Siirry sisältöön

Peak Oil – Tarua vai totta?

10 maaliskuun, 2011

Foliohatun sovittelua
Olen viime aikoina miettinyt, miltä juttuni kuulostavat ”keskiverto-ihmisestä”. Siis ihmisestä, joka ei ole välttämättä kuullutkaan öljyhuipusta, eikä ole miettinyt sen mahdollisia seurauksia, vaikka onhan aihe löytänyt tiensä jopa suomalaiseen valtamediaan. Vaikutanko oikeasti seonneelta salaliittoteoreetikolta, kun kiljun blogissani ”öljyntuotanto supistuu!” samalla kuin bensaa saa auton tankkiin asemalta kuten ennenkin?

Tosin bensiinin hinta jatkaa nousuaan, mutta kyllä se sieltä taas alas tulee. Ei siksi että ongelma ratkeaisi, vaan siksi, että kun maailmalla öljyn hinta nousee tietyn pisteen yli, se ajaa monet taloudet taantumaan. Tämä vähentää öljynkulutusta ja siis kysyntää, ja se vuorostaan laskee hintoja. Markkinataloutta selkeimmillään.

Kun seuraa päivittäistä elämää, jota me kaikki tietysti seuraamme, ei siinä tunnu tapahtuvan pintapuolisesti suuriakaan mullistuksia. Mitä nyt talous jostain kumman syystä yhä hieman tökkii, vaikka aina ennen taantuman tai laskusuhdanteen jälkeen on tullut nousukausi. Jotain rähinää Lähi-idässä ja Afrikassa, mutta ainahan siellä tapellaan ja riidellään, ja taas nousee öljyn hinta. Olin juuri keskustelemassa erään vakuutus-edustajan kanssa, ja hän oli sitä mieltä että ei tähän kyllä nyt uutta taantumaa tarvita. Ei niin, mutta minkäs teet.

Mistä näitä juttuja sikiää?
Peak Oil, eli öljyn tuotannon saavutettu huippu, on todistettua faktaa. Kansainvälinen energiajärjsetö IEA totesi 2010 raportissaan, että raaka-öljyn osalta maailman tuotantohuippu meni 2006 (joidenkin mielestä ja laskutavasta riippuen 2005). IEA on OECD-maiden energia-asioiden äänitorvi, jonka budjetista ison osan maksaa USA ja muut öljyllä lotraavat länsivallat, joiden etujen mukaista on, että kansalaiset eivät panikoi.

Mielestäni ei ole kovinkaan kaukaa haettua olettaa, että kyseinen organisaatio pyrkii antamaan tilanteesta mahdollisimman rauhoittavan ja positiivisen kuvan. Tämä kuva näkyy esim. aikaisemmin aiheesta kirjoittamassani jutussa. IEA antaa myös varsin optimistisia arvioita tuotannon pysyttelystä nykyisellä tasollaan seuraavat parikymmentä vuotta, samalla kun muiden öljynkorvikkeiden tuotantoa lisätään parin prosentin vuosivauhtia, vuodesta toiseen. Sitä, mistä tämä öljy tullaan löytämään, hekään eivät kerro, sillä iso osa tulevasta tuotannosta tulee vielä löytämättömistä esiintymistä.

5 keinoa jättää öljyhuippu omaan arvoonsa
Alla esittelen viisi (enemmän tai vähemmän) yleistä argumenttia, joita ihmiset esittävät, kun heidän kanssaan keskustelee öljyhuipusta.

 1. Tiedemiehet keksivät ratkaisun, joka johtaa siihen että globaali öljyteollisuus, infrastruktuuri ja kalusto voidaan siirtää käyttämään polttonestettä, joka on riittävän yhteensopiva
 2. Helposti pumpattavaa öljyä löytyy lisää niin paljon, että kaikki arviot planeetan kokonais-öljyvaroista joudutaan vetämään uusiksi, ja samalla kertaa maailman johtava ilmastotieteilijä James Hansen tutkijayhteisön tukijana ilmoittaa, että ilmastonmuutos johtuu itse asiassa siitä, että olemme polttaneet liian vähän öljyä. Nyt kaikki äkkiä autoilemaan ja lentämään etelänlomalle, ettei tule jääkausi!
 3. Öljy-yhtiöt pystyvät ja haluavat tuoda piilottelemansa patentit ja teknologiat hädän hetkellä ihmiskunnan pelastukseksi, ne saadaan käyttöön maailmanlaajuisesti muutamassa vuodessa tai vuosikymmenessä, ja kaikki voi jatkua entiseen malliin.
 4. Vapaat markkinat toimivat, ja kehittävät öljylle sopivat korvikkeen kun hinta nousee riittävän korkealle, joten meidän ei tarvitse kuin odotella, että seuraava Tornvalds, Gates, Benz tai muu keksijä paljastaa autotallistaan hiilidioksidia syövän levän joka paskantaa öljyä.
 5. Jumala tekee lisää öljyä, tai öljyä syntyy abioottisesti maankuoressa, eli se ei ole eloperäistä ensinkään.

Tiedän että kiusaus uskoa jokin, tai joitain, yllämainituista on suuri. Itsekin haluan uskoa, ja lisääkin voi keksiä, sillä nuo tulivat vain näin äkkiseltään mieleen. Rohkenen silti avata hieman yllä olevia kohtia faktojen valossa.

1) Tiede ratkaisee
Tiede tietää sanoa, että öljy on aivan ihmeellinen aine. Käytännössä öljyn käyttö tarkoittaa, että meillä kaikilla länsimaissa on useita kymmeniä energia-orjia, jotka komerossa polkevat kuntopyörillä energiaa käyttöömme 24/7. Meillä on käynyt uskomaton tuuri, kun maapallon kuoreen, ihan pinnan alle, on varastoitunut miljoonien vuosien verran auringon paistetta fossiiliseksi energiaksi. Lisäksi se on varastoitu todella kätevään muotoon, hiileksi (helppo käsitellä ja polttaa lämpöenergiaksi), öljyksi (helppo jalostaa polttonesteiksi ja vaikka miksi hyödylliseksi) ja maakaasuksi (helppo ja kohtalaisen puhdas polttaa, vaikea kuljettaa).

Maailma käyttää öljyä ja öljyn kaltaisia aineita yli 80 miljoonaa tynnyriä (se on yli 10 miljoonaa tonnia) joka päivä. Suomalaiset kuluttavat reilut 6 litraa per nokka per vuorokausi. Tiede on varoittanut meitä siitä, että öljyn tuotanto hiipuu jatkossa. Odotammeko housut kintuissa vielä sitäkin, että tiede ratkaisee loputkin ongelmasta? Valitettavasti tiedettä ja teknologiaa ei voi laittaa tankkiin, siihen tarvitaan energiaa. Pirusti energiaa.

Lisäksi maailman lähes koko logistiikka on rakennettu nestemäisille polttoaineille, eli öljyn jalosteiden varaan. Ja tämän logistiikan korvaaminen vaikkapa bio-etanolilla todella toimii. Nimittäin ei mene kauaakaan, kun ihmiset kuolevat massoittain nälkään autojensa rattiin, koska viljelyalaa ruoalle ei sitten enää jäänytkään. Ajatko vai syötkö? Tai länsivalloissa tilanne on ehkä ennemmin ajatko vai annatko köyhän syödä?

2) Öljyä löytyy lisää
Näin öljy-yhtiöt ja öljyntuottajamaat luonnollisesti haluavat meidän ajattelevan. Ja ennen kuin kaivat sen foliohatun ja alat syyttää minua salaliittoteorioista, tarkastellaan hieman faktoja:

 • OPEC-maat, joiden osuus öljyvaroista ja öljyn tuotannosta maailmanlaajuisesti on erittäin merkittävä (reilusti yli puolet), eivät suostu kertomaan tarkkoja varantojaan, eivät päästä ulkopuolisia tutkimaan niitä, ja kiven kovaa väittävät että heiltä ei öljy lopu, eikä lopu myöskään tuotantokapasiteetti. Samaiset öljyntuottajamaat, ja varsinkin valtaa pitävä eliitti, ovat taloudellisesti erittäin riippuvaisia siitä, että heidän öljyään ostetaan, että maailma pysyy mahdollisimman riippuvaisena öljystä, ja että hinta on hyvä.
 • Öljyä on löytynyt viime aikoina hieman enemmän, paljolti ennennäkemättömän hintapiikin (2008) aiheuttaman etsintäbuumin ansiosta. Valtaosa tästä öljystä:
 1. Ei ole helposti pumpattavissa. Käytännössä kaikki on hankalissa (Kaspianjärven alue), erittäin hankalissa, tai jopa ennennäkemättömän hankalissa paikoissa (Brasilian rannikko, arktinen alue)
 2. Ei ole varsinaisesti uutta öljyä, verrattuna aiempiin arvioihin maapallon öljyvaroista.
 • Öljy-yhtiöt ja niiden johto sekä omistajat ovat kiinnostuneita ensisijaisesti osakkeen hinnasta ja jaettavista osingoista. Osakkeen hintaan vaikuttaa suoraan se, paljonko öljy-yhtiö sanoo omistavansa reservejä, ja ylipäätään se, minkälaiset näkymät öljybisneksessä on. Osinkoihin taas vaikuttaa se, miten paljon tehdään kalliita investointeja tuotantoon ja etsintään. Onko mahdollista, että öljy-yhtiöt eivät ole aivan täysin rehellisiä ja realistisia, varsinkin kun neljännesvuosiraportin allekirjoittajan työpaikka riippuu siitä, mitä sanotaan ja mitä ei sanota?
 • Helpot ja isot öljykentät on löydetty 1930-1960 luvuilla. Jos ja kun öljyä löytyy lisää, se on pienemmissä kentissä, hankalammin hyödynnettävissä ja huonompilaatuista. Tai ei varsinaista öljyä laisinkaan, kuten Kanadan pikihiekasta saatava bitumi.

3) Öljy-yhtiöiden hankkimat ja hautaamat patentit
Tähän alkuun voi todeta, että kuka sitä folio-hattua sovittelikaan ja kenen päähän? Että öljy-yhtiöillä on kasoittain läpimurto-keksintöjä ja patentteja pöytälaatikoissaan, joilla ihmiskunta saadaan irti öljy-riippuvuudestaan sormia napsauttamalle, sitten kun hetki on oikea?

Näin minäkin haluan uskoa, ja todennäköisesti jotain tämänkaltaisia lupaavia keksintöjä ja ideoita on hankittu, sillä se olisi öljy-yhtiön näkövinkkelistä melko fiksua. On kuitenkin eri asia laittaa kaikki munansa tähän koriin, kuin toivoa että näin on, mutta valmistautua silti myös siihen, että entä jos näin ei olekaan. Tai entä jos nämä teknologiat ja keksinnöt eivät ole lopulta niin ihmeellisiä? Tai jos ne eivät ole skaalattavissa nopeasti laajaan käyttöön? Tai jos niiden kehittely on jäänyt pöytälaatikkoon, ja tuotteistukseen menee vielä vuosikymmeniä, sitten kun se joskus aloitetaan?

Näitä odotellessa. En pidätä hengitystäni.

4) Markkinat hoitavat öljyn korvaamisen jollain muulla
Kuten kohdassa 1 totesin, on öljyyn pakattu energiamäärä erittäin huomattava. Tähän mennessä markkinat ovat toimineet siten, että kysynnän ylittäessä tuotannon, hinnat nousevat, joka tappaa kysyntää (ja aiheuttaa taloudellista supistelua).

Suomennan vapaasti vielä (öljy)geologi Kenneth S. Deffeyesin kommentin:
Kun öljyn hinta 2008 oli 147 USD tynnyriltä, muuttui markkinoiden näkymätön käsi raivoavaksi nyrkiksi, joka takoi maailmantalouden takaisin fossiilisten energianlähteiden mahdollistamaan kokoon.

Hiilidioksidia syövä levä, joka paskantaa öljyä, ei ole edes täysin tuulesta temmattu idea, sellaisia kehitellään. Ja niitä kaikkia myös tarvitaan, jotta saamme jatkossa kriittisimmän logistiikan toimimaan, ja tehtyä monenlaisia tärkeitä juttuja, joita nykyään teemme öljystä (muovit, lääkkeet, vaatteet jne.) Huviajelulle asti levää ei tule riittämään, eikä lentokoneen polttoaineeksi, ei vielä pitkään aikaan. Tuskin koskaan.

5) Jumala tekee lisää öljyä / öljyä syntyy lisää maankuoressa
Amerikan Yhdysvalloissa, tuossa sivistyksen, vapauden ja kulttuurin kehdossa, on ihan oikeasti isoja päättäjiä, jotka uskovat, että Jumala tekee öljyä lisää jos siitä tulee pulaa. Ilmastonmuutoskeskusteluissa on käytetty argumenttina esim. seuraavaa neronleimausta: ”Miksi Jumala olisi luonut öljyn, hiilen ja maakaasun, jos ei meidän käytettäväksemme?” Oma vastaukseni tähän on että ”Jumala kyllä yritti piilottaa sen kaiken maan alle, jopa merien pohjalle, mutta me pahakkaat löysimme sen silti.”

Jos haluat uskoa, että Jumala luo lisää öljyä tarvittaessa, tai että Jumala korjaa myös kaiken sen hiilidioksidin pois ilmasta ilmakehää lämmittämästä, niin se on sinun asiasi. Lähinnä minusta on mielenkiintoista, että tosiaan, jos uskoo Jumalaan tai muuhun kaikkivaltiaaseen, niin siitä on suhteellisen lyhyt askel uskoa myös siihen, että Jumala, kaikkivaltiaana, voi tehdä helposti tuollaisia ihme-tekoja. Siistiä. Pitäisiköhän liittyä järjestäytyneeseen uskontoon? Ensin pitää kyllä selvittää jostain, että pystyykö heidän palvomansa Jumala tekemään lisää öljyä?

Abioottinen teoria puolestaan tarkoittaa sitä, että maan kuoressa muodostuu öljyä geologisin perustein, että öljy ei siis olekaan syntynyt miljoonia vuosia sitten kasvaneista kasveista ja eläimistä niiden joutuessa maan alle sopiviin olosuhteisiin. Tätä teoriaa puolustellaan usein myös sillä, että elottomilla planeetoilla (vaikkapa Venus) on metaanista koostuva kaasukehä, eli jostainhan se metaani sinne on tullut, ihan ilman elämää. Lisäksi jollain öljykentällä on käynyt niin, että vuosia kiinni olleesta reiästä onkin tullut öljyä ulos taas ihan omalla paineellaan, joten sitä on täytynyt tulla sinne lisää…

Oletetaan sitten, että tämä teoria pitää paikkansa ja öljyä muodostuu maankuoressa lisää. Ok. Ei ole kuitenkaan mitään viitteitä siitä, että sitä tulisi lisää 80 miljoonaa tynnyriä vuorokaudessa. Tai edes kymmentä miljoonaa tynnyriä. Joten öljyn tuotantohuipun kannalta abioottinen teoria on melko samantekevä. Se on vähän sama kuin riemuitsisi siitä, että saa tukittua sormellaan kumiveneessä olleen reiän samalla kuin vieressä hurisee ilmaa pihalle miehen mentävästä reiästä.

Teoriasta lisätietoa http://en.wikipedia.org/wiki/Abiogenic_petroleum_origin

Lopuksi
Lopuksi, tiede tietää sanoa myös sen, että ihmiset ovat huonoja reagoimaan hitaasti tapahtuviin tai tulevaisuudessa häämöttäviin uhkiin. Lajin ja yksilön kannalta on ollut tärkeämpää reagoida lähestyvään petoeläimeen, kun huolehtia siitä, että 10 vuoden päästä polttopuut pitää hakea huomattavasti kauempaa, jos kaikki lähialueen metsät kaadetaan. Siinä vaiheessa, kun ihmiset huomaavat, että polttopuiden hakuun menee liian kauan, ei heillä ole enää välttämättä aikaa kehittää vaihtoehtoja, sillä polttopuiden haku vie kaiken heidän aikansa ja energiansa. Ja sitten, Pääsiäissaaret.

Joten, mikäli löydät itsesi uskomasta johonkin yllä olevista pelastavista skenaarioista, tai johonkin muuhun vastaavaan hopea-luotiin, voi hyvinkin olla, että sinullakin on foliohattu lipastonlaatikossa piilossa. Tervetuloa kommentteihin keskustelemaan, ja kerro mikäli mielestäsi unohdin joitain oleellisia juttuja.

Advertisement
11 kommenttia
 1. Hyvä tiivistys näistä puolesta-vastaan -kommenteista, joihin törmää poikkeuksetta kun asiasta tulee puhe. Omalla tavallaan huvittavaa tämä ihmisen tulevaisuuden arvotus ja siihen ennakoiva reagointi – tai siis lähinnä sen puute. Pistää käsitteen ”homo sapiens” vähän epämääräiseen valoon.

  Mitä tule foliohattuun, niin suosittelen käyttämään paksua foliota joka ei repeä heti yhden käyttökerran myötä …

 2. Joo, kiitoksia. Kyllä sitä itsensäkin monesti löytää miettimästä, että eihän tälläisillä asioilla ole moneen vuoteen vielä isompia seurauksia, että mitä näistä nyt suotta vauhkoamaan… Vilkaisu faktoihin yleensä poistaa moiset ajatukset päästä.

  Jos tulee muita kommentteja tai kyssäreitä mieleen joihin törmäilet, niin heitä tänne kommentteihin. Toisessa kommentointi-ketjussa heitettiin ilmoille ehdotus että näitä kysymyksiä/vastauksia voisi koota johonkin wiki-tyyppiselle sivulle.

  Ja tsemiä vaalehin. Sääli että et ole täältä vaalipiiristä, voisin hyvinkin antaa sinulle ääneni. 😉

 3. Janne permalink

  Jeh, hieno teksti. Ajattelin vain hieman kommentoida kohtaa 3) Öljy-yhtiöiden hankkimat ja hautaamat patentit. Tai oikeastaan lähemmin sitä kaivetaanko niitä pöytälaatikkopatentteja koskaan julki öljy-yhtiöiden pöytälaatikoista.

  Oletteko nähneet dokumenttielokuvaa ”Who killed the electric car?” Jos ette, suosittelen oikein lämpimästi. Lyhyesti, kaliforniassa propelihattukeksijä ideoi sähköautoon sähkömoottorin ja sähköauto pistettiin tuotantoon. Myöhemmin General Motors kiinnostui asiasta sen verran että osti kirjaimellisesti kaikki sähköautot pois markkinoilta.

  Öljy-yhtiöt ja autonvalmistajat ovat maailmalla voineet tehdä mitä vaan öljyriippuvuuden ja polttomoottoreiden säilyttämiseksi. Tiedemiehillä ja muilla propelihattupäillä on varmasti fiksuja tapoja korvata polttomoottorit mutta tällaiset ideat tuskin pääsevät valokeilaan ennen viimeisiä pumpattuja öljytippoja. Sitten kun se öljy on oikeasti loppu.

 4. Vesku permalink

  Toivottavasti sitä öljyä jostain nyt löytyy lisää, että voin jatkaa taas vähän aikaa formula-kisojen ja Big Brothersin katselua. 😦

 5. a_l permalink

  Itse olen täysin vakuuttunut että öljyn tuotantohuippu on joko takana tai hyvin lähellä tulevaisuudessa.

  Sen sijaan en usko synkimpiin tuomiopäivän ennustuksiin massiivisine nälänhätineen jne.

  Ensinnäkään öljy ei ole loppumassa, vaan sen tuotanto vähenee ja sitä myötä hinta nousee ja muuttuu volatiilimmaksi. Ongelma onkin ensisijaisesti taloudellinen, ei tekninen. Jos päätämme käyttää lopun öljyn maatalouteen ja lääkkeiden tai muovien valmistukseen niin väitän ettei se lopu koskaan. Talouden öljyintensiivisyys on jatkuvasti pienentynyt ja tämä kehitys on edelleen käynnissä.

  Mahdollisuuksia lisäsäästöihin on vielä runsaasti, ja vieläpä ilman teknologisia läpimurtoja. Jos maailman suurin öljyntuoja USA ryhtyisi käyttämään öljyä kuten Ranska tai Japani (eivät aivan kehitysmaita kuitenkaan), niin aika monta päivittäistä megabarrelia saisi jäädä maahan.

  Toiseksi öljyllä on hintajousto, valitettavasti mekanismi on hieman kivulias kun talouskasvu pysähtyy…

  Lopuksi kannattaa aina muistaa että maailmanlopuilla on tapana peruuntua… Varsinkin niillä joita kukaan ei halua

 6. a_l, olen osin samaa mieltä kanssasi – tavara ei todellakaan ole loppumassa, mutta se toimitusvarmuus tulee olemaan melkoisessa kriisissä kun pelataan nykyisen kvartaalitalouden ehdoilla. Muistaakseni jo 5%n tavaran toimituksen tipahtaminen helposti johtaisi (ainakin teoriassa) hintojen jopa 2-3 -kertaistumiseen.

  Itse olen todellakin sitä mieltä, että ongelmat tulevat ”taloussääntöjen” kautta. Rahoitusmarkkinat panikoivat kovin helposti ja siinä vaiheessa ei kannata jäädä säikähtäneen elefanttilauman jalkoihin. Talouden epävarmistuminen taas helposti johtaa kahden keskisiin resurssikauppoihin, verbaaliakrobatiaan edellisten kauppojen ulkopuolisten puolelta ja pahimmassa tapauksessa fyysisiin yhteenottoihin.

  Toivotaan kuitenkin, että olemme ihmiskuntana jotain oppineet historiasta. Mitä on tietenkin helppo toivoa maha täynnä, meistä ei taida kenelläkään olla juuri kokemusta nälästä (opiskeluaikojen makaroni-makaroni -laatikoita ei tähän lasketa) tai kylmästä.

 7. a_l permalink

  Ollaan näköjään Akin kanssa samoissa tunnelmissa.

  Luulen että talousmekanismit ovat jo alkaneet vaikuttaa. Pienikin häiriö tuotannossa saa hinnan nousemaan yli kipurajan. Jos saudeilla tosiaan olisi käyttämätöntä kapasiteettia, niin miksi ihmeessä sitä ei nyt käytetä? Eikä käytetty 2008.

  OPECin targettihan taitaa olla nykyisin sata taalaa tynnyri. Linkin takaa hieman historian havinaa kymmenen vuoden takaa, eli ajalta ennen vuoden 2006 tuotantohuippua:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/664936.stm

 8. Saudeissa alkaa olla vähän sisäministeriön alaisiakin ongelmia antamassa muuta ajattelun aihetta ja puuhasteltavaa. Vähän makua mahdollisista jatkopeleistä on heitin eteläpuolelta Jemenistä, mielenosoittajiin ehkä testattu taistelukaasuja:
  http://www.theaustralian.com.au/news/world/anti-government-protesters-may-have-been-hit-with-nerve-gas-doctors-say/story-e6frg6so-1226018936417

  Saudeilla on selvästi vaikeuksia tuotannon ylläpitämisessä. Heilläkin raskaampaa öljyä olisi ihan rutkasti, mutta sille ei oikein ole ostajia kun käsittelyyn ei oikein ole jalostamokapasiteettia. Wikileaksikin joku aika sitten raportoi, ettei Saudeissa ole todellakaan niin paljoa öljyä kuin vuosia on vakuutettu – ja uskottu. Tuolla voi kuninkaan pienikin väärä valinta johtaa melkoiseen kaaokseen niin sisä- kuin ulkopoliittisestikin.

  Sinänsä jos jenkkisaapikas lähtee Saudi-Arabiaa rauhoittamaan/miehittämään, niin se on sitten hyvää yötä maailmanrauha. 1 Mrd muslimia ei välttämättä riemusta kilju Mekan ja Medinan jäämisestä vääräuskoisten vaikutusalueelle. Mielenkiintoinen shakkilauta ja nappulat…

 9. Vesku permalink

  Raulilta kysyttävää.

  Onko sulla omakohtaisia kokemuksia omavaraisesta taloudesta/maanviljelystä?

  • Vesku, kiitos kysymästä. Ei suoranaisesti, mutta jotain asiaa liippaavaa kuitenkin. Vaimon kanssa ollaan asuttu ”maalla” noin 8 vuotta, ja meillä on myös kuvioon kuuluva hedelmä/vihannespuutarha ja kasvimaa jotka olemme tehneet itse. Satona saadaan vuodesta riippuen raparperiä, salaattia, perunaa, herneitä, mansikkaa, kesäkurpitsaa, erilaisia marjoja, sipulia… Ei kuitenkaan niin paljon että sillä elelisi edes kesän yli, eli lähinnä se on harrastus (mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää). Mutta kyllä siinä oppii yhtä ja toista.

   Lisäksi meillä on pieni kasvihuone jossa on yleensä salaattia, yrttejä, tomaattia ja kurkkua. Hedelmäpuut alkavat kohta olla vaiheessa, jossa satoakin voi odotella paria omenaa enemmän :). Vaimoni vanhemmat pitivät maitotilaa EU:hun asti, joten vaimo on altistunut maatila-elämälle jo pienenä, ja on meidän perheen viherpeukalo. Hänen vanhempansa ovat sitä ikäluokkaa, että omavaraismeiniki on vielä muistissa. Olen myös tehnyt vähän metsähommia (siis käsipelillä, eli raivaus ja moottorisahalla, ei isoilla koneilla).

   Jossain vaiheessa, kun asian käsittely oli ehkä vielä kohdaltani enemmän kesken, niin kelailin puolitosissaan että täytyykö tässä ruveta maanviljelijäksi. Eihän sitä ikinä tiedä, mutta tällä hetkellä tyydyn siihen että koetan hankkia muita yhteisöä hyödyttäviä taitoja ja kontakteja. Tosin suunnitelmissa on laajentaa vihannespuutarhaa taas ensi kesänä 🙂 Tästä ja parista muusta projektista laitan jotain kirjoituksiakin sitten kun tulevat ajankohtaiseksi.

 10. Mikko permalink

  Kriisin vakavuuteen ja seurauksiin liittyen hieman hassuun paikkaan mennyt kommenttini: https://kaikenhuippu.wordpress.com/2011/02/24/ydinvoima-vs-peak-oil/#comment-324

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: