Siirry sisältöön

Viikon Video – Puukaasua, puukaasua

29 lokakuun, 2011

http://areena.yle.fi/player/index.php?clip=1318783322132&language=fi

Areenasta puukaasutraktori -pätkää vuodelta 1980. Hyvä että näitä on edes hieman mietitty valmiiksi materiaalivaatimuksineen sun muineen. Tiedä sitten miten moderni traktori suostuu ottamaan tuollaisen pöntön kylkeensä…

 

Advertisement

From → Viikon video

6 kommenttia
 1. Hanttu permalink

  Tuossa viitattiin, että öljyn hinnan pitäisi kolminkertaistua, että puukaasu on kannattava. v 1980 maailmanmarkkinahinta n.36 $/barreli, v 2008 n. 97 $/barreli. Lähellä siis ollaan.

  Toisaalta biokaasutraktori voisi olla järkevämpi isoille määrille. Silloin ei kovin isoja muutoksia tarvita ja polttoaine puhtaampaa koneelle: http://www.valtra.fi/news/2286.asp Tuotanto- ja logistiikka toki vähän vaativampia, mutta voisi olla kyläkohtaisia tuotanto- ja tankkauslaitoksia.

  • Jep, näitä liikenne-biokaasun yksityisiä myyjiähän on jo jossain, muistan lukeneeni ainakin jonkinlaisen jutun eräästä huoltoaseman pitäjästä jolla oli muutama kymmenen vakioasiakasta. Minkähän kokoisesta investoinnista olisi kyse jos biokaasu-tuotantolaitoksen ja jakelupisteen laittaa pystyyn…? Kaasulle on tietty monella farmilla käyttöä ihan paikanpäälläkin jolloin ei tarvita jakelua ja saadaan navetoiden sun muiden tarvitsema sähkö ja lämpö tuotettua itse tehdystä kaasusta. Traktoreihin sitten vielä polttoaineet samalla niin resurssikierto alkaa näyttää jo huomattavasti nykyistä järkevämmältä. Ja näillä öljyn hinnoilla (ja valtion verotushalukkuudella) ruvetaan tosiaan olemaan jo ihan kannattavuuden rajoilla ilman sen isompia tukiaisia ja muuta byrokraatteja työllistävää tauhkaa…

  • jukka permalink

   minulla on sellainen käsitys että biokaasun paikallinen tuotanto olisi erittäin kannattavaa, ja mahdollisesti sen tuotanto voisi kasvaa nopeastikin, mutta tämä on tehty käytännössä mahdottomaksi/vaikeaksi. en nyt löydä/muista/jne sen tarkemmin mutta luulisin että isot energiafirmat aktiivisesti vastustaa tällaista. sehän söisi niitten markkinaosuuksia. ja poliitikot tietenkin ”vapaan” markkinatalouden nimissä tekee niin kuin isot firmat haluaa. muistaakseni se peruspointti oli siinä että yksittäisen tuottajan on käytännössä mahdotonta myydä ylijäämää esimerkiksi naapurille.

   talouskasvuun liittyy hyvin usein suurten yksiköiden paremmuuden ideologia. jos joku puhuu siitä että maalla voitaisiin olla omavaraisempia ja tuottaa itse omaa energiaa, niin nykykäsityksen mukaan se on vain naurettavaa puuhastelua, joka pitää tehdä mahdollisimman hankalaksi tai kieltää kokonaan.

 2. Carl S.W. permalink

  Muistan lukeneeni muutaman vuoden takaisen selvityksen biokaasulaitoksien kannattavuudesta, joka silloisten säädöksien voimassa ollessa päätyi siihen, että laitoksen kannattavuus tulee porttimaksuista eli oikeastaan myydään jätteenkäsittelypalvelua. Kyseessä oli juuri maatiloille lannankäsittelyä varten perustettavat laitokset.

  Tuolla on aika paljon ihan asiallistakin tekstiä ja Sykelt ja muilta toimijoilta löytyy rutkasti erilaisia raportteja vähän vaihtelevin painotuksin.
  http://www.biokaasuyhdistys.net/

 3. Juho Järvelin permalink

  Hei,

  Törmäsin tällaiseen tekstiin: http://www.vihreatehdokkaat.fi/risto.ikonen/?page_id=82

  Kirjoituksessa käsitellään biokaasua ja miksi hallitus torppasi sen kehityksen viime vuonna käyttövoimaverolla.

  • Tuossa on totuuden jyväsiä, mutta vähänlaisesti tietoa kokonaispotentiaalista. Olen nimittäin lukenut sellaisiakin tutkimuksia, joissa biokaasun teoreettinen potentiaali Suomessa asettuu jonnekin 15 TWh tienoille. Öljynkulutus tällä hetkellä on noin 100 TWh, josta ehkä 95% tai enemmän liikennepolttoaineiksi. Kts. esim. Biokaasuyhdistyksen omat sivut, http://www.biokaasuyhdistys.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=57&Itemid=82

   Erinomainen ja kannatettava asia, ja tuo käyttövoimavero on ihan käsittämätön veto. Mutta ikävää kun tuossakin artikkelissa pitää heitellä piikkejä muiden hiilettömien energianlähteiden suuntaan. Ei pojat, ei sotaa tällä tavalla voiteta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: