Siirry sisältöön

Perussuomalaisten ”Energiewende”

5 toukokuun, 2014

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittisen ohjelmatyöryhmän väliraportin tuloksia on esitelty. He vaativatkin energiapolitiikkaan täyskäännöstä, saksaksi ehkä Energiewendeä. Kaj Turunen (PS) suorastaan mullistaisi energiapolitiikan, ja toisi samalla 100 000 työpaikkaa.

Perussuomalaiset ovat myös huomanneet, että tuontienergian kasvaneet menot ovat Suomessa samaa kokoluokkaa kuin niin sanottu ”sopeutustarve”. Siis hallinnon tarve leikata kustannuksia. Kumma kyllä, vaikka he muistuttavatkin 7 – 8,5 miljardin euron energiamenoista, he eivät sanallakaan mainitse sitä, mistä se ylivoimaisesti suurimmalta osin koostuu: Öljystä. Eivätkä he myöskään ilmoita tekevänsä öljyriippuvuudelle yhtään mitään. Sehän voisi vaikuttaa *gasp* melkein Vihreältä!

He käyvätkin suurella tarmolla ulkomaisen likaisen ja kalliin kivihiilen kimppuun, ja ilmeisesti korvaavat sen kotimaisella turpeella ja hakkeella. Ei siinä mitään, monet haluavat polttaa enemmän suomen metsiä (esimerkiksi Ekoenergian visiot nojaavat voimakkaasti bioenergiaan). Mutta ei se kivihiileen kulunut raha oikeasti ihan niin paljon ole. Oikeastaan siihen tuontiöljyyn verrattuna se on ihan pähkinöitä. (Ilmastonmuutoksesta Perussuomalaiset eivät ainakaan mainitse olevansa mitenkään huolissaan, joten päästöjen näkökulmasta heillä ei liene tarvetta korvata kivihiiltä millään, eikä se turvetta lisäämällä kovin hyvin onnistuisikaan).

Lyhyesti listattuna Perussuomalaiset siis ainakin:

 • Lisäisivät kotimaisen turpeen käyttöä
 • Lisäisivät puuhakkeen energiakäyttöä (tämänhän johtaa automaattisesti myös turpeen käyttöön, jota käytetään seospolttoaineena)
 • Haluavat edullista energiaa kotimaiselle teollisuudelle (lisäämällä tarjontaa ja alentamalla veroja – tarjonnan lisääminen laskee toki markkinahintoja, mutta ei energian tuotantokustannuksia)
 • Tukevat investointeja älykkääseen sähköverkkoon (tämä ei tietenkään näy energian kustannuksissa, sillä laskun maksaa ”joku muu”) joka lisää paikallista pienenergian tuotannon potentiaalia (mitä tämä olisi, se jäi vielä vähän auki)
 • Luovat samalla 100 000 uutta työpaikkaa

Ilmeisesti tämä ”edullinen” energia koostuu tuotannon tariffeista ja tuista sekä verotuksen keventämisestä (ainakin teollisuudelle). Ah, kuulostaa ihan Saksan Energiewendeltä – ilmeisesti Perussuomalaisissa ja Vihreissä on jotain yhteistä kuitenkin! Se selittää myös nuo kaksi vastakkaista tavoitetta, eli runsaan määrän työpaikkoja ja runsaasti edullista energiaa.

Jos energiasektorin työpaikkoja lisäämällä saisi aikaan edullista energiaa, niin olemme viimeiset vuosisadat menneet aivan väärään suuntaan. Vanhoina hyvinä agraariyhteiskunnan aikoina energiasektori kun työllisti suoraan lähes koko väestön! Energia (lähinnä ruoka, sillä eihän silloin vanhoina hyvinä aikoina sähköä tai polttoaineita tarvittu – niin kuin ei tarvittu koulutusta tai terveydenhuoltoakaan) vaan ei ollut kovin halpaa, sillä lähes kaikki työ (ja niistä tullut ”tulo”) liittyi hengissä selviämisen kannalta tärkeän energian hankkimiseen.

Eli Perussuomalaiset eivät halua edullista energiaa. He haluavat vain että joku muu maksaa energian tuottamisen ja käyttämisen kustannukset (kuulostaa taas vähän Vihreiltä, joskin ison osan ajasta on vaikea tietää mitä Vihreät haluavat ja mitä ei…). Yhteenvetona ilmeisesti siis jotain tämän tapaista:

 • Maksetaan tukia, jotta energiantuotanto työllistää enemmän.
 • Maksetaan lisää tukia jotta energiasta saadaan ”halpaa” (ne tuethan eivät maksa mitään vaan ilmestyvät automaagisesti).
 • Unohdetaan itselle epämieluisat kustannukset energiankäytöstä, kuten paheneva ilmastonmuutos ja polttamisen pienhiukkasiin vuosittain kuolevat ja sairastuvat kymmenet tuhannet suomalaiset, jotta energian myyntihinnasta saadaan halpa. Tämä tehdään alentamalla veroja.
 • Ollaan (aiheellisesti) huolissaan tuontienergiaan menevästä rahasta, mutta jätetään huomiotta ylivoimaisesti suurin tuontienergian menoerä: öljy.
 • Ollaan (aiheellisesti) huolissaan riippuvuudestamme Venäjältä tulevasta energiasta turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta, mutta jätetään huomiotta ylivoimaisesti suurin ja kriittisin komponentti kyseisessä riippuvuudessa: öljy.

Pahoittelen, jos rakentelin yllä olkiukkoja. Tiedot Perussuomalaisten ympäristö- ja energiaohjelmasta nojasivat lähinnä yllämainittuihin uutisiin ja haastatteluihin, joten voi olla että jotain tähdellistä on jäänyt pois (toisaalta, jos se on jotain tähdellistä, niin se olisi hyvä mainita tällaisissa puheissa ja haastatteluissa). Ilmoitelkaa siis jos tiedoissani on pahoja puutteita. Korjaan näkemyksiäni mielelläni, sillä nyt tämä energiakäänne ei kovin hyvältä näytä.

Advertisement
6 kommenttia
 1. Vesa Tanskanen permalink

  Hei
  Olen vaikuttunut jutusta ja varsinkin tästä kappaleestasi:
  ”Jos energiasektorin työpaikkoja lisäämällä saisi aikaan edullista energiaa, niin olemme viimeiset vuosisadat menneet aivan väärään suuntaan. Vanhoina hyvinä agraariyhteiskunnan aikoina energiasektori kun työllisti suoraan lähes koko väestön! Energia (lähinnä ruoka, sillä eihän silloin vanhoina hyvinä aikoina sähköä tai polttoaineita tarvittu – niin kuin ei tarvittu koulutusta tai terveydenhuoltoakaan) vaan ei ollut kovin halpaa, sillä lähes kaikki työ (ja niistä tullut ”tulo”) liittyi hengissä selviämisen kannalta tärkeän energian hankkimiseen.”

  Ja olen vaikuttunut siitäkin, että tässä energia-asiaryhmässä, haluat oikeasti, ja kykenet suuresti lähestymään oikeaa tietoa, tietopohjaa. Siten rakentamisen tulevaisuudenkin ehtoja.


  Harhautus taitaa olla vaan nykymaailmassakin laajaa, monin monin paikoin laajempaa kuin halua kertoa totta. Pahaksi asia tulee erityisesti, kun mittavat organisaatit toimii harhatiedon varassa.


  Ukrainan asiallisesti melkoisen illegaali eli laiton presidentti sanoo Yle-uutisessa Odessa-vierailullaan: ”Taistelemme FSB:n näkymättömiä taistelijoita vastaan” … Näin hän sanoo, kun juuri äsken oli hänen alaisensa savustaneet kuoliaiksi 40 potentiaalista epäiltyä. Eikö ne savustetut ruumiit ole enää näkyviä, vaikka savustettu liha säilyy hyvin tiemmä. Ilmeisesti ei.

  Ei ne ole näkyviä nekään, jotka ammuttiin Kievissä sala-ampujien toimesta ja keiden näkymättömien toimesta. Ketä, mistä oli ammutut, ketä oli ampujat? Nekin on näkymättömiä. Tai sitten palkattu, palkkasuhdetta edelleen jatkettu ao. illegaali-presidentin kansssa. Että pääsis näkymättömiksi. Ja tärkein takuu Kievin nykyjohdon syyttömyydestä on todistus jonka luemme uutisstamme joka Hesarin Auvoinen Päivä: ”Ne kamalat ym. tekee, provosoi, mellakoi, kirvettää teräpuolella, polttopullottaa, me vaan koetetaan kestää….”


  Näkymättömiä on myös taivaalliset voimat, jotka saavat aivopessyt toimittajat asettamaan mm tällaisia kysymyksiä euro-vaali-kyselyihin:

  • Kiitos Vesa palautteesta. Täytyy myöntää, että oletettavasti tuo Ukrainan tilanne on niin pullollaan kaikkien osapuolien levittämää savua ja peilejä, että kiinnostus siihen perehtymiseen on aika vähäistä. Siis tiedän että se on tärkeä juttu, mielenkiintoinenkin, mutta kun joka tuutista tuleva informaatio haisee propagandalta ja paskanpuhumiselta suuntaan tai toiseen, eikä totuus edes löydy näiden välistä (totuus kun löytyy sieltä missä se on) niin vaikuttaa liian työläältä hommalta yrittää edes etsiä sitä.

   • Vesa Tanskanen permalink

    Tuo Ukraina on ollut pinnalla ikäänkuin ’energia-sodan’ kohteena. Minulle on kuitenkin jäänyt faktat epäselviksi. Valtavasti meteliä, Venäjä-pelottelua ja mustamaalausta mutta onko juurikaan villoja.
    Minulla on ollut käsitys että Ukraina on saanut näihin päiviin asti muuta maailmaa edullisemmin kaasua ja öljyä. Nyt tilanne taitaa muuttua. Lisäksi Ukraina saa siivun kuljetuskustannuksista, kun sen alueen kautta viedään kaasua/öljyä Venäjältä länteen.
    Jatkuvan kassakriisinsä takia Ukrainan kaasulaskut on olleet myöhässä useinkin ja niistä sitä on Venäjä ankarastikin muistutellut. Samoin kuin siitäkin, että onko putkista tehty välistävetoja.

    Onko sinulla faktoja aiheesta?

    • Joo, hinta on tosiaan ollut reilusti alennettu, siinä on vastikkeena esim Venäjän oikeus pitää laivastoaan siellä alueilla jne (joka tilanne voi nyt tosiaan muuttua). Tosin koska kaasun hinta on sidottu öljyyn näissä pitkissä soppareissa niin ei se kaasu ukrainallekaan erityisen halpaa ole ollut (mutta ehkä halpaa verrattuna joihinkin muihin…) Ja sitäkään hintaa eivät siis ole maksaneet. Ukrainan läpi tulee tosiaan eurooppaan kaasua, siitähän se muutaman vuoden takainen pikku paniikkikin syntyi, kun Venäjä kovisteli ukrainaa katkaisemalla kaasutoimitukset, ja samalla katkesi euroopastakin, kyseisen putken osalta.

   • Vesa Tanskanen permalink

    Ja kun tässä nyt innostui kommentoimaan, niin kysynpä seuraavaa ydinenergiaan liittyen:
    1. Uraani-polttoaine-nappeja on kaiketikin erittäin helppo ja kestävä ja halpa varastoida vaikka vuosikausien varmuusvarastoksi. Onko näin?
    2. Onko vaikeaa esim Suomessa alka valmistaa omasta malmista uraanipolttoainetta, jos sellaiseen tulisi riittävä tarve tai markkinarako vaikkapa Pohjoismaisen yhteistyön merkeissä?

    • 1. Sanoisin että ainakin vaihtoehtoihin verrattuna on suhteellisen helppoa ja halpaa ja vähän tilaa vievää. Turvatoimet pitää olla toki kohdallaan. Huoltovarmuuden kannalta siis oikein hyvä vaihtoehto.
     2. Njoo, nykyreaktoreille se on hieman konstikasta, kun tarvitaan käsittelylaitos, väkevöinti-laitos ja polttoaineen valmistamislaitos (nyt ainakin). Ruotsista toimitetaan iso osa suomen polttoaineesta mutta en nyt suoralta kädeltä tiedä mitä Ruotsalaiset tekevät itse ja mitä tehdään muualla. Tuosta prosessista esim täältä lisää tietoa:
     http://www.world-nuclear.org/info/Nuclear-Fuel-Cycle/Conversion-Enrichment-and-Fabrication/Fuel-Fabrication/

     Esim PRISM -reaktori (IFR-tyyppinen 4. sukupolven, jota GE-Hitachi myy) pystyisi sitten käyttämään polttoaineenaan luonnonuraania tai nykyistä käytettyä ydinpolttoainetta (jota piisaa aika pitkäksi aikaa).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: