Siirry sisältöön

Viikon vinkki 3 – Ota vastuu terveydenhoidostasi

24 tammikuun, 2011

Kolmas viikon vinkki tarjoaa monia hyötyjä jo nyt, ja niin kuin monet hyvät vinkit, se voi tuntua itsestäänselvyydeltä. Kansanterveydellisiä tilastoja seuratessa ei silti näytä siltä.

Nykyinen terveydenhoito-ala, tai kutsuisiko sitä ennemmin sairaudenhoitoteollisuudeksi, vaatii monimutkaisena järjestelmänä valtavia määriä energiaa sekä suoraan että epäsuorasti. Energiaa, joka tulee käymään koko ajan kalliimmaksi ja saatavuudeltaan epävarmemmaksi. Koneet, laitteet, kuljetus, rakennukset, sterilisaatio, henkilökunnan määrä, vanheneva väestö ja alati ilmaantuvat uudet influenssat, sairaalabakteerit ja muut pöpöt pitävät huolta siitä, että järjestelmä nitisee jatkuvasti liitoksissaan.

Hoito on kallista, ja kallista on myöskin sairastelun myötä menetetty työpanos työnantajalle. Eikä se tietysti itsestäkään kovin mukavaa ole olla jatkuvasti jokin tauti päällä.

On iso riski siihen, että jo melko lähitulevaisuudessa sairaanhoidon kustannukset karkaavat lopullisesti käsistä, ja kaikille ei ole tarjolla sellaista hoitoa kuin mitä he kulloinkin tarvitsevat. (Oliko tuo nyt riittävän poliittisesti korrektisti sanottu, että jatkossa hoitoja priorisoidaan yhä enemmän hinnan, tarpeellisuuden sekä hoidon saajan iän/kunnon mukaan. Tietyt hoidot siirtyvät yksityisille, joissa hinnat ovat useimpien ulottumattomissa). Jenkeissä näin on jo käynyt, joskin hieman eri syistä (koko ala toimii bisnes-lähtöisesti, joka ei johda järkevään hoitoon). Sikäläisille paha loukkaantuminen tai sairastuminen tarkoittaa turhan usein putoamista yhteiskuntaluokassa pykälää tai kahta alemmas, pysyvästi.

Syömällä hyvin ja monipuolisesti, liikkumalla sekä nukkumalla riittävästi pidät oman vastustuskykysi iskussa, jolloin jokainen pikkuflunssa ei sinuun tartu. Ja jos tarttuukin, se menee yleensä ohi nopeammin eikä vie toimintakykyä totaalisesti. Lisäksi selviät vakavammista pöpöistä ja loukkaantumisista nopeammin.

Olen itse tietoisesti pyrkinyt tekemään yllämainitut seikat, ja syönyt sen lisäksi hieman monivitamiineja ja talvisin d-vitamiinia, enkä ole ollut viimeisen parin vuoden aikana kipeänä juuri ollenkaan. Samaan aikaan perheessä on kaksi pientä lasta jotka sairastavat melko usein (eli rakentavat immuniteettijärjestelmäänsä niin kuin kuuluukin). Olen myös seurannut muutamien tuttujen jatkuvaa sairastelua ja hämmästellyt, kun he viikon nukkumattomuus/juhlimisputken jatkoksi saavat ”taas jonkun ihme flunssan” ja ihmettelevät miksi juuri he koko ajan sairastavat. Eihän ihmisen vastustuskyky automaattisesti ole hyvä, kyllä sen eteen pitää nähdä vähän vaivaa.

Lisäksi, mikäli olet töissä, niin työnantajasi takuulla arvostaa sitä, jos sinulla ei juuri ole sairauspoissaoloja. Tämä voi tulevien taantumien aikana olla arvaamattoman arvokas kilpailuvaltti töissä pysymisen kannalta.

Eli, kiinnitä hieman huomiota ruokavalioon, ota tarvittaessa lisävitamiineja (talvisin d-vitamiinia!), etsi jokin mukava liikunta-harrastus ja koeta nukkua riittävästi.

Advertisement

From → Viikon vinkki

8 kommenttia
 1. Krisu permalink

  Niin, mihin ihmisiltä on kadonnut maalaisjärki, kysyn vaan. Tuohon ylläolevaan voisi vielä lisätä ulkoilun/ raittiin ilman.

  Yksi tutustumisen arvoinen juttu on homeopatia! En oikein ymmärrä vieläkään miten se toimii, mutta kokemuksesta tiedän tehon; itseen, lapsiin, lemmikkeihin(joilla se ei edes voi olla plasebo).

  • Maalaisjärki on ulkoistettu ensin julkiselle sektorille (jotta ihmisten ei tarvitse olla huolissaan omista asioistaan, tai läheistensä asioista) joka on sitten julkistanut maalaisjärjen edelleen yksityiselle sektorille (lääkkeillähän nämä ongelmat voidaan hoitaa), joka vuorostaan on pilkkonut maalaisjärjen palasiksi ja myynyt osat eniten tarjoavalle 🙂

  • Mikko 2 permalink

   Ankeat ajat ja julkisen ja edullisen terveydenhuollon puute ovat loistavia tilaisuuksia tehdä voittoa ja hyötyä huijaamalla toisten terveysongelmista ja epätoivosta. Pidän aika kummallisena saksalaisten intoa maksaa homeopatiahoidoista, kun kaikista yrityksistä huolimatta yksikään lääketieteellinen tutkimus ei tue väitteitä sen myönteisistä terveysvaikutuksista. En halua alkaa tästä vääntämään keskustelua, vaan totean että vaikeina aikoina on oltava erityisen tarkkana ettei tule eliksiirimaakarien yms puijaamaksi. Kysyntää on, ja markkinoita, kun ihmisillä on huoli omasta ja perheenjäsenten terveydestä eikä yhteiskunta autakaan.

   • Totta. Se että joku sanoo tuotteitaan tai hoitoaan homeopatiaksi tai joksikin muuksi ei vielä tee siitä hyvää tai toimivaa. Ja käärmeöljy- kauppiaita kyllä riittää.

    Joskin myös lääketiede voi katsoa peiliin, koska se turhan usein hoitaa vain oireita perehtymättä itse syihin.

    Ennalta ehkäisevä Itsehoito onkin parasta, taloudellisinta ja tehokkainta.

 2. Krisu permalink

  No joo, näistä vaihtoehtohoidoista saisi vaikka millaista keskustelua aikaiseksi. Muistuttaisin kuitenkin ettei siitä ole kauaakaan, kun länsimainen lääketiede piti esim. akupunktiota huuhaana vaan eipä pidä enää…

  • Mikko 2 permalink

   Akupunktio perustuukin ihan todelliseen fysikaaliseen toimintaan, jossa ihan todellisilla neuloilla stimuloidaan ihan oikeita hermopäätteitä, kun taas homeopatia perustuu uskoon (ja pelkästään uskoon) häviävän pieniksi laimennettujen kemikaalipitoisuuksien vaikutuksista ihmiseen, kun ne nauttii erillään muista suuhun laitettavista aineista, joissa on vastaavia aineita paljon enemmän.

 3. Krisu permalink

  Varsinainen pointtini ei ollut homeopatia tai akupunktio tai mikään tietty hoito vaan ajatus, että erilaisista vaihtoehdoista kannattaisi ottaa selvää,mahdollisuuksien mukaan kokeillakin niitä, jos käy niin ettei ennalta ahkäisevä itsehoito riitäkään, ja muodostaa sitten oma mielipide.

  Sillä hankkii myös paremmat eväät erottaa puoskarit ja oikeasti toimivat jutut toisistaan. Mitä homeopatiaan tulee, olen kyllä lukenut varmaan samat tutkimukset kuin Mikkokin. En silti uskoisi ihan silmät kiinni kaikkiin tutkimustuloksiin,tähän tai muuhunkaan liittyen, koska lääketeollisuus on miljoonabisnes ja useimmat alan yritykset ovat pörssissä, mikä taas tarkoittaa taloudellisen voiton maksimointia kaikin mahdollisin keinoin.

  Ja jos nyt alkaa päätä särkeä tämmöinen pyörittely, niin ei muuta kuin pajunkuorta pureksimaan – siinähän on tutkitusti kipua lievittävää ja puuduttavaa ainetta. 😉

 4. Leena permalink

  Hankkiudu eroon homeasunnosta, mahdollisimman pian. Jos altistut homeille ja sairastut, homeasunnossa et pysty asumaan köyhänäkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: