elämä. Monta tuhatta vuotta ihmiskunta tuli toimeen ilman öljyllä liikkuvia ajoneuvoja, koneita ja laitteita. Elämä oli tietysti erilaista, ja samanlaiseen elämään emme halua palata, emmekä voikaan, sillä kaikki on muuttunut.

Mutta kenties olisi hyvä opetella tekemään tiettyjä elämälle välttämättömiä asioita myös ilman öljyä, vielä kun meillä on muutama sellaisen ajan elänyt henkilö hengissä opettamassa. Ja vaikka ensiksi voisimme miettiä, mitä tällaiset asiat ovat. Näihin palaamme vielä tulevissa artikkeleissa, mutta ajatukset ja ideat ovat tervetulleita kommentteihin.

Lisävinkkejä halvan öljyn jälkeisestä elämästä voi hakea esimerkiksi Transition Networkin kautta.

 

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: