Siirry sisältöön

2011 – Kesäkuun luonnonvarauutiset

16 kesäkuun, 2011

Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan ainakin etäisesti sopiviin uutisiin (myös hyviin, vaikka huipulla ollaankin 😉 ).

Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.

Kesäkuu 2011 

Avaan pelin suoraan tähän:
IEA nosti öljyn lähivuosien hintaennustetta reippaasti
http://www.ts.fi/online/talous/231369.html

Turun Sanomat uutisoi, että IEA nosti öljyn tulevaa hintaennustetta neljänneksellä, ja se on nyt 106 usd:n paikkeilla. Rohkea veto järjestöltä joka on viimeisen puolen vuoden aikana vihdoin ottanut silkkihanskat käsistään ja alkanut laukomaan kommentteja enemmän todelliseen maailmaan perustuen. Talouden kehityksestä paljon riippuu mihin keskiarvo-hinta päätyy. He ennustavat kulutksen kasvavan 7,2 miljoonaa tynnyriä. En usko että tuotanto pysyy perässä. He ennustavat myös että maakaasun kulutus tulee kasvamaan reippaasti. En usko tässäkään että tuotanto pysyy perässä. Mutta nämä nyt on omia uskomuksiani joilla voi halutessaan heittää vesilintua.

Advertisement
21 kommenttia
 1. Ja päivitänpä tänne vielä toisessa uutisessa a_l:n toimesta esille tulleen Norjan öljyvarojen ja tuotannon hiipumisen:
  http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Norjan+%C3%B6ljyvarannot+ovat+ehtym%C3%A4ss%C3%A4/1135266957325

  Muutamaksi vuodeksi on vielä öljyä jäljellä Norjalaisilla, viimevuodella tuotanto putosi yli 9 %! Briteillähän tilanne tuskin on yhtään parempi (ovat öljyn nettotuojia)

 2. Talouspuolelta törmäsin kivaan kuvasarajaan, tai kahteen, koskien Euron ja EU:n tilannetta

  A Quick Guide To Who Gets Crushed If Greece Defaults
  http://www.businessinsider.com/greece-default-contagion-2011-6#

  Ja Espanjan ikioma asuntokupla:
  The Complete Guide To The Oncoming Spanish Debt Crisis That Everyone Is Terrified Of
  http://www.businessinsider.com/spain-debt-crisis-2010-11

 3. a_l permalink

  Eikö tuo Norjan kiihtyvä lasku mene Hubbertin käyrän mukaan?

  Jos maailman tuotanto piikkasi 2005, niin missä jamassa on tuotanto 2015-2020? Varmasti nähdään ainakin viiden prosentin vuosilaskuja.

  • jukka permalink

   minullakin on se käsitys että norjan tilanne etenee suurin piirtein niin kuin on ennustettukin. käsittäkseni tyypillisesti merellä ehtymisvauhti on isompi kuin maalla. tämä kai johtuu ainakin osittain siitä että maalla on helpompi pitää painetta yllä pumppaamalla vettä tai kaasua öljyn alle joka sitten pyrkii tuomaan öljyn tavallaan esiin sieltä kiven huokosista. kai tämä olisi merelläkin mahdollista noin periaatteessa mutta varmaankin kustannukset ovat paljon suuremmat.

   muuten cantarell on ehtynyt viime vuosina todella nopeasti:

   http://peakoil.com/forums/viewtopic.php?f=12&t=57302

   • jorma permalink

    Merellähän öljyntuotannon investointikustannukset ja ylläpitokustannukset ovat merkittävästi suuremmat kuin maalla (mitä syvempää ja kauempana sitä suuremmat, tietysti). Sen vuoksi merellä ei voida jäädä nysväämään vuosikausiksi viimeisiä öljytippoja ylös lähteistä samalla lailla kuin maalla, vaikka öljyä olisikin vielä tulevien vuosien aikana absoluuttisesti paljon pumpattavaksi, koska öljyn virtausvauhti ei enää riitä kattamaan kaluston ja miehistön ylläpitokustannuksia. Ymmärtääkseni tämän takia merellinen öljyntuotanto tuppaa loppumaan enemmän ”seinään” maalliseen verrattuna.

   • Joo, merellä vastaan tulevat kustannukset, joka pienentää saatavaa öljymäärää ja lopettaa tuotannon kerrasta.

    En tiedä miten herkästi nuo pakkaavat romppeensa, mutta nämä öljyn hintaheittelyt tuovat omat jännitteensä tuohon kuvioon. Voi olla että lautalla jokunen miljoona tynnyriä on tuottavasti tuotettavissa jos hinta on 100usd / tynnyri, mutta kauanko öljy-yhtiö odottelee hintojen nousua (ja maksaa lautan ylläpitoa), jos taantuma tuuppaa öljyn hinnan alle 50 dollariin?

    Noh, energia-yhtiöt ovat sentään vähän paremmin tottuneet toimimaan pitkällä aikajänteellä kuin me muut kvartaalitaloudessa elävät, vaikka sijoittajien paineet sielläkin toki tuntuvat. Tai näin voisin kuvitella, ja tällaisen kuvan sain kirjasta ”Why we hate the oil companies” jossa asiasta kertoi Shellin entinen pääjohtaja. Siinä oli pitkät tilitykset myös poliitikkojen lyhyestä aikajänteestä. Vaalien jälkeen (jenkeissä) poliitikoilla on kuulemma noin kuukausi aikaa, ja sitten ruvetaan miettimään seuraavia vaaleja ja varmistelemaan uusintavalintaa.

   • jukka permalink

    muuten yllättävän iso osa usan tuotannosta tulee näistä nysväyslähteistä (stripper wells, tuotanto vähemmän kuin 10 tynnyriä/päivä). näitä lähteitä on satojatuhansia, ja ne tuottaa yhteensä melkein miljoona tynnyriä päivässä:

    http://www.theoildrum.com/node/7947#more

   • Jukka, loistava suomennos (stripper well -> nysväyslähde) 🙂

    Mutta joo, totta turiset. Tuossa yllä mainitsemassani kirjassa myös puhuttiin aika paljon näiden nysvääjien merkityksestä ja tärkeydestä, muistaakseni myös kaasun tuotannossa. Totuus taitaa olla se, että näitä pitää jatkossakin pystyttää rajusti lisää, sillä niiden osuus koko potista kasvaa jatkuvasti isojen kenttien edelleen odottaessa löytäjäänsä.

    Ongelma on sitten se, että näitä ei tosiaan merelle tai etäisiin Alaskan kolkkiin kannata laittaa nysväämään, koska infran kulut ovat ihan eri luokkaa. Ja öljyntuotanto keskittyy jatkossa yhä enemmän juuri näihin etäisiin / syvänmeren lähteisiin. Potentiaaliset Nysvääjät ovat jatkossa siis yhä harvemmassa.

   • jukka permalink

    ei kai niitä pystytetä varsinaisesti lisää. minulla on sellainen käsitys että ne on tyypillisesti vanhoja ja ne on kannattavia vain koska kaikki perustamiskulut on jo aikoja sitten maksettu. jos ne syystä tai toisesta tulpataan, niin niitä tuskin enää myöhemminkään otetaan käyttöön koska jo pelkästään ”tulpan aukaisu” on liian kallista.

    toisaalta koska tuotanto on hidasta, niin kokonaisuutena noista lähteistä saatetaan saada öljyä vielä varsin pitkään.

   • a_l permalink

    Oletteko muuten ikinä miettinyt miltä Peak Oil näyttää? Cantarellin ja Norjan tuotantoluvut ja Brentin hintakäyrä jostain vuodesta 2006 alkaen voisi olla aika hyvä arvaus.

    Seuraavaksi nähtäneen lisää piikkaavia suuria tuottajia sekä nykyisen nousuhdanteen huipulla uusi all-time-high -tynnyrihinta.

    Saa ottaa talteen 🙂

 4. This just in: brittien labour-hallituksen virallinen ”ei hätää”-peak oil-kanta erosi nähtävästi aika radikaalisti hallinnon sisäisestä kannasta, selviää muistioista.

  http://www.monbiot.com/2011/06/16/peak-stupidity/

 5. jorma permalink

  No postataanpas nyt tämä linkki tähän, kun sattui silmään aloituspostauksen Turun Sanomien linkkiä vilkaistessa. Tulevaisuudessa tästä suunnastakin viljan hinnalle nousupaineita?

  http://www.ts.fi/online/talous/231221.html

  >Puolet maailmassa syödystä kalasta on viljeltyä

  >Jo lähes puolet maailmassa syödyistä kaloista on peräisin kalanviljelystä eikä kalastuksesta. Osuuden ennakoidaan nousevan entisestään, kun kalan kysyntä kasvaa ja villit kalakannat taantuvat.

  >Yhden [viljellyn] kalakilon tuottamiseen kuluu 13,5 kiloa viljaa

  Kuinkahan paljon viljellyn kalakilon tuottamiseen kuluu öljyä verrattuna villiin kalakiloon? Villit kalat joudutaan toisaalta metsästämään merestä öljyn voimalla, kun taas viljeltyjen kalojen ruoka joudutaan tuottamaan öljyn (ja muun energian) voimalla…

  • Viljan tuotantoon, kuljetukseen ja jalostukseen menee energiaa (öljyä ja maakaasua) ehkä pari kertaa enemmän kuin siitä saadaan (ihan hatusta heitettynä). Viljellyn kalakilon Eroei lienee siis samaa luokkaa kun rehulla syötetyn nautakarjan, eli 1:20 huonommalla puolella.

   Keskimäärinhän länsimaisen ihmisen ruoka on luokkaa 1:7 – 1:10, mutta tuossa vihannekset ja kasvikset ovat tietysti kertaluokkaa kevyempiä kuin tietyt lihat ja jalosteet.

   En usko että polttoainekulut kalastuksessa ovat ihan noin merkittäviä. Tai lähimainkaan. mutta en tiedä, ihan perstuntumalla edelleen.

   Olen muuten huomannut yhden hälyyttävän ajatusmallin itsessäni: aina kun tulee jokin tällainen yksittäinen ”olennainen” juttu johon fossiilisia käytetään, huomaan itseni miettimästä, että no kyllä siihen sitten priorisoidaan fossiilisia. Ensinnäkään, en usko että tämä priorisaatio tapahtuu kovinkaan tehokkaasti, ja toisaalta, fossiilisilla tuntuu olevan turhan paljon kaikenlaista tärkeää ja olennaista käyttöä…

 6. a_l permalink

  Pitääköhän Monbiotin (kiitos linkistä Korhonen) arvio IEA:n muuttuneesta kannasta paikkansa? Eli vuonna 2008 olisi valistuneiden arvioiden laatimisen sijasta otettu laskin käteen?

  ”At the end of 2008, the IEA radically changed its own assessment. Rather than relying on guesswork, as it had done until then, it had just conducted the world’s first comprehensive study of the annual rate of decline in output from the world’s 800 largest oilfields. The results forced the agency radically to reassess its optimistic assumptions. It raised its estimate of the annual decline rate from 3.7% to 6.7%. For the first time in one of its World Energy Outlook reports, it mentioned the word “peak”.”

  Oli syy mikä tahansa, niin hurjastihan ovat järjestön arviot muuttuneet ja synkempään suuntaan. IEA tuskin huvikseen pyörtäisi kaikki aiemmat ennusteensa ellei heillä olisi erittäin vahvaa dataa takanaan.

 7. Antero permalink

  Campbellistä puheen ollen, tässä finanssikriisin lyhyt oppimäärä v. 2005:

  Kaverihan taitaa tosiaan olla M. King Hubbertin veroinen guru!

  • Antero, tuo on tulossa viikon videoihin myös, tosin vasta ensi kuun puolessa välissä. Mutta ei se mitään, pätkä on hyvä, ja mies aika fiksu.

 8. a_l permalink

  Sähköautofirma Think menee konkurssiin.
  http://www.hs.fi/autot/artikkeli/S%C3%A4hk%C3%B6autojen+valmistaja+Think+ajautui+konkurssiin/1135267172222

  Moni pitää sähköautoja patenttiratkaisuna öljyttömään liikenteeseen. Minusta sähköautojen läpilyöntiin vaaditaan jokin mullistava läpimurto akkuteknologiassa.

  Hybridit ovat asia erikseen, mutta nehän eivät ilman polttonesteitä toimikaan.

 9. Sähköautot voisivat hyvinkin toimia pehmikkeenä, mutta on aika optimistista olettaa niiden yleistyvän riittävän nopeasti ja riittävän ”hyvälaatuisina” ja edullisina, että ne korvaisivat lähimainkaan kokonaan liikenteen, edes henkilöautoliikenteen, öljyriippuvuutta.

  Mutta toivon että ne olisivat osa ratkaisua. Olen ainakin omalle peak oil -roadmapilleni piirtänyt sähköauton, jos/kun sopiva peli (esim nissan leaf) tulee kauppaan sopivaan hintaan.

  Sitten itse uutiseen:
  Turun Sanomat uutisoi, kuinka IEA alkaa purkamaan jäsenvaltioidensa öljyvarastoja hillitäkseen öljyn hintoja:
  http://www.ts.fi/online/talous/233468.html

  Tähän voisi sanoa, että näin se alkaa. Vaikutukset lienevät ainakin seuraavia:
  – Öljyn hinta putoaa, niinkuin tekikin jo, melko voimaakkaasti eilen (23.6.) ja tänäänkin vielä. BRENT on 107.25 usd kun tätä kirjoitan.
  – Nykyiset öljynviejät, kuten OPEC-maat, joutuvat kovempaan paineesseen lisätä tuotantoaan, sillä nykymäärällä käteen jää vähemmän rahaa joka uhkaa kunkin hallinnon pysyvyyttä. Tosin he juuri päättivät että näin ei tehdä. -> monet tulevat, ainakin vähän pidemmällä tähtäimellä, luisumaan sopimuksistaan, mikäli pystyvät.
  – Tämä puolestaan luo edelleen hinnoille lisää mahdollisuuksia painua alemmas (tosin ”pimeä myynti” ei laske hintoja yhtä tehokkaasti kuin avoin julistus tuotannon lisäämisestä)

  Ajan myötä tilanne, mikäli OPEC ja kumppanit oikeasti pystyvät lisäämään tuotantoa, IEA lopettaa oman toimintansa, ja öljyn hinta alkaa taas kiristyä.

  Kyseinen kuvio tulee varmaan toistumaan muodossa tai toisessa vielä, niin kauan kuin jonkinlaisia mahdollisuuksia tuotannon lisäämiseen on. Siinä vaiheessa kun markkinat ja spekulaattorit tajuavat että OPEC ja muut eivät lisääkkään vientiään, koska eivät geologisista syistä pysty, lähtee öljyn hinta mahdollisesti piikki-nousuun ja maailman talous kyykähtää ennenpitkää.

  Ja nyt, turvallista mutta hauskaa Juhannusta kaikille. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: