Siirry sisältöön

Kuukauden Kirja – Suomalainen Selviytymisopas

20 joulukuun, 2011

SHTF. Shit Hits The Fan. Suomalainen Selviytymisopas kertoo laajalla skaalalla:

  • Minkälaista paskaa tuulettimeen voi iskeä
  • Minkälaisia tuuletinmalleja on
  • Miten eri paskalaadut käyttäytyvät eri tuulettimissa
  • Ja tietysti mitä me tuulettimen takana olevat voimme tehdä joko ennen tavaran jakelua (varautuminen) tai tavaran toimituksen yhteydessä ja jälkeen (selviytyminen).

Kovakantinen ja erittäin laadukkaan oloiselle paperille painettu värikuvin höystetty kirja vakuutti ainakin ulkoasullaan. Entä sisältö?

Kirjan sisältö on laajaa, kuten alussa sanoin. Niinpä sinne on väkisinkin osunut myös sisältöä joka ei juuri tietyllä hetkellä kaikkia varmaan kiinnosta. Itselläni sisävesiveneily ei esim. natsannut, sillä en sitä juurikaan tee tai harrasta soutuveneilyä lukuun ottamatta. Mutta ei se mitään, sillä ongelma hoituu kääntämällä pari sivua ja tutustumalla johonkin kiinnostavampaan aiheeseen. Niitäkin nimittäin löytyy reppukaupalla.

Yksi keskeisiä sanomia on kuitenkin ehkä ns. ”awareness”. Eli ympäristön havainnointi ja tarkkailu, tietty valppaus. Tämä pumpulissa kasvaneesta nykyihmisestä kuoritaan pois jo lapsuusvaiheessa kun kaikki vähänkään vaarallinen on kiellettyä ja suljetaan pois silmistä, pois mielestä. Heille opetetaan jo pienestä että yhteiskunta, vanhempi, hoitaja, tai ihan kuka vaan paitsi henkilö itse, pitää henkilöstä kyllä huolen. Tuloksena on kaatokännissä suurkaupungin pimeän puiston läpi talvella ja vähissä vaatteissa kulkevia, rahapussinsa näkyvillä pitäviä ihmisiä, joita voi heidän mielestään koskettaa vain jos ensin täyttää virallisen anomuslomakkeen. Ei näin.

Pitämällä silmät auki ja pään selvänä voi välttää monet ongelmat.

Varautuminen ja selviytyminen
Erilaisia selviytymis-varusteita, pakkauksia ja olennaisia tarvikkeita esitellään kattavasti. Myös erilaiset luonnosta löytyvät avut, rohdot ja syötävät tuodaan esille, joskin ilman kuvia voi monen kasvin tunnistaminen nimen perusteella olla hankalaa. Noh, koivun, kuusen ja voikukan kaikki meistä toivottavasti tunnistavat ihan lonkaltakin. Jos näillä saa ”siemenen kylvettyä”, voi aihepiiriin tutustua esimerkiksi kirjalla nimeltä Luonnonvaraiset Hyöty- ja Myrkkykasvit, joka on kattava, musta-valkokuvina varustettu hakuteos/reseptiopas samasta aiheesta.

Tavallaan kirjalta olisi toivonut enemmän käytännön vinkkejä, sovelluksia tai kirjailijan omia kokemuksia., Mutta kuten hänkin kirjassa sanoo, ne ovat niin laaja kokonaisuus, että niistä voi kirjoittaa toisen kirjan. Silti, kirjasta jää tämän vuoksi hieman kliininen tai etäinen olo, joka toisille toimii, mutta joka itseäni hieman puuduttaa.

Tätä puudutusta helpottavat makupaloina tarjotut kertomukset tosielämän katastrofeista ja tilanteista ja niiden etenemisestä. Erityisesti Estonian onnettomuuden kuvaus onnistui luomaan itselleni kauhun tunnelmaa, joka varmasti iskee takaraivoon jos vielä joskus matkustan Itämerellä jonkinlaisella laivalla. Nämä toteutuneet skenaariot tuovat mukavasti mieleen sen, että tosiaan, kaikenlaista kriisiä, onnettomuutta ja poikkeustilannetta sattuu ja tapahtuu jatkuvasti joka puolella. Vaikka todennäköisyys ei ole omalle kohdalle osumiseen monen mielestä suuri, niin kysymys kuuluu silti: Haluatko sinä olla kriisin tullessa selviytyjä vai uhri?

Isoin ongelma kirjassa on omasta mielestäni ehkä kohderyhmän kanssa. Se on vähän turhan raskas luettava aihepiiristä vähemmän kiinnostuneelle tai siihen vähemmän tutustuneelle. Ja toisaalta, jos olen aihepiiristä kiinnostunut, on kirjassa aika paljon jo tuttua tavaraa ja syvyyttä jää kaipaamaan. Se on kuitenkin tarkoituksella kirjoitettu kattavaksi perusoppaaksi, lähtökohdaksi, ja sitä se myös on. Ja totta on sekin, että varautumista ja selviytymistä ei opi kirjasta, vaan tekemällä ja harjoittelemalla. Tähän kirja opastaa ja kannustaa varsin hyvin.

Arvosana 4- tähteä viidestä. Miinus tulee syvyyden ja konkretian ajoittaisesta puuttumisesta. Paska ei iske tuulettimeen riittävällä tunteella minun makuuni. 🙂

Suomalainen Selviytymisopas (adlibris, 22,4 euroa 14.12.2011)
Kirjailija: Pasi Karosto
Kirjailija: Sanna Karppinen
Kustantaja: WSOYpro
Sidosasu: Sidottu
Kieli: suomi
Julkaistu: 2011
Sivumäärä: 324
ISBN10: 9510380059
ISBN13: 9789510380055

Advertisement

From → Esittelyt

One Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: