Siirry sisältöön

Viikon Vinkki 7 – Pidä elintarvikkeita pahan päivän varalle

21 helmikuun, 2011

Vuonna 2010 oli muistaakseni kolme kriisintapaista, jotka saattoivat haitata elintarvikkeiden päivittäistä saantia kaupasta, tai joilla oli potentiaalia aiheuttaa enemmänkin ongelmia, vaikka vaikutukset jäivät pienehköiksi tällä kertaa.

Alkuvuodesta oli sika-influenssa ”epidemia” joka jäi, kenties johtuen myös tiedottamisesta ja yleisestä varautumisesta, onneksi lopulta melko nysäksi. Muistan kuitenkin itselläni selkeät fiilikset, että en halua mennä kauppaan ihmisten ilmoille, sillä meillä oli kotona puolivuotias lapsi joka oli sopivasti ”aukossa” jota ei rokotettu. Hän ei muistaakseni ollut saanut äidin kautta rokotetta, mutta oli liian nuori saamaan sitä vielä itsekkään.

Toinen oli touko-kesäkuussa ollut kuljetusalan lakko, joka vähensi radikaalisti elintarvikkeiden määriä ja valikoimia kaupoista. Loppujen lopuksi lakko saatiin loppumaan, ja suurin huoli oli se, että saadaanko kauppaan riittävästi kaljaa ja makkaraa Juhannusta varten. Tapaus kuitenkin osoitti erittäin selvästi ”Just-On-Time” -systeemimme haavoittuvuuden, jossa kaupat tyhjenevät muutamassa päivässä jos toimitukset syystä tai toisesta häiriintyvät.

Kolmantena taisi olla loppukesän ja syksyn myrskyt, jotka katkaisivat monilta haja-asutusalueella asuvilta tai mökillä olevilta sähköt ja kaatuneet puut tukkivat myös tiet. 2011 alkuvuonna lumi puiden oksilla katkaisi sähköt kymmeniltä tuhansilta, joiltakin useiksi päiviksi, joiltain mahdollisesti jopa reiluksi viikoksi.

Joten, voi olla hyvä idea pitää hieman säilyvää ruokaa kaapeissa. Tällöin et ole täysin riippuvainen kauppojen aukioloista, logistiikkaketjuista tai siitä lähteekö auto 30 asteen pakkasella käyntiin vai ei. Vielä muutama vuosikymmen sitten varautuminen oli täysin normaalia, ja ”nykyihmistä” pidettäisiin todennäköisesti jonkinasteisena idioottina tämän luottaessaan sokeasti siihen että kyllä joku pitää huolen että kaikki toimii.

Mitä elintarvikkeita talteen?
Joitain hyvin säilyviä, kaupasta saatavia elintarvikkeita on esimerkiksi:

 • Pasta, riisi, nuudelit ja muut kuivat tuotteet
 • Jauhot, hiutaleet, ryynit
 • Säilykkeet kuten tonnikala, säilykehedelmät
 • Pakasteet (olettaen, että sähköt pysyvät päällä ja sinulla on riittävän iso pakastin)
 • Vettä (lähinnä jos asuu oman sähköllä toimivan pumppukaivon varassa)

Luksusta ”eristys-arkeen” voi hakea esimerkiksi seuraavilla elintarvikkeilla

 • Kahvi
 • Maitojauhe (varsinkin jos juo kahvinsa maidolla)
 • Sokeri
 • Mehutiiviste
 • Hilloja, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja jne
 • Olutta (henkisesti stressaavina hetkinä saattaa kylmä juoma olla se yksi tekijä hermoromahduksen ja huumorin säilymisen välillä)

Käytännössä kannattaa aloittaa pienimuotoisesti, jotta pystyy huolehtimaan että tavara myös kiertää. Monien tavaroiden kohdalla voi olla fiksua vain ostaa isompia paketteja tai kerralla useampi paketti. Me ostamme esim. riisit 10 tai 20 kg säkeissä (tulee myös halvemmaksi), joten riisiä on usein varastossa. Samaten jauhoja ostamme suoraan myllyltä hieman isommissa pakkauksissa. Äsken juuri huomasin, että spagetti on päässyt loppumaan, mutta toisaalta en muista ostaneeni spagettia ainakaan puoleen vuoteen, joten jonkinverran sitäkin on ollut.

Kaappitila voi tietysti loppua, varsinkin kaupungissa, jossa asuntojen koot ovat keskimäärin pienempiä. Toisaalta kaupungissa ei ole niin eristyksissä kuin maalla. Ja tähän liittyykin ensi Viikon Vinkki. 🙂

Advertisement

From → Viikon vinkki

5 kommenttia
 1. Krisu permalink

  … ruokaöljy(!), suola, pähkinät (hyvä proteiinilähde), pussikeitot ja -padat, hunaja (joka käy muuhunkin kuin ruoaksi) ja vaikka tässä elintarvikkeista puhutaan, on syytä muistaa myös hygieniatuotteet kuten wc-paperi ja saippua…

  Onkohan niin, että maalla asuminen tuottaa lähtökohtaisesti parempaa varautumista kuin kaupunkilaisserkuilla? 🙂

 2. Krisu, kiitos lisäyksistä. Hygienia-kamat tosiaan unohtuivat tyystin, onneksi olut ei unohtunut. (tästä voi siis päätellä elämän prioriteetit, ennemmin kaljaa kuin saippuaa?) 🙂

  Ja veikkaisin että keskimäärin maalla asuminen auttaa, ainakin parista syystä:
  – Kauppaan on pitempi matka, eli sieltä harvemmin selviää alle 100 euron.
  – Tilaa on keskimäärin enemmän koska se on maalla halvempaa, eli kaappeihin mahtuu. Jonkin 24 neliön yksinön keittokomeroon voi olla aika toivotonta alkaa hamstraamaan kauheasti mitään, vaikka jotain tietysti voisi mahtua. Verkkokellari täyteen tonnikalaa ja hullun maine kaupan päälle? 😀 Voi olla että ne hullut on jo muuttaneet sitten tänne maalle…

  Suolasta tuli mieleen, että jos paska iskeytyisi ropeliin totaalisesti, eli tulisi vaikka joku isompi luonnonkatastrofi, niin silloin kyllä toivoisi että olisi vaikka yksi huoneellinen suolaa. Ja toinen sokeria. Ihan säilömistä ajatellen.

 3. Krisu permalink

  😀 en tuhlaa säilytystilaa oluelle, vaan ihan reilusti kirkkaaseen, koska sitä voi käyttää muuhunkin kuin todellisuudesta irtautumiseen, jos niin tiukka paikka tulisi. 😉

Trackbacks & Pingbacks

 1. Viikon vinkki 11 – Pidä käteistä « Kaikenhuipun blogi
 2. Kriisiostoslista « Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: