Siirry sisältöön

Rahaa, Taikauskoa ja Energiaa

5 lokakuun, 2011

Kenties selkein esimerkki nykyihmisen taikauskosta on heidän uskonsa rahaan, ja siihen mitä rahalla voi tehdä. Jos meillä on ongelma, niin laittamalla siihen x määrä rahaa, se ratkaistaan. Tämä jos mikä, on uskoa raha myyttisiin, jopa maagisiin voimiin!

Otetaan esimerkiksi öljy ja öljygeologia (yllättäen…). Monet, ihan fiksutkin ihmiset, uskovat, että mikäli riittävästi rahaa, oli se sitten euroja, dollareita tai yuaneita, työnnetään ongelmaan nimeltä peak oil, se voidaan välttää ja ohittaa. Tämän tyyppinen ajattelu on varsin normaalia nykyihmiselle. Kun heidän kanssaan keskustelee öljyn tuotantohuipusta ja sen tuomista ongelmista, he sanovat, että kun öljyn hinta nousee, investoidaan lisää rahaa etsintään ja tuotantoon, ja tuotannon kasvu jatkuu. Ja jatkuu. Ja jatkuu. Siis työntämällä riittävästi rahaa kuivuneeseen öljylähteeseen, saa lähteen taas pulppuamaan. Todellako?

Mitä ihmettä nämä (tai me) ihmiset oikein ajattelevat? Että raha, setelit, tai numerot pankkitilillä, ovat jokin maaginen loitsu tai rituaali, jolla öljyä voidaan kutsua maan pinnalle halutussa määrin? Välittämättä esim. geologiasta, fysiikan laeista tai nettoenergiasta? Kyseinen esimerkki on varsin oiva esittelemään meidän nykyihmisten maagista uskoa rahan voimaan saada asioita tapahtumaan. Kun tarpeeksi kovasti uskomme, ja laitamme ongelman päälle riittävästi rahaa, ongelma kuin ongelma on ratkaistavissa, oli kyseessä sitten kuoleman välttäminen tai talouskasvun jatkaminen ikuisesti (niin, sitäkin ongelmaa on nykyään yritetty ratkaista pitkälti laittamalla siihen lisää rahaa).

Energia vs. raha
Valitettavasti totuus on, että ihmiskunnan viimeaikaisista ongelmista valtaosa on ratkaistu kaatamalla sen päälle energiaa, ei rahaa. Ja yleensä fossiilista energiaa. Toki, mystisesti on voinut päällepäin näyttää siltä, että kaadamme ongelman päälle rahaa, mutta kun ketjua seuraa vähän aikaa, löytyy sen takaa energia. Rahan tarkempia määrittelyitä onkin se, että se on ”lupaus työstä” (claim on work). Otetaan esimerkki.

Ongelmana on, että lappalaiset eivät pääse riittävän helposti etelään shoppailemaan. Ratkaisuksi kaavaillaan sitä, että rakennetaan miljardilla eurolla tiestöä ja lentokenttä, jotta heidän ongelma poistuu. *puff* Heitetään miljardi euroa ongelman päälle, ja parin vuoden päästä se on poissa, sillä lappalaiset pääsevät uutta moottoritietään ja lentokenttäänsä käyttäen varsin mukavasti etelään ostoksille. Hurraa! Kyseinen miljardi ei kuitenkaan yksinään tee yhtään mitään. Sillä ostetaan fossiilista energiaa, öljyä, bitumia jne. ja niiden avulla, pääosin fossiilisilla energianlähteillä rakennetut koneet ja laitteet tekevät työn, eli kuluttavat energiaa, joilla maisema saadaan muokatuksi halutunlaiseksi. Sen tekee fossiilinen energia. Ei raha, ja ihmis-työlläkin on vain marginaalinen osuus lopputuloksessa. Tämä on yksi avain-asioita, joita nykyihmiset eivät juuri mieti, mutta jota heidän soisi hieman kelaavan. Raha ei tee mitään. Energia tekee. Ei ole mitään väliä kuinka paljon rahaa meillä on laittaa ydinvoimalaan, tuulipuistoon, aurinkopaneeliin tai bioenergiantuotantoon, jos meillä ei ole soveltuvaa energiaa joka tekee varsinaisen työn.

Tähän mennessä tietyillä sovituilla valuutoilla on ollut melko luotettava asema sen suhteen, että niillä on voitu ostaa työtä tai energiaa jolla voidaan tehdä erilaisia asioita. Ihmisten usko tämän kuvion loputtomaan jatkuvuuteen on kuitenkin verrattavissa viimeisimpään new-age loitsuun tai Nokia-missionin Jonnan jalan kasvatukseen, jossa riittävästi uskomalla jokin asia lopulta tapahtuu, tai näin ainakin luullaan (=halutaan uskoa).

Ainoa todellinen ”valuutta” millä on arvoa maailmassa on kuitenkin energia, sen eri muodoissa. Mitään ei tapahdu ilman energiaa. Aikoinaan se tarkoitti henkilön tai eläimen fyysistä työtä. Nykyään se tarkoittaa yleensä litraa fossiilista polttonestettä tai vaikka kilowattituntia sähköä (joka on yleensä tehty fossiilisella hiilellä tai maakaasulla). Ihmisen vaatimatonta energiapanosta kuvaa se, että keskimääräisen ihmisen vuorokauden keskiteholla, noin 40 wattia, poltetaan yhtä 40 watin hehkulamppua. Ei sen enempää.

Kulta rahana?
Kulta ja muut arvometallit ovat olleet valuuttana käytössä juuri siksi, että niiden louhimiseen ja jalostamiseen on jouduttu käyttämään energiaa joka on ollut pois ruoan tuotannosta ja muusta elintärkeästä, joten ne ovat säilyneet harvinaisina ja arvokkaina. Toki kullalla on ollut muitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten kauneus, muokattavuus ja jalometallin ominaisuudet (ei syövy jne). Paperi-raha, fiat-raha, ei vaadi muuta kuin napin painamisen jotta sitä saadaan lisää. Miten todennäköistä on että tuollainen järjestelmä pysyy pystyssä hamaan tulevaisuuteen? Entäs ilman että sitä väärinkäytetään?

Vaikka tässä artikkelissa ei muuta varsinaista sanomaa olekaan, niin kannattaa ehkä miettiä, minkä määrän (taika)uskoa olemme laittaneet rahan kykyyn ratkaista meidän ongelmamme. Perheongelmat eivät ratkea sillä että sosiaalitoimelle annetaan lisää rahaa, ne ratkeavat sillä, että joku menee paikan päälle selvittämään ongelmia. Terveysongelmat eivät ratkea sillä, että terveydenhoitoon laitetaan lisää rahaa, vaan ne ratkeavat sillä, että lääkäri kouluttautuu ja ymmärtää mikä sinua vaivaa, ja määrää siihen lääkkeet. Ne lääkkeet on muuten valmistettu pitkälti öljystä tai sen avulla (joskus hoidoksi määrätään liikuntaa, eli energian käyttöä siihen, että elimistösi olisi paremmassa kunnossa). Ja jos globaali öljyntuotanto uhkaa tyrehtyä, niin siihen ei auta miljardien työntäminen putkea pitkin öljykenttään, vaan siihen auttaa energian käyttö etsimiseen ja poraamiseen syvemmälle, vaikeammissa paikoissa ja tyytyminen huonolaatuisempaan öljyyn.

Ja ennen pitkää sitä energiaa menee etsintään ja tuotantoon yhtä paljon kuin siitä öljystä saadaan. Mitä sitten? Laitetaanko siihen lisää rahaa?

Advertisement
33 kommenttia
 1. Mike Amory permalink

  Re: Ainoa todellinen “valuutta” millä on arvoa maailmassa on kuitenkin energia, sen eri muodoissa.

  Ainoa todellinen valuutta on aika. Sitä on jokaiselle ihmiselle luotu keskimäärin luokkaa 30.000 päivää. Valuuttayksikkönä voisikin olla 1h ja sen sadasosat (36 sekuntia).

  Rahassa mitaten suomalaisen aika on 10-20 kertaa arvokkaampaa kuin kiinalaisen. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole, vaan jokaiselle ihmiselle aika on yhtä arvokasta maasta ja maanosasta riippumatta. Jos ajasta tehtäisiin kansainvälinen valuutta, se ei poistaisi tuloeroja, mutta todennäköisesti ajan myötä tasoittaisi niitä. Aika on mitattava suure siinä kuin raha. Itse asiassa raha on ajan johdannainen: raha = x * aika, jossa x on inflatorinen muuttuja.

 2. hmmm… aika mielenkiintoinen näkemys, jota en ihan purematta allekirjoita. 🙂 Tietyllä tavalla kun tilannetta tarkastellaan yksilön näkökulmasta, niin homma on juuri noin. Meillä ei ole lopulta mitään muuta kuin se aika mikä meillä on. Sen käyttäminen valuuttana on kuitenkin hieman ongelmallista näin ensi mietinnällä.
  Miten hinnoitellaan aika-valuutassa esim sähkö tai polttoaineet? Tai ympäristövaikutukset?

  Kun ihmiselle annetaan käyttöönsä energiaa ja sopivat laitteet, niin tällöin hänen tuottavuutensa per tunti nousee, tiettyyn pisteeseen asti, samaa tahtia kuin käytössä olevan energian ja laitteiden määrä. Miten se tasoittaisi tuloeroja, että joillain meistä on käytössämme laitteita ja energiaa, ja joillain ei ole? Ostaako kukaan parturipalveluita henkilöltä, jolla hiustenleikkuu vie jollain 2 tuntia paskojen vehkeiden takia, kun jollain toisella se vie puoli tuntia? Olettaen että aikapankki-tyylisesti olet sitten saman ajan ”velkaa” tälle parturille.

  Voi olla että en nyt ihan tätä käsittänyt, joten lisäselvitys ei ole pahitteeksi. Oliko juonena nämä ”aikapankit” joita on suomeenkin tullut?

 3. Leena permalink

  Ne joilla on luonnontieteellistä sivistystä, ovat käyttäneet sitä pelkästään resurssien muuttamiseen rahaksi. Valtaosalla tätä sivistystä ei edes ole.
  Varjele minua tietämästä, että on asioita joita en tiedä.
  Varjele minua tietämästä, että on asioita, jotka olen päättänyt olla tietämättä.
  Ja varjele minua erityisesti edellisten rukousteni seurauksilta. (Linnunradan käsikirja)

  • Leena, jep. Tai oikeammin, talous kasvaa sitä nopeammin mitä nopeammin muutamme resursseja jätteeksi. Ei hirveen hyvä systeemi äkkiseltään ajateltuna…

 4. Mike Amory permalink

  Tälläkin hetkellä työntekijät myyvät aikaansa eniten tarjoavalle. Rahassa mitattuna työtunnin hinta saattaa työstätehtävästä riippuen vaihdella paljonkin. Jos yhdestä työtunnista maksettaisiin kaikille 1h valuuttaa, niin se tappaisi yritteliäisyyden. Ja miten Nalle Wahlroos voisi palkata kartanoonsa pehtoorin, siivoojan tai piian, jos hän saisi saman palkan kuin palkollisensa, eli 1 tunnin verran valuuttaa tunnin työstä.

  Kaikki tuotteet ja niihin käytetyt raaka-aineet ja työ voidaan mitata ajassa. Esimerkiksi kullan todellisen markkinahinnan tulisi olla aika lähellä tuotantokustannuksia tietysti lisättynä eri välikäsien katteilla. Mutta käytännössä kullan hinnan sanelee kysynnän ja tarjonnan laki. Vähäinen tarjonta nostaa kullan hintaa, jolloin uusia kullan louhijia tulee apajille, joka lisää kullan tarjontaa jne.

  En minä näe estettä aikavaluutalle, mutta toki siinäkin joudutaan esim valtioiden välisessä kaupassa käyttämään kertoimia. Samalla tavoin nykyään valuuttoja ostetaan ja myydään, jonka mukaan niiden välinen kerroin, eli valuuttakurssi, määräytyy.

 5. Mike, en edelleenkään hahmota miten tuo olisi hyvä systeemi (jos ei nykyinenkään kovin häävi ole). Koetan tuoda alla hieman ilmi näkemiäni ongelmia.

  Miksi olisi hyvä että yritteliäsyys kuolisi? (vai olisiko, sain käsityksen että näin tarkoitit). Tai miksi olisi huono että ihmisen ei kannattaisi ostaa palveluita muilta ihmisiltä sillä perusteella että on (yrittelijäisyyden, ahkeruuden, tuurin, perinnön tai häikäilemättömyyden ansiosta) saanut hankittua itselleen varallisuutta ja hyvinvointia niin paljon, että joku vähemmän yllämainittuja ominaisuuksia omaava voi tulla siivoamaan.

  Onko se, että opetan 100 ihmistä viljelemään ruokansa luontoa kunnioittaen ja kestävästi saman arvoista kuin se, että teen näin vain omalla kohdallani ja muut jatkavat kemikaalien ja fossiilisen energian väärinkäyttöä tuhoten elinympäristöään?

  Ilman yrittelijäisyyttä emme olisi 2 miljoonaa vuotta sitten ottaneet tulta käyttöömme. Voidaan olla montaa mieltä siitä olisiko näin ollut parempi, mutta elämällä on aika vahva taipumus yrittelijäisyyteen, eli siihen että kukin elämänmuoto parantaa omia selviytymismahdollisuuksiaan, lähinnä tosin suht lyhyellä tähtäimellä. Yhteiskunta jossa ketään ei kiinnostaisi parantaa olojaan on aika vieras ajatus.

  Voi olla että en vaan nyt tajua kokonaisuutta jota haet takaa. 🙂

  • Mike Amory permalink

   Päinvastoin. Tarkoitin sitä, että vaikka aika olisikin valuuttana, niin tuloerot pitäisi silti sallia, koska muutoin yritteliäisyys kuolisi. Se taisi olla juuri Nalle Wahlroos, joka taannoin ehdotti, että työn verottamisen sijasta pitäisi alkaa verottaa vapaa-ajasta. Kuulostaa aika radikaalilta, mutta se kertoo miten arvokkaaksi aika ja nimenomaan vapaa-aika on ihmisille muodostumassa. Eli jos et ole työssä tai muuten yhteiskuntaa esim. vapaaehtoistyöllä hyödyttämässä, niin joutuisit maksaamaan vapaa-ajastasi veroa.

   Ongelma on siinä, että ympäristön saastuttaminen on ilmaista. Siksi norjalainen lohi kannattaa roudata Kiinaan perattavaksi ja sieltä takaisin suomalaiseen ruokapöytään, koska merirahdit ovat lähes ilmaisia kuljetustonnia kohden. Näin siitä huolimatta, että naftaa palaa kymmeniä tuhansia tonneja per merimatka. Mutta ympäristön saastuminen näyttää olevan globalisoitumisesta maksettava hinta. Jos kuluttaja ei sitä maksa haittaverojen tai tuontitullien muodossa, niin luonto maksaa.

   • ok, käsitin siis vaan väärin 🙂

    Jos luonto maksaa, niin ennenpitkää ihmiset, jotka ovat osa luontoa, maksavat. ”Saastuttaminen” on elämistä velaksi tulevien sukupolvien kustannuksella.

 6. Antero permalink

  Onhan se ironista, että elämme aikakautta, jota näennäisesti hallitsee tieteellinen ajattelu, mutta tosi asiassa toimintaamme ohjaavat myytit ja kertomukset aivan yhtä paljon kuin vaikkapa 2000 vuotta sitten. Meidän myyttimme on edistysusko. Jos vain painamme tarpeeksi rahaa, niin taivaasta sataa mannaa aivan niin kuin viimeisen 50:n vuoden ajankin on tapahtunut. Elämme kaksivuotiaan maailmassa, jossa ei ole rajoja. Uskomme rahan kaikkivoipaisuteen taitaa olla vain yksi cargokultin muoto:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Lastikultti

  • Mike Amory permalink

   Aivan. Kun tämä rahatalous on irti reaalimaailmasta eikä rahalla ole mitään mitattavaa vastinetta reaalitaloudessa, esim kultaa tai hopeaa, niin sitä voi painaa lisää määrättömästi. Erään taloustieteilijän mukaan USA maksaa voi aina maksaa velkansa painamalla lisää rahaa!

   Nyt pankit ovat luoneet virtuaalirahaa tuhansia miljardeja, jotka ne yrittävät vaihtaa johonkin reaaliomaisuuteen täällä reaalimaailmassa. Ja se onnistuu parhaiten ajamalla valtiot velkakierteeseen ja myymällä arvottomat velkapaperit veronmaksajille. Järvien ja metsien sijasta suomalaisetkin omistavat kohta vain kasan arvottomia velkapapereita kuten eurobondeja. Mutta antaa mennä kun on alamäki. Otetaan Kreikasta mallia ja maksatetaan me puolestamme suomalaisten virkamiesten palkat ja eläkkeet kreikkalaisilla!

 7. Antti permalink

  Mielenkiintoista. Olen vähän hahmotellut aikaperusteista valuuttajärjestelmää ja tein sen havainnon, että raaka-aineita (ja niihin sisältyvää saastumista) varten tarvitaan oma valuutta. Aikakantainen valuutta toimisi parhaiten paikallistasolla. Raaka-ainekortit jaettaisi jokaiselle ja niillä voisi käydä vähän saman tyylistä kauppaa, kuin päästöoikeuksilla.

  Rinnalle tarvitaan silti globaali vaihtokurssi. Olisiko se sitten esim. verkkoenergia? Sitä olisi helppo siirrellä ja sen avulla voisi tasoittaa alueiden välistä yksilötason vaihtoa (joka käyttäisi aikavaluuttaa).

  No, blogeista löytyy enemmän:
  http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80207-kuka-puhaltaa-pelin-poikki
  http://olympos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80482-uusi-arvoteoria

  Ps, olen kyllä miettinyt henkilökohtaisen, aikaperusteisen valuutan käyttöönottamista. Sen toteuttaminen on vielä vähän auki. Antti -seteleillä ei välttämättä olisi heti alkuun hirveästi katetta, vaikka sitoisinkin sen ”työsuoritteeseen”. Jalostan ajatusta…

  • Mike Amory permalink

   Noissa sinun blokeissasi on sen verran paljon asiaa ja pohdintaa, että pitää lukea ne myöhemmin ajan kanssa.

   Nykyisessä yhteiskuntajärjestelmässä ongelma on mielestäni se, että on olemassa vain yksi yhteiskuntamalli josta valita. Se pitää hyväksyä, tai sitten hylätä jättäytymällä yhteiskunnan ulkopuolelle. Itse olen parhaillaan toteuttamassa jälkimmäistä vaihtoehtoa. Tarkoitukseni on pumpata yhteiskunnalta kaikki mahdolliset tuet ja avustukset ja maksaa takaisin mahdollisimman vähän veroja ja maksuja. Tavoitteena omavarainen talous, jota rahakriisit eivät heiluta. Tiedän monen muunkin suunnittelevan parhaillaan omavaraistalouteen siirtymistä.

   Nykyisen systeemin rinnalle pitäisi vähitellen rakentaa rinnakkaissysteemi, jolloin ihmiset voisivat valita kahden järjestelmän väliltä tai toimia osittain molemmissa järjestelmissä. Uuden järjestelmän etu ei ole romahduttaa kerralla nykyjärjestelmää, koska ihmisillä on sieltä saatavia, kuten eläketuloja. Tosin nykyinen järjestelmä on perusteiltaan sellainen, että se ei kestäisi ihmisten siirtymistä laajamittaisesti ulos järjestelmästä. Kun toimeliaisuus vähenee, niin verotulot vähenevät ja rahan kierto hidastuu ja lakkaa lopulta kokonaan.

   • Tarkoitukseni on pumpata yhteiskunnalta kaikki mahdolliset tuet ja avustukset ja maksaa takaisin mahdollisimman vähän veroja ja maksuja.

    Tuohan on käytännössä samaa mitä goldman sachs ja kumppanit tekevät, mutta vaan mikrotasolla, kun he tekevät sitä makrotasolla.

    Tavallaan tuosta voisi moralisoida, että ”senkin loiseva laiskuri”, mutta toisaalta tuohan on sitä käytöstä mihin yhteiskuntamme esimerkillään kannustaa kaikkia. Joten parempi lienee sanoa että ”hyvä, juuri noin pitääkin tehdä”. Viimeisimmät pankkien tukipaketit/vakuusrahastot laskevat omaa veronmaksu-moraaliani ainakin melko reilusti. En todellakaan halua että rahojani käytetään moiseen saatanan sähläilyyn ja ”maineen kiillottamiseen”.

    Nykyinen järjestelmä on myös melko kekseliäs kehittämään erilaisia verotuksen muotoja joilla se suojaa omaa ydintään. Verorahoistamme siis yhä pienempi osa jakaantuu tulonsiirron muodossa sitä tarvitseville samalla kun erilaisia uusia veroja kehitetään fläppitaulut punaisina, ja siinä voi tulla aika kivuliaat vuosikymmenet systeemin kieriskellessä henkitoreissaan ja kuristaessa ympäristöään tarjoamatta mitään vastineeksi.

   • jukka permalink

    ”Tarkoitukseni on pumpata yhteiskunnalta kaikki mahdolliset tuet ja avustukset ja maksaa takaisin mahdollisimman vähän veroja ja maksuja. Tavoitteena omavarainen talous, ”

    missä mielessä on omavarainen jos elää avustuksilla?

    • Veikkaan että samassa hengessä edelleen kuin Goldman & co. Imetään rahat, ja ostetaan niillä jotain reaalivaurautta, jonka tuotoilla voi elää suht omavaraisesti (ihminen) tai hallita maailmaa (Goldman & co).

     Mutta mua kiinnostaisi kuulla lisää noista omavaraisuussuunnitelmista. Mitä, miten, millä rahalla, kuinka paljon ja minne? 🙂

     Edit: kappas, olitkin jo jotain tähän ehtinyt…

 8. Carl S.W. permalink

  Tuo kuulostaa mielenkiintoiselta (Mike): kaksi järjestelmää, jotka elävät rinnan sulassa sovussa, joiden välillä voi sitten valita. Vähän niin kuin kommunistiset ja kapitalistiset yhteiskunnat. Ai niin siitä puuttui se valinnan mahdollisuus.

  Kutsuisin tuota ehdottamaasi järjestelmää loisjärjestelmäksi; hyödynnetään toisesta järjestelmästä ainoastaan sen edut, mutta ei osallistuta sen ylläpitämiseen. Tuollaiselta järjestelmältä kuulostaa myös Kreikan tapahtumat valtalehdistön uutisoinnin perusteella. Vanha järjestelmä varmasti muuttuisi pakon edessä, kun tälläinen toiminta yleistyisi, mutta tuskin avoimempaan vaan pikemminkin suljetumpaan muotoon. Olet meidän kanssa tai meitä vastaan!

  Vielä tuohon alkuperäiseen postaukseen liittyen. Luin juuri tekniikka & talous –lehden energialiitettä (9/2011 jotain), jossa oli aika monta lupausta tyyliin 20-30 vuoden päästä sähköenergian varastointiongelmat on ratkaistu… eli kunhan siihen asti jaksetaan ylläpitää järjestelmää, niin olemme pelastuneet. 😉

  • Mike Amory permalink

   Juuri näin. Tämä vanha järjestelmä on tullut tiensä päähän. Siitä pitää pumpata kaikki hyödyt mitä siitä on vielä saatavana. Mielestäni puhdas kapitalistinen järjestelmä tai sekatalous saa jäädä pystyyn, jos se pärjää talousjärjestelmien kilpailussa. Annetaan eri järjestelmien kilpailla keskenään ja elää rinnan. Kaksi eri rinnakkaista järjestelmää pitäisi olla minimi valinnanvapauden vuoksi, mutta mitä enempi sen parempi. Nykysysteemissä on melkein mahdoton testata jonkin uuden järjestelmän toimimista käytännössä, koska vallitseva systeemi pyrkii pitämään lainsäädännön, verotuksen yms. monipolin itsellään.

   Totta kai eri järjestelmät toimivat toistensa loisina. Jos joku järjestelmä jakaa ilmaista rahaa esim. pakolaisille, niin toki rajoilla riittää tulijoita. Eivät ihmiset sentään tyhmiä ole. Huonoa systeemiä pitääkin hyväksikäyttää. Jos korjausliikettä ei tule, niin järjestelmä kaatuu omaa mahdottomuuteensa. Mikä on ihan oikein.

 9. Mike Amory permalink

  Jukalle vielä, että minä nyt satun omistamaan sen verran metsää ja viljelysmaata ja olen velaton, joten voin heittäytyä omavaraiseksi tästä oravanpyörästä. Omaisuus on hankittu työnteolla eikä perimällä. Sähkön tuotantoon olen hankkimassa Venäjältä sähkögeneraattorin, jonka tuottama energia saadaan puita polttamalla! Sen jälkeen saa Suomen ja vaikka koko Euroopan talous romahtaa ihan vapaasti. Ei kosketa minua eikä perhettäni.

  Suomen valtion velka on jotain 80-90 miljardia. Viimeisimmän tiedon mukaan vastuita on lisäksi n. 50 miljardia. Syömävelkaa otetaan joka vuosi 10 miljardia euroa vyönkiristyksestä huolimatta. Jos Kreikan (tai Italian tai Espanjan tai Portugalin tai Irlannin tai Britannian) talous romahtaa, menee Suomen takaukset maksuun. Silloin Suomi romahtaa parhaasta AAA-luokasta samaan rupuluokkaan kuin Kreikka nyt. Minä en aio olla siinä puhalluksessa maksumiehenä.

  Suomi ottaa joka vuosi lisää velkaa n. 10 miljardia euroa. Se tarkoittaa, että systeemistä imetään jatkuvasti enemmän rahaa kuin se tuottaa verotuloina. Nämä velkarahat menevät lähinnä yhä paisuvan virkakoneiston palkkoihin, eläkkeisiin ja muihin etuihin. Siinä mielessä Suomi ei juurikaan poikkea Kreikasta. Vaikka henkilökohtaisesti olenkin velaton, niin silti Jyrki Katainen ottaa minun piikkiini joka päivä lisäävelkaa, joten on aivan oikein, että minä imen yhteiskunnalta vähintään saman summan rahaa. Näin minä ja ympäröivä yhteiskunta olemme sujut.

  Tämä valtioiden velkapääomalla pyörivä talous on vähän niinkuin iso viemäriverkosto, jonka yksi pikkuhaara lähtee eduskuntatalon vessasta. Sinä et sitä ehkä näe, mutta Jytki Katainen käy aina istuntojen välissä sullomassa WC-pyttyyn suurinpiirtein miljardin euron verran kuukaudessa pankkiireilta velkapapereita vastaan lainaamaansa Monopoli-rahaa. Tästä eduskuntatalon vessanpytystä lähtee viemäri Eurooppaan ja Kataisenkin rahat kulkevat monen pumppaamon (pankin) kautta kokoojaviemäriin ja sieltä Kreikkaan. Mutta rahat eivät pääty Kreikkaan, vaan ne johdetaan sieltä selkeytysaltaaseen, jonka omistavat ne samat pankkiirit ja pääomapiirit, jotka olivat lainanneet rahat alunperinkin Jyrki Kataiselle. Selkeytysaltaasta rahat poimitaan talteen ja pestään ja kas kummaa, leikkirahat olivat matkan varrella muuttuneet oikeaksi rahaksi, jolla voi ostaa vaikka kaikki Suomen metsät ja järvet.

  Valtoiden ja pankkiirien välillä on sopimus siitä, että pankit saavat luoda lähes rajattomasti tätä korollista leikkirahaa, eikä valtioiden tarvitse koskaan maksaa velkapääomia takaisin kunhan maksavat velan korot pankkiireille OIKEALLA rahalla.

  • Mike, varsin hyvä tilanne siis, johon soisi monen meistä pyrkivän.

   Tuosta romahtamisesta, niin se ikävä kyllä koskettaa kaikkia vaikka olisi kuinka omavarainen. Ihan ensin se tulee sitä kautta, että olemme väkisinkin tekemisissä ympäröivän yhteiskunnan kanssa, ja se meidän, joten on käytännössä mahdotonta rakentaa lähimainkaan täydellistä omavaraisuuden linnaketta. Sen vaikutuksia voi toki lieventää, niinkuin olet tekemässäkin, mutta paskaa tulee niskaan jokatapauksessa. Omavaraisuus, edes jonkinasteinen, tulee toki parantamaan mahdollisuuksia selvitä kuivemmin jaloin kuin jotkut toiset, ja antaa tietysti mahdollisuuksia myös auttaa muita tarvittaessa. Mutta ylipäätään romahduksessa on se huono puoli että sen seuraukset ovat arvaamattomat. Ei olisi mitenkään mahdotonta että itse tuottamaasi sähköä aletaan verottaa, tai sähkögeneraattoria ylipäätään, tai metsän/maan omistamista. Kaikki on vain nopean (hätätila-)lain säätämisen päässä. Kuten aiemmin totesin, niin vain mielikuvitus on rajana sille, että johtajat eivät joudu tinkimään omasta ja lähiverkostonsa elintasostaan. Ja tietysti kansalaistottelemattomuus 😀

   Asiasta toiseen, tuo generaattori kuulosti mielenkiintoiselta. Mistä, mitä maksaa? 🙂

  • Omavaraisuus on ilman muuta kannatettavaa, mutten ole yhtään varma, auttaako vai haittaako se mahdollisesta yhteiskunnan romahduksesta selviämistä. Minkä tahansa resurssin omistaminen kun tekee omistajasta myös maalitaulun. Sitä arvokkaamman, mitä paremmin on valmistautunut.

   Jos romahdus ei ole mallia ”yön yli,” jo olemassa olevat valmius- ja puolustustilalait antavat viranomaisille valtuudet tehdä melkein mitä tahansa ”yleisen turvallisuuden” säilyttämiseksi. Mukaanlukien kaiken hyödyllisen pakko-otto.

   Jos romahdus on mallia ”yön yli,” resursseja omistava on ilmiselvä maalitaulu kaikille, joilla resursseja ei ole. Eikä, by definition, yhteiskunnasta ole silloin suojaa.

   Kriiseihin pitää valmistautua yhteisönä. Salassa valmistautuminen on toki mahdollinen tapa vähentää näiden riskejä, mutta kuinka kauan tälläisiä asioita pystyisi ”kovassa tilanteessa” salaamaan?

   Mutta tuo puulla käyvä generaattori kiinnostaa minuakin, sellaiselle olisi mökillä käyttöä!

 10. Mike Amory permalink

  Kaikenhuippu, olet oikeassa siinä, että talousromahduksen alla esim. kiinteistövero voi nousta pilviin, aivan kuten Kreikassa nyt on käynyt. Tosin kreikkalaiset ovat siitä ovelia, että siellä 3/4 rakennuksista on keskeneräisiä, eli vesikattoa ei ole rakennettu valmiiksi. Vain harjateräkset törröttävät kohti taivasta merkkinä rakennuksen keskeneräisyydestä. Rakennukset ovat olleet kesken jo 30 vuotta, koska näin kierretään Kreikassa kiinteistöveroja. Suomessa kiinteistöveroa menee jopa rakentamattomasta tontista ja vero nousee heti rakennuluvan myöntämisen jälkeen.

  Metsässä riittää puita lämmitykseen, läheisessä järvessä kaloja ja perunaa oli tänäkin vuonna kasvamassa yli oman tarpeen. Omavaraistaloudessa sähköenergian tuotanto muodostuu ongelmaksi ja siihen kannattaa panostaa, koska sähköenergian hinta ei ainakaan laske tulevaisuudessa.

  Minulla ei ole nyt linkkiä tuohon generaattoriin, mutta laitan illalla tänne muuteman muunkin linkin, jotka voivat sinua kiinnostaa. Tämän generaattorin tuottama sähköenergia on pieni suhteessa tuotettuun lämpöenergiaa, koska laite on alunperin kehitetty Siperian oloihin! Puhutaan vain muutemista wateista. Mutta kyllä silläkin teholla kännykän lataa, valaisee kämpän LED-valoilla ja käyttää muuteman tunnin vähän virtaa käyttävää läppäriä. Samalla saa kämpän lämmitettyä. Kesäaikaan kannattaa tietysti käyttää tehokkaampia aurinkokennoja ja varastoida niiden tuottamaa energiaa akkuihin.

 11. Leena permalink

  Yhteiskunnan romahtamisesta tai sen ulkopuolelle siirtymisestä on tehty suomalainen elokuva nimeltä Yötuuli. Pääosaa esitti muistaakseni Kari Sorvali. On näytetty TV:ssä vain kerran, enkä ihmettele, oli lähinnä oksettavaa katsottavaa. Mahtaisiko löytyä jostain kirjastosta?
  Mutta oksettavaa on tämä nykymenokin, olisin myös valmis haalimaan mukaan ekovessani, aggregaattini ja suuren koirani ja siirtymään johonkin vähän syrjemmälle. Ai niin, keskussairaalan silmäpolin otan myös mukaan.

 12. Jyri_ permalink

  Olihan taas mielenkiintoinen näkökulma Kaikenhuipulta!

  Useinhan sanotaan että aika on rahaa.
  Kiire on aika mahdotonta ilman energiaa.
  Eli myös raha on mahdotonta ilman energiaa?
  Siis jos ei ole energiaa, ei ole kiire, on aikaa mutta ei rahaa.

  Voisiko sittenkin olla rahaa ilman energiaa, ts. mitä rahalla tekee ilman energiaa?
  On kai ”yleisesti tiedossa oleva totuus” ettei talouselämä toimi ilman energia ja samalla siis tämän matematiikan mukaan häviää myös raha, puff, savuna ilmaan tai kuin tuhka tuuleen.
  Tuosta taas tulee jotenkin mieleen fossiilisten polttoaineiden polttaminen.
  Fossiilisten polttaminen on siis rahan polttamista.

  Vanha viisaus kertoo ettei rahan polttaminen kannata, se ei kuulemma ole taloudellisesti järkevää.
  Pitänee kokeilla, poltan muutaman setelin tuossa pihalla niin saan tällekin ”väitteelle” vähän tieteellistä pohjaa. Jokainen voi toistaa kokeen itse, tieteessähän kokeen pitää olla toistettavissa.
  En tosin ole ihan varma koskeeko tuo toistettavuuden vaatimus taloustieteitä.

  Tämä taas saattaa liittyä jotenkin lämmityslaskun maksamiseen tai auton tankkaamiseen.
  Valitettavasti en ehdi miettiä enempää kun on niin kiire …

  Mielenkiintoista matikaa joka tapauksessa 😉

 13. Mike Amory permalink

  Tämä blogi ei jostain syystä hyväksynyt kommenttiani, joten yritetään uudelleen:

  Tässä lupaamani linkit omavaraiseen sähköntuotantoon puita polttamalla. Jos aikoo jättäytyä sähköverkon ulkopuolelle (off grid), niin ongelmaksi muodostuvat ne talvipäivät, jolloin aurinko ei paista eikä tuuli tuiverra. Polttomoottorikäyttöinen aggregaattikin tulee pitemmän päälle kalliiksi.

  Tässä venäläinen ratkaisu, jossa ei ole liikkuvia osia. Teho muutemia watteja per moduli. Hinta ei ole tiedossa, mutta halvimmalla varmasti pääsee jos yrittää ostaa suoraan venäläisiltä.
  http://www.wbdg.org/resources/bipv.php
  http://www.crystalltherm.com/
  http://www.alignsourcing.com/ (jälleenmyyjä)

  Tai vaihtoehtoisesti japanilainen valmistaja Komatsu:
  http://www.greentechmedia.com/articles/read/japans-komatsu-to-ship-heat-to-electricity-modules-5605/

  Yksi vaihtoehto tuottaa sähköenergiaa takan ja huoneilman välisestä lämpötilaerosta on Stirling moottorin käyttö. Laitteet ovat vain aika kalliita.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Stirlingmoottori

  Tässä esimerkkinä Stirlin tekniikkaan perustuva pellettikattila, joka tuottaa lämpöä 4-8 kW ja sähkötehoa 1,3-3 kW. Hintaa n. 30.000 euroa.

  Click to access unseredienstleistungenfuerdiemikrobhkws.pdf

  Jos omistaa takan, kaminan tai uunin, jonka kansilevy kuumenee tulikuumaksi, niin Stirling moottoria voi käyttää puhaltimena. Googlen kuvahausta voi hakea ”stirling fan”. Tämä on suhteellisen halpa laite, joka ei vaadi sähköä toimiakseen. Vain riittävän lämpötilaeron. Mitä isompi lämpötilaero, sitä vinhemmin puhallin pyörii.

  Muitakin vaihtoehtoja löytyy, kannattaa googlettaa ”micro-CHP”.

  Lopuksi vielä yksi mielenkiintoinen linkki blokiin, joka kertoo yhteiskunnan kuolemasta. Hyvää analyysiä Suomen nykytilasta.
  http://heikkihyotyniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85110-kuoleman-synty

  • Ahaa, olisi pitänyt arvata, että käänteisestä Peltier-elementistähän tuossa on kyse! Etevä idea – rakensimme pari vuotta sitten PJ-teltan kamiinaan ensimmäisen savutorven tilalle sopivan yksikön prototyypiksi kevyestä termoelektrisestä generaattorista. Ei tosin mennyt ihan putkeen, kun siitä saatiin tasaisesti ulos vain 1 W, mikä riitti just ja just sopivan lämpötilaeron ylläpitävän tuulettimen pyörittämiseen… No kyllä sillä joskus kännyköitä vähän latailtiin kun kamiina hehkui mansikkana.

   Elementit olivat aika kalliita, mutta kiinteämmässä ja paremmin optimoidussa ratkaisussa tuo voi olla oikein hyvä tapa tuottaa joku 20, ehkä 40 W tehoa. Jos hankit tuollaisen, niin raportoipa ihmeessä käyttökokemuksista. Meille yksi ongelma oli se, että elementin tehoalue oli aika kapea, ja jouduimme tuon tuulettimen lisäämään että lämpötilaero saadaan pidettyä sopivissa rajoissa. Tähän kun lisätään se, että kamiinan aiheuttama lämpövuo vaihtelee hyvin huomattavasti – sehän ei varaa ollenkaan – niin generaattoriin piti lisätä muutama kilo alumiinia lämpömassaksi, eikä siitä siltikään oikein saatu edes tyydyttävää vehjettä aikaiseksi. Mutta tuommoinen vaikka varaavan uunin kaveriksi niin homma helpottuu olennaisesti.

   Noissa tapahtuu vissiin aikamoista kehitystä, ja muutaman vuoden kuluttua voisi yrittää tuota protoa uudelleen.

   • Hmm.. joo, 1 w ei kuulosta vielä kovinkaan hyödylliseltä. Mutta 40 w riittää jo johonkin (sehän on kokonainen energiaorja!). Oliko se niin että tuossa sähköä saadaan noista lämpötilaeroista (mitä suurempi ero niin sitä suurempi tuotto?) voisiko tuollaisen rakentaa siten että elementin toinen pää on ulkona ja toinen sisällä, tällöin talven pakkaset ”parantaisivat” tuottoa (siis eihän tämä ilmainen lounas ole mutta kuitenkin). Parasta olisi se, että mitä kylmempi ulkona, sen parempi tuotto jos sisällä on lämmintä (uunissa vielä lämpimämpää).

    Mutta nyt voi olla että menen niin metsään kun olla voi, koska en tuosta tekniikasta kauheasti ymmärrä ja koneen ylikellottelussakaan en koskaan mennyt niin pitkälle että peltier-elementtiin olisi pitänyt tutustua.. 🙂

   • Mike Amory permalink

    Todennäköisesti hankkisin kuitenkin tuollaisen Stirling-moottorilla varustetun lämpökattilan, jos jostain löytyisi edullinen paketti. Niissä sähkötehot ovat aivan toista luokkaa kuin Peltier-elementeissä. Alalla tehdään paljon kehitystyötä, mutta halpaa kansanmallia ei kukaan myy.

    Ongelmana on myös Saksan tukipolitiikka hajautetulle sähköntuotannolle. Saksassa voi kaikki halukkaat myydä sähköä takaisin verkkoon päin. Siksi kattilavalmistajat hinnoittelevat tuotteet yläkanttiin ja esittävät laskelmia kuinka nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin jos myy ylijäämäsähkön verkkoon.

    Riihimäellä Rica myy Atmoksen pellettikattiloita, joissa hyötysuhde on luokkaa 90%. Tietääkseni Atmos on ainakin joskus suunnitellut Stirling-moottorin liittämistä tällaiseen kattilaan.

    Menee vähän alkuperäisen aiheen sivusta, mutta menköön.

   • Tästä voisi melkein tehdä uuden aiheen – ”sähkön tuotanto kotioloissa biomassalla” :).

    Sähköä saadaan tosiaan lämpötilaeroista, mutta elementistä riippuu, mikä se optimi lämpötilaero (ja käyttölämpötila) on. Saatan muistaa pahasti väärin, kun projektin loppuraportit ovat entisellä työnantajalla ja keskityin itse samaan aikaan enemmän toisiin projekteihin, mutta muistaakseni noilla meidän käyttämillämme elementeillä optimi lämpötilaero oli luokkaa 90 astetta. Se on aika vähän, kun kamiinan putki käy puita lisättäessä jopa 600 asteessa ja välillä jopa 50 asteessa. Kun joudutaan optimin ulkopuolelle, teho tippuu hyvin jyrkästi.

    Kuten sanoin, homma helpottuisi olennaisesti, jos lämmöntuotto olisi tasaista. Puita polttavissa vehkeissä se ei lähtökohtaisesti ole. Nyt meidän piti suunnitella järjestelmä, joka osasi tasata hyvin epäsäännöllisen lämpövirran. Onnistui välttävästi tuulettimella, mutta kun tulos oli ± 0 :D.

    Jos paino ei olisi ollut ongelma, tuon olisi voinut ratkaista lämpömassalla. Emme perehtyneet tähän painosyistä enempää, mutta riittävän iso rautamöykky sopivasti eristettynä (ehkä muistimetalliliuskojen säätelemillä tuuletusaukoilla) olisi luultavasti toiminut aika hyvin. Tosin sen täytyisi sitten lämmetä käyttölämpötilaan ennen kuin elementistä saataisiin mitään ulos.

    Itselläni on haaveena joskus puhaltaa pölyt koneinsinöörin papereista ja rakentaa ihan pieni höyrygeneraattori. Silläkin taitaisi semmoiset 40-80 W saada melko kätevästi ulos laittamalla sen pyörittämään vaikka vanhaa sähkömoottoria. Piirustuksiakin on vaikka minkälaisia.

    Yksi kutkuttava vaihtoehto isompaan tarpeeseen olisi tämä, alunperin vetyperoksidilla höyryä tuottaneiden torpedojen voimanlähteeksi kehitelty flex rod-höyrykone:

    http://www.greensteamengine.com/

    Kotioloissa rakenneltavalla versiollakin olisi voimaa kuin pienessä pitäjässä, parhaimmillaan 6,5 kW generaattori pyörisi! Lennokkikäyttöön sopivalla versiolla saisi varmaan sen 100-200W aika helposti.

    (Mutta tähän väliin sitten disclaimer, että höyrykoneiden höyrykattiloiden kanssa ei to-del-la-kaan ole leikkimistä. Hengenlähtö on lähellä, jos jotain menee pieleen.)

   • Jo Stalinin aikaan NL:ssä oli radioita, jotka saivat sähkönsä öljylamppuun asennetusta lämpösähköparista. Itse taas olen aina haaveillut laitteesta, joka alkaisi tuottaa sähköä, kun laitan tulet takkaan. Mahdollisia tekniikoita on useita, mutta laite, joka tuottaa sähköä lämpöerosta, vaikka vain vähän, olisi aika kiva eikä pitäisi melua tai vaatisi huoltoa kuten liikkuvia osia sisältävät vehkeet.. Jos siitä takasta/kamiinasta/puuhellasta/kiukaasta saisi ne ledit palamaan samalla kun kämppä/ruoka/sauna muutenkin lämpenee, niin iso osa sähköntarpeesta olisi täytetty.
    Samaa tekniikkaa on kokeiltu myös aurinkokennojen hyötysuhteen parantamisessa ja saatu vissiin joku prosentti ekstraa (ei kuitenkaan halvalla).

 14. Mike Amory permalink

  Valitettavasti tämä blogi ei jostain syystä vastaanota kommenttiani, joten en voi laittaa tänne lupaamiani linkkejä omavaraisesta sähköntuotannosta puita polttamalla. Sorry. Yritin turhaan kolme kertaa.

  • Oho, aika erikoista. Eikun nyt huomasin, ne on menneet automaattisesti roskakoriin. Noissa on sellainen että jos on linkkejkä, niin ne on ohjelman mielestä epäluotettavia ja ne jää odottelemaan mun hyväksyntää. Jos on paljon linkkejä, niin menee näköjään automaattisesti roskiin, ja siitä ei tule mulle edes ilmoitusta… Laitan ne näkyviin saman tien…

   • Mike Amory permalink

    Laita toinen tai kolmas postausyritys. Niissä on muutema lisälinkki ensimmäiseen verrattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: