Siirry sisältöön

Ydinvoima ei ole kovin vaarallista, ok?

22 joulukuun, 2014

Ydinvoima on yksi turvallisimpia tapoja tuottaa energiaa. Tämä tulee monelle yllätyksenä. Toki, mikään energiantuotantotapa ei ole täysin turvallista, kaikissa on riskinsä ja haittansa, mutta ydinvoima on yksi turvallisimpia ja haitattomimpia. Käymissäni lukuisissa keskusteluissa se tulee yllätyksenä yhä uudelleen ja uudelleen. Joskus ei riitä asian selittäminen, lähdeviittein höystettynä, kerran tai kaksi, vaan asia tulee yllätyksenä samalle henkilölle kerta toisensa jälkeen. Syyttely ydinteollisuuden lobbaajaksi seuraa usein perässä. Vaikka olen yhä uudestaan kysynyt tutkimusviitteitä väitteille ydinvoiman vaarallisuudesta, olen tähän mennessä jäänyt nuolemaan näppejäni, tai sitten olen saanut tyytyä ”globaali tutkijoiden salaliitto!” -argumenttiin, jota ei sitäkään perustella sen kummemmin todistusaineistolla.

Joten, ydinvoima ei ole kovin vaarallista.

Tämä monen mielestä suorastaan törkeän valheellinen väite perustuu ihan oikeaan tutkimukseen. Euroopan Komission (muun muassa) ExternE -tutkimusprojekti on kartoittanut energiantuotannon ulkoiskustannuksia. Näihin kuuluvat myös terveyshaitat, tuttavallisemmin kuolemat per terawattitunti.

Oheinen kuva on eräästä ExternEn aineistoa käyttäneestä artikkelista, joka vertaili nimenomaan kuolemia per terawattitunti energiantuotannolle Euroopassa. Ydinvoima, vesivoima ja tuulivoima ovat ylivoimaisesti turvallisimmat. Tästä linkistä löydät Forbes -lehden jutun aiheesta, jossa käytettyä aineistoa on hieman laajennettu ja tarkennettu. Kokoluokat pysyvät samana.

Entä ydinjäte? Se on tuossa mukana, laskettu 100 000 vuoden aikana saadun säteilyhaitan mukaan, samaten ydinvoimaloista ympäristöön pääsevä säteily, joka vastaa alle yhtä prosenttia ihmisten saamasta kokonaissäteilyannoksesta – joka puolestaan vaihtelee asuinpaikan mukaan jopa tuhansia prosentteja. Mukana ovat myös onnettomuudet. Fukushima ei tutkimukseen ole ennättänyt, mutta se ei muuta tulosta merkittävästi. Fukushiman ydinonnettomuuden terveyshaitat kun jäävät tieteellisten ja vertaisarvioitujen tutkimusten ja aiheesta tehtyjen raporttien mukaan varsin pieniksi (niin pieniksi ettei niitä voida tilastollisesti havaita). Ja se on tietenkin hieno asia! Ja vaikka näiden tutkimusten pahimmat skenaariot olisivat 100-kertaisesti pielessä, ydinvoima olisi edelleen yksi turvallisimpia tapoja tuottaa energiaa.

Sen lisäksi se on kasvihuonekaasupäästöiltään yksi pienimpiä, aivan siellä tuulivoiman lukemissa. Mukaan on laskettu polttoaineen louhinta, kuljetukset, väkevöinti, valmistus, voimalan rakentaminen ja purkaminen jne. – koko hoito.

Tämän artikkelin pohjimmainen tarkoitus on tarjota helppo linkitettävä teksti johon viitata kun ydinvoiman vaarallisuus jälleen kerran nousee keskusteluissa esiin. Jos sinulla on tarjota vertaisarvioitua lisätietoa aiheesta, niin pyydän linkittämään sen kommentteihin. Tärkeimmät tiedonjyväset – olivat ne suuntaan tai toiseen – pyrin linkittämään ja tiivistämään myös tähän artikkeliin alle.

Kunnes tutkimukset ja tiede toisin osoittavat, olisi meidän hyvä ottaa keskusteluiden lähtökohdaksi faktat: Ydinvoima ei ole kovin vaarallista, ok?

Advertisement
2 kommenttia
  1. hmmm, tästä statistiikasta taitaa puuttua ”hydron” kohdalta Banqiao-padon murtuminen:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Banqiao_Dam

    170 000 kuolonuhria tarkoittas nimittäin tolla tunnusluvulla ”muutamaa” TWh:ia.

    • Mikko permalink

      Jos tekstiä oikein ymmärsin, niin statsit oli Euroopasta. Ja jos taas maantieteestä vähääkään ymmärrän, niin Banqiaon pato ei ainakaan minun käytössä olevilla kartoilla sijaitse Euroopassa. Kiinan energiatuotannon turvallisuutta ei aivan suoraan voi verrata Eurooppaan. Jotain osviittaa vertailun vuoksi voi hakea mm. siitä, että länsimaisten laitostoimittajien hintaerot kiinalaisiin kilpailijoihin voivat revetä yli viisinkertaisiksi. Täällä vaatimukset on ainakin toistaiseksi vähän eri luokkaa. Pelkkä työvoimakustannusten ero ei selitä hintaeroja, vaan ne syntyvät pitkälti sisällöstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: