Siirry sisältöön

Öljy uutisotsikoissa, taas…

28 helmikuun, 2011

Kauppalehti kirjoitti nettisivuillaan tänään kaksikin juttua jotka liittyvät kiinteästi öljyhuippuun. Alla linkit ja pika-analyysit.

Öljyn hinta voi jopa tuplaantua
Jutussa maalaillaan varsin tummia sävyjä öljyväreillä talouden kankaalle (olipas runollista). Jos levottomuudet ja kansannousut afrikassa ja lähi-idässä jatkuvat, voivat spekulaattorit ylikuumentua ja kiehauttaa öljyn hinnan kakkosella alkavaksi. En usko että näin käy, erittäin lyhyttä piikkiä mahdollisesti lukuunottamatta, yhdestä syystä:

Maailmantalous kyykistyy lamalukemiin jo paljon pienemmällä hinnalla, ja tämä tappaa kysynnän kuin loukku rotan sellaisiin lukemiin, jotka on uudella öljyn kokonaistuotannolla toteutettavissa (lisättynä spekulaattoreiden hintalisällä).

Ja tähän liittyy suoraan myös seuraava uutinen:

Polttoaineen hinta kuristaa koneurakoitsijoita
Polttoainekustannukset alkavat tuntua viivan alla etenkin metsäkone- ja maansiirtoalalla. Osalla yrittäjiä on pitkät sopimukset, joihin ei ole lisätty polttoainekulujen vaihteluita hintoihin. Lisäksi uutisessa mainitaan, että myös muut kulut ovat nousseet, kuten koneiden ja työntekijöiden kuljetus (jotka ovat nekin suoraa seurausta polttoaineen kallistumisesta).

Kun hintapiikit jatkuvat pidempään, alkaa yrittäjiä ajautua maksuvaikeuksiin ja jopa konkursseihin. Samalla loput yrittäjistä joutuvat nostamaan hintoja kulujen kasvaessa, joka taas vähentää kysyntää heidän palveluilleen. Molempien mekanismien kautta öljyn kysyntä vähenee ja hinta-paineet helpottavat, kun tapahtumat ovat globaaleja. Tätä tarkoitin sillä, että korkea hinta tappaa kysyntää.

Ja öljyhuippuun uutiset liittyvät siis siten, että mikään öljyntuottaja ei kykene, ainakaan pidemmällä aikavälillä, paikkaamaan muiden tuottajien ongelmista aiheutuvaa vajausta, koska kaasu on jo pohjassa, nupit kaakossa ja tuotanto maksimissa.

Advertisement
3 kommenttia
 1. Vesku permalink

  Juuri näin olen sen itsekin päätellyt. Hyvä että joku pitää näitä asioita esillä. Vaan täytyisi saada jotenkin myös tietoisuus leviämään laajemmale. Mutta tämä(kin) blogi on hyvä alku asioiden esillä pitämiseen.

 2. Jep, oikeastaan, nyt kun tämän tyyppiselle uutisoinnille on kehittynyt hieman silmää ja kiinnostusta, niin näitä tulee vastaan viikoittain suunnalta tai toiselta. Eli tavallaan asia pysyy esissä, mutta vaihtaa aina välillä perspektiiviä tai kohdetta.

  Eli monesta nämä asiat voivat tuntua erillisiltä, toisiinsa liittymättömiltä jutuilta. Esim tuo, että Libyasta ei saada öljyä, koska siellä rähistään, on oma erillinen juttunsa. Sen seuraukset, eli öljyn hinnan voimakas nousu ja siitä mahdollisesti aiheutuva taantuma tai muut seuraukset, johtuvat siitä, että kukaan ei pysty korvaamaan Libyan tuotantoa nostamalla omaansa, joka johtuu puolestaan öljyn globaalista tuotantohuipusta. Kyllähän nämä aina jälkikäteen tulevat ilmi kun joku sitten kirjoittaa aiheesta kirjan, mutta se on sitten jälkiviisastelua pienemmällä porukalla…

  Tämän blogin tarkoitus on sitten tökkiä näitä juttuja sormella ja osoittaa että tuolla se taas viipottaa, öljyhuippu…

  Niinpä olen kiitollinen myös uutisvinkkauksista, jos sellaisia tulee vastaan, sillä perheellisenä en ehdi tuntitolkulla selailla lehtiä ja nettiä 🙂

  • Krisu permalink

   Kysymys on tosiaan pitkälti oivaltamisesta, ja myös asioiden arvotuksesta. Esim. Hesarissa oli viime viikolla 1/4 -sivun uutinen kesävaatteiden kallistumisesta ja sama uutinen tuli vastaan jossain muuallakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: