Siirry sisältöön

Omat Projektit – Osa 1 – investointeja kesäksi

17 maaliskuun, 2011

Putting my money where my mouth is
Omat Projektit -artikkelisarjaan kerään juttuja omista projekteistani, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän blogini teemaan; peak oil, ilmastonmuutos, kriisivalmius, riippumattomuuden lisääminen, elämänlaadun parantaminen jne. Näissä artikkeleissa kerron siis miten toteutan omia kirjoituksiani omassa ja perheeni elämässä.

Piharakennuksia
Helmikuussa 2011 teimme kaksi investointia, joissa yhdistyvät ainakin:

 • energiansäästö (sähkön osalta)
 • riippumattomuuden lisääntyminen (sähkön toimituksesta)
 • ilmastonmuutoksen torjuminen
 • mukavuus ja hauskuus

Tilasimme nimittäin omakotitalomme takapihalle hirsisen piha-saunan ja huvimajan puukäyttöisellä kesäkeittiöllä.

Energiansäästö
Talossamme on heti-valmis kiuas, jossa on siis peruslämpö päällä koko ajan (muistaakseni n. 200 w teholla). Kesäaikaan siitä saatu ”hukkalämpö” menee kuitenkin harakoille (talvellahan osa lämmöstä lämmittää asuntoa) ja saunominen tekee lämpimillä keleillä sisällä olemisesta tuskaista ja nostaa tarvetta jäähdyttää asuntoa ilmalämpöpumpulla. Toisaalta, kiukaan lämpeneminen täysin kylmästä kylpyvalmiiksi kestää niin kauan, että sen sammuttaminen saunakertojen välillä on järjetöntä. Peruslämpö toki lyhentää itse saunan lämmitysaikaa, joten jos saunoo usein (3+ krt/vko) niin energiaa ei kulu sen enempää kokonaisuudessa kuin vastaavan saunomismäärän suorittamiseen tavallisella sähkökiukaalla.

Suunnitelmissa onkin säästää sähköä, eli pitää sisäsauna kokonaan pois päältä 6-8 kk vuodesta, ja saunoa tällöin pihasaunassa, johon tulee puukiuas. Tällä toimella saamme säästettyä sähköä 200w * 24h * 200 päivää = 960 000 wh, eli 960 kilowattituntia (n 5% kokonaiskulutuksestamme). Nykyhinnoilla tuo on 120-150 euroa vuodessa. Kun mukaan lisätään itse saunomiskerrat 3 krt viikossa n 1 h / kerta sekä niiden yhteydessä kulutettu sähköllä lämmitetty vesi, voi tuon lukeman todennäköisesti moninkertaistaa. Pihasaunasta tulee kevyesti eristetty, joten sitä voi käyttää periaatteessa ympäri vuoden.

Veikkaisin että sähkössä päästään säästämään 300-500 euroa vuodessa, mutta katsotaan ja seurataan mitä sähkön kulutukselle käy. Kovin nopeaa takaisinmaksuaikaa en investoinnille odota, mutta eihän tätä pelkän sähkölaskun takia tietenkään tehty! (Vaimo haaveili pihasaunasta, minä grillikatoksesta).

Grillikatos puolestaan mahdollistaa ruoanlaiton ”ulkosalla” puita käyttäen, myös sateella. Viime kesän helteillä tuli pyöriteltyä silmiä, kun samaan aikaan oli uuni ja hella sisällä päällä, ja toisessa huoneessa ilmalämpöpumppu viilentämässä kämppää.

Riippumattomuuden lisääntyminen
Meillä on asunnossa varaava leivinuuni sekä avotakka, joissa saamme tehtyä joitain ruokia myös sähköjen ollessa poikki, mutta grillikatos tuo näihin lisävaihtoehtoja. Mahdollisesti hankimme grillikatokseen jonkinlaisen pienen kaasulieden jolla onnistuu myös keittäminen.

Pihasauna mahdollistaa puolestaan saunomisen ja peseytymisen ilman verkkovirtaa, sillä kiukaan kylkeen tulee myös vesisäiliö. Yhtenä pulmana on vielä se, että otamme veden omasta kaivosta, ja ilman sähköä ei pumppu toimi. Joitain ratkaisuja tähänkin on tosin mietinnän alla, ja kyllähän sitä sieltä kaivosta saa esim. ämpärillä nostettua.

Ilmastonmuutoksen torjuminen
Tässä täytyy ehkä venyttää mielikuvitusta hieman, mutta venytetään sitten. Lähtökohtana siis se, että puurakentaminen sitoo hiiltä pitkäksi ajaksi, ja rakennukset ovat pääosin puuta. Lisäksi (poltto)puu on uusiutuva energiaa, joten sen käyttäminen myös ruoanlaitossa sekä peseytymisessä on käsittääkseni ilmaston kannalta parempi juttu kuin vaikkapa normaalin sekasähkön. Oletamme myös, että näihin kuluva taloudellinen panostus on pois jostain muusta ilmastoa kenties enemmän rasittavasta kulutuksesta, kuten vaikkapa lomamatkailusta.

Mukavuus ja hauskuus
Ja sitten lopulta todelliseen syyhyn miksi nämä hankimme. Grilli/sauna-illat perheen, ystävien ja sukulaisten kesken saanevat uuden lisämausteen, kun terassin, grillipaviljongin ja pihasaunan muodostama pyhä kolmiyhteys takapihallemme toteutuu. Lisäksi on ihan mielenkiintoista päästä tekemään taas hieman rakentamiseen liittyviä juttuja, sillä rakennukset tulevat osissa ja ne pitää itse koota.

Tähän on syytä lisätä, että harrastuksena on polttopuiden teko, ja että saamme niitä veloituksetta kunhan itse teemme ja haemme. 🙂

Advertisement

From → Omat projektit

6 kommenttia
 1. Tällä viikolla vähän kevyempää aihetta (pitääkö tässä vaiheessa esittää pahoittelut? 🙂 ). Japanin tilanteen kanssa alkaa fiilikset olemaan niin huonot että en halunnut löydä lyötyä postaamalla synkkiä visioitani ja vaaliteemojani (hyvinvointi)yhteiskunnan jatkosta. Katsotaan ensi viikolla.

 2. Pihasauna on ykkönen! Itse rakensin pari kesää sitten uuden hirsisen pihasaunan vanhan huonokuntoisena puretun pihasaunan tilalle. Pihasauna tarjoaa upeita elämyksiä kuten kuvaan blogissani http://viestitin.blogspot.com/2010/11/kesan-paras-hetki.html

 3. Joo, jotain kertomasi tapaista itsellänikin siintää mielessä, ja ihan samasta syystä mekin maalla asutaan (5 vuotta Helsingissä riitti näyttämään kaupunkiasumisen hyvät ja huonot puolet). Meillä on mahdollisuus käydä vanhempien mökillä, mutta sinne on kuitenkin tunnin ajomatka, joten ei viitsi ihan pienen tarpeen vuoksi lähteä lapsia autoon kiduttamaan.

 4. No niin, pieni tilannepäivitys tänne, eli pihasauna tuli saatua valmiiksi ja koe-ponnistettua eilen 9.7.2011. Toissapäivänä napsautin hetivalmiin sisäsaunan kiukaamme kokonaan pois päältä (se kun vie jokusen sata tai kaksi sataa wattia virtaa kun se pitää sitä lämpöä yllä kiukaassa, tosin se on kylpykunnossa normaalia kiuasta paljon nopeammin). Loppukesä/syksy mennään nyt kuitenkin tuolla pihasaunalla.

  Heinäkuussa 9 päivän kulutus oli pikkasen rapiat 30 kwh per vuorokausi, mielenkiinnolla odotan kuinka paljon tuo vaikuttaa. Lahti Energia tulee asentamaan etäluettavan mittarinkin kohtapuoleen.

  Seuraavaksi koetan vihdoin saada nuo aurinkokeräimet tuonne katolle ja jonkun putkimiehen pistämään putket kiinni ja kuntoon. Ja sitten olisi vielä se grillikatos, ja ensi kesäksi voisi askarrella valmiiksi muutaman sopivan kohopenkin vihanneksille ja muille.. (kukilla on jo omansa) Hommaa riittää siis loppukesäksi varsin riittävästi.

  • Ja sitten ensimmäisen viikon saldo:
   Hetivalmiin sähkökiukaan pistäminen pois päältä on säästänyt sähköä reilulla eurolla / päivä, eli 8-9 kwh per päivä. Ihan lupaavaa, vaikka viikossa nyt voi vielä olla heittoja sinne ja tänne, niin alkuperäiset laskelmat pitävät kohtalaisesti kutinsa (olemme kuitenkin saunoneet nyt monena päivänä, jos ne olisi hoidettu sähkösaunassa niin kulutusta olisi ollut ehkä enemmän suhteessa). Lopullinen säästö tulee sitten siitä, miten kauan pystyy pitämään sisäsaunaa kokonaan pois päältä, mutta vuositasolla se varmaan asettuu 200-250 euron tietämille (eli luokkaa 10 % koko vuoden sähkölaskusta). Eikä vielä ole mennyt edes polttopuita kun olemme polttaneet rakennusprojektin jätepuuta. 😀

   Joo, eihän tuo ihan heti itseään takaisin maksa, mutta löylyt on hyvät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: