Siirry sisältöön

Peak Oil puolustusvoimissa

22 huhtikuun, 2011

Sain anonyymin linkkivinkin (kiitos!) tuoreeseen maanpuolustus-lehteen, jossa on artikkeli peak oilin vaikutuksista tulevaisuuden sodankäyntiin ja siihen liittyvään toimintaan.

Juttu on asiallinen katsaus kolmeen tässä lähiaikoina ilmestyneeseen raporttiin, joissa tilaajina ovat esim. Jenkkien Joint Operations Command ja Saksan Bundeswehr. Lopussa luodaan myös kevyt katsaus Suomen Puolustusvoimiin ja öljyhuippuun.

Miten rähinöinti onnistuu jatkossa jos menovesi uhkaa loppua? Lentokoneet putoavat yhtälöstä ensimmäisenä. Mutta kannattaako sota-leikkejä kehittää ennemmin pienen porukan kalliilla hi-tech leluilla kikkailuksi, vai ottaa käyttöön polkupyörät ja massoittain jalkaväkeä? Ei tule olemaan sotiminenkaan jatkossa helppoa, mutta yksi on varmaa: Sotimisen aiheita tulee löytymään jatkossa lisää, kun yhteiskuntien rakenteet joutuvat koetukselle niihin syötettävän energian kallistuessa.

Jokatapauksessa on helvetin hyvä että tätä asiaa tuodaan puolustusvoimillekin tiedoksi. Jos meillä kerran on puolustusvoimat, niin olisi hyvä että olisivat sitten myös mahdollisimman hyvin tilanteen tasalla.

Artikkeli löytyy tuolta, sivut 28-32 (pdf:n sivu 15 alkaen)
http://www.maanpuolustuskurssiyhdistys.fi/d/Maanpuolustus_95_web.pdf

Advertisement
4 kommenttia
 1. Vesku permalink

  Mielenkiintoista tulee tulevaisuus olemaan. Jos omat puolustusvoimamme öljypulan vuoksi istuvat kuin täi tervassa, ja vastapuoli käyttää näitä:

  http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/111508-usa-iskee-libyaan-uudella-aseella.

  Uusin versio tuosta aseesta osaa verkostoitua muiden samanlaisten kanssa ja toimia itsenäisesti ilman maassa olevaa ohjaajaa. Predatorit sitten vaihtavat tietoja keskenään, etteivät kaikki iske samaan kohteeseen. Kun kaikki lennokin aseet on sitten käytetty, lennokki tekee lopuksi kamikaze-iskun. Maalialue on 24h valvonnassa, ja kymmenet lennokit voivat parveilla kohteen yläpuolella yhtä aikaa. Eivät muuten kuluta kovin paljon polttoainetta.

 2. Jep, jenkeillä on toistaiseksi varaa kehittää noita kalliita hitech-leluja, jotta ei tarvitse laittaa omia mosureita sinne kuolemaan ja traumoja poimimaan. Ainakaan niin paljon. Mutta helppoahan se on, kun budjetti on saman verran, vai oliko enemmän, kuin loppuplaneetalla yhteensä 🙂

 3. Facebookissa sain kommenttina linkin näistä uusista tuhon välineistä joita kehitellään (argh, meneekö tämä ketju nyt tappamiskalujen esittelyyn ja vertailuun?)

  http://gizmodo.com/#!5792465/new-rail-gun-rounds-zip-through-steel-at-1-mile-a-second

  Tuossa nyt on se ”hyvä” puoli että sillä ei tee vittuakaan jos vastassa on avomuodostelmassa fillareilla lähestyviä jääkäreitä… ?

 4. Tähän sopii varmaan tämä vanha viisaus, jonka totuusarvo ei ole nähdäkseni vähentynyt laisinkaan:

  ” … you may fly over a land forever; you may bomb it, atomize it, pulverize it and wipe it clean of life—but if you desire to defend it, protect it and keep it for civilization, you must do this on the ground, the way the Roman legions did, by putting your young men in the mud. ”

  (T. R. Fehrenbach)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: