Siirry sisältöön

Viikon Video – Kreikan toivoton asema

10 syyskuun, 2011

http://areena.yle.fi/video/1315423215469

Vihjaisin tästä syyskuun luonnonvarauutisissakin, mutta tämä ansaitsee paikkansa myös viikon videona. Keskiviikkona 7.9. tuli aika tiukka pätkä Kreikkaan, euroon, talouskasvuun ja takauksiin liittyen, nähtävinä tuolta areenalta. Suosittelen erittäin lämpimästi.

”Kreikka tarvitsisi noin 20 % bkt:n kasvun täältä ikuisuuteen jotta se pystyisi selviämään ongelmistaan kasvun kautta”.

Advertisement

From → Viikon video

2 kommenttia
 1. jukka permalink

  kreikan tilanne on huono mutta silti aina ihmettelee kun talousasiantuntijat puhuvat mitä sattuu.

  20% kasvu tarkoittaa, että noin 3,5 vuodessa talous kaksinkertaistuu. siis vaivaisessa 35 vuodessa kreikan talous olisi noin tuhatkertainen nykyiseen verrattuna (2^10=1024). vuonna 2010 kreikan bkt oli noin 300 miljardia dollaria, ja koko maailman noin 60 biljoonaa

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

  siis maailman talous oli noin 200 kertaa suurempi kuin kreikan. toisin sanoen 20% kasvulla 35 vuoden kuluttua kreikan talous olisi 5 kertaa isompi kuin maailman talous on nyt. minusta 35 vuotta on aika paljon lyhyempi aika kuin ikuisuus. 70 vuoden kuluttua kreikka käytännössä omistaisi koko maailman (jos muu maailma kasvaisi ikään kuin ”normaalisti”).

  en siis oikeastaan ymmärrä mitä tuo tyyppi lopulta halusi sanoa. ja johtopäätös on kai se että meidän raha-asioita hoitaa tyypit jotka ei tiedä mistä puhuu.

  en muista onko tämä joskus ollut aikaisemmin esillä mutta täällä al bartlett kertoo esimerkkejä vastaavista tapauksista

  • Niinpä. Noh, voidaan toivoa että se oli haastateltavan ”hienovarainen” tapa sanoa että ”no way, no how” on Kreikan ongelmat hoidettavissa kasvun kautta. Ja käsittääkseni se oli jotenkin laskennallisesti väännetty arvo, jonka ei ollut tarkoituskaan olla realistinen, koska tilannekaan ei sitä ole. Ilmarisen edustajahan sen myös lyttäsi heti siihen perään.

   Mutta joo, on mahdollista että Kreikan talous kasvaa 20 % vielä joskus, mutta silloin se tulee käymään niin alhaalla, että kyseiseen kasvuun ei tarvita kuin muutaman tyypin kohdalla tulojen kirjaaminen harmaasta taloudesta tähän viralliseen systeemiin 🙂 Vähän siis sama juttu kun Öljyn hinta saadaan alas menemällä oikein kunnon lamaan, niin talouskasvukin on paljon helpompaa jos ensin kyykätään oikein kunnolla. 50 % pudotus kun vaatii 100% kasvun että päästään takaisin mistä lähdettiin.

   Aamulehdessä oli myös jokin haastattelu, jossa asiantuntija (mä en ole enää varma onko toi nimike asiantuntija ollenkaan positiivinen…) ennusteli maanantaista Tuomion Päivää, jolloin Kreikkalaiset käyvät tyhjentämässä pankkitilinsä lopullisesti, tai siis yrittävät, pankithan sulkevat ovensa ja palvelunsa tuossa vaiheessa (EKP on luvannut että eurooppalaisilta pankeilta ei lopu käteinen, rajalla on varmaan rahakuljetukset jo jonossa odottelemassa…)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: