2013 – Tammikuun Uutislinkit
Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.
Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.
Tammikuu 2013
http://yle.fi/uutiset/punainen_risti_eurooppa_on_kriisialue/6435741
Kauankohan menee että tällä tahdilla sama tulee Suomeenkin tai nähdään ensimmäiset nälkään kuolleet euroopassa…
no niin nyt hesarikin on ruvennut toitottamaan tätä iea:n juttua että bakkenin ansiosta
amerikasta tulee ihan piakkoin maailman suurin öljyn tuottaja, ja sitten vieläpä
energiaomavarainen:
http://www.hs.fi/paivanlehti/ulkomaat/Villi+pohjoinen/a1358053352408
>Pohjois-Dakotan öljybuumin käynnisti porausteknologioiden kehitys noin neljä vuotta sitten.
>Nykymenetelmillä liuskekivestä saadaan porattua kannattavasti öljyä ja kaasua, ja se on kääntänyt tuotannon nousuun.
Noin se Hesari siellä väittää, mutta itse olen käsittänyt, että olennaisin juttu on ollut öljyn hinnan moninkertaistuminen viime vuosikymmenellä (ja kenties julkisen vallan sääntelyn muutokset). Olen lukenut, että teknologia olisi tunnettu jo vuosikymmeniä. Varmasti monta teknistä ongelmaa on jouduttu ratkaisemaan teknologiaa sovellettaessa suuressa mitassa käytäntöön viime vuosina, mutta siinäkin erittäin olennainen tekijä lienee raha.
Joo, hintahan siinä suurin tekijä oli, jonka avulla noi teknologiat (horisontaaliporaus ja vesisärötys) voitiin ottaa yhteiskäyttöön. Luin muuten juuri että normaalin 10 vuoden sijaan liuskeöljyn porauskalusto kestää ehkä 3-4 vuotta. (Dambisa Moyon Winner Take All -kirjasta)
USA/Kanada suurimmat öljyntuottajat?
Niin se vain tapahtuu seuraavan viiden vuoden sisällä. Ensin on käytetty arabien halvat öljyt ja säästetty omat, joiden tuotantokustannukset ovat korkeammat. Nyt on niiden hyödyntämiselle tullut tilausta. Lisäksi Brasilia ja Argentiiina tulevat valtavilla öljyesiintymisllään kuvoihin mukaan kunhan saavat infransa toimimaan. Eri mieltäkin voi olla.
http://peakoil.com/generalideas/the-really-really-big-picture/
Hyvä artikkeli (osa 1/3) nettoenergiasta ja sen osasta tempoilevassa peak oil -keskustelussa.
iea:lla on siis ollut uusi johtaja vähän yli vuoden, maria van der hoeven.
kumma kyllä hänellä ei ole mitään luonnontieteellistä koulutusta, eikä vissiin edes mitään
varsinaista kokemusta energia-alasta…
http://en.wikipedia.org/wiki/Maria_van_der_Hoeven
lisäksi tuntuu kannattavan intelligent designia (mikä se nyt olikaan suomeksi)
”Maria van der Hoeven (in her personal weblog), she remarked that she was personally attracted to the concept of Intelligent Design (ID) in relation to science education. ”
http://creation.com/creation-commotion-in-dutch-parliament
on se hyvä tietää että asiantuntijaorganisaatioitten johtoon valitaan todellisia asiantuntijoita…
”The strange thing is that though demand is sufficiently supplied, the price is high, and well, this might have to do with expectations,” said Maria van der Hoeven, the executive director of the IEA.
http://www.thenational.ae/thenationalconversation/industry-insights/energy/high-oil-prices-nothing-to-do-with-supply-and-demand-iea-head-says
Ohhoh. Voi luoja.
jukka:
>on se hyvä tietää että asiantuntijaorganisaatioitten johtoon valitaan todellisia asiantuntijoita…
Kirjoituksestasi päätellen tässä valintaperusteena käytetty olennainen asiantuntemus lienee ollut ”virallisen organisaation pyöritystaito” ja ”poliittisten hyvävelisuhteiden muodostustaito”. Ja kyllähän nekin sinänsä lienevät hyvinkin tärkeitä asioita moisissa organisaatioissa… Olisi tietysti kiva noin niin kuin laajemmin ja idealistisemmin ajatellen, jos se johdon asiantuntemus ei rajoittuisi pelkästään siihen.
No joo. Oleellisia taitoja, mutta oikeastaan sehän siinä onkin vikana. Kun sitten kuitenkin pitää antaa virallisia ja asiantuntevia lausuntoja nin oishan se pirun kova juttu että ymmärtäisi niistäkin asioista vaikka ihan vaan helvetisti jotain…? 🙂
http://www.businessinsider.com/arthur-berman-shale-is-magical-thinking-2013-1?op=1
Liuskeöljystä muutamia mielenkiintoisia pointteja kaiken tämän hypen keskelle. Että yli 35 % vuosittainen tuotannon aleneminen keskimäärin… yli 11 miljoonaa dollaria per porattu kaivo, keskimääräinen tuotanto reilu sata tynnyriä päivässä…
http://www.bloomberg.com/news/2013-01-28/saudi-arabia-to-sustain-crude-exports-through-2030-prince-says.html
The kingdom will be able to keep exports at the present level until at least 2030 without adding capacity,
“We will maintain our current oil exports levels for the next twenty years and beyond despite the rise in demand,”
Saudi Arabia’s total consumption of crude and other types of oil liquids will almost double in 17 years to slightly exceed 8 million barrels a day,
siis kapasiteettia ei tartte kasvattaa, oma kulutus kaksinkertaistuu, ja vientiin riittää yhtä paljon kuin ennenkin. oildrumissa oli hyvä yhteenveto ylläolevasta:
”Some interesting comments by a Saudi prince, apparently from the the ”Math-Free” zone in Saudi Arabia”
ja jos sitten jatketaan samoilla linjoilla, niin maailman pankin johtaja jim yong kim on kunnostautunut samalla saralla:
”there is a need for urgent action outside the conventions. People everywhere must focus on where we will get the most impact to reduce emissions”
http://www.washingtonpost.com/opinions/make-climate-change-a-priority/2013/01/24/6c5c2b66-65b1-11e2-9e1b-07db1d2ccd5b_story.html
”we can’t turn our backs when poor countries need coal. My first priority is for countries to have the energy they need to lift their own people out of poverty.”
http://www.smartplanet.com/blog/bulletin/world-bank-boss-urges-coal-for-poor-countries/11416
maailman pankissa on varmaankin ”logic-free zone”.
Joo, kyllähän se on havaittu että ihan yksinkertainen vähennyslasku tuntuu olevan analyytikko/ekonomistipiireissä todella vaikeaa. Öljyn kanssa se ilmenee sellaisena, että kaikki uusi tuotanto mitä saadaan käyttöön liuskeviritelmillä ja muilla, lisätään tuotantokapasiteettiin, mutta kukaan ei osaa vähentää sitä noin 4 miljoonan päivätynnyrin tuotantoa joka vuosittain häviää nykyisten kenttien tuotannosta (puhumattakaan niitä 30+ prosentin tuotannonlaskuja joita nykyisillä liuskeöljykaivoilla on mitattu).
Saudien meininki on kyllä mielenkiintoista – soudetaan (vai olisiko uusi termi Sauditaan?) ja huovataan jatkuvasti. Yksi sanoo että ei nosteta tuotantoa, toinen sanoo että kyllä toimitamme öljyä markkinoille kysynnän mukaan, kolmas sanoo jotain muuta.. Ja nyt siis kaikki nämä ristiriidat ihan yhden ja saman prinssin suusta?