Siirry sisältöön

Uutiskatsaus – peak oil, mineraalit ja uraani…

5 tammikuun, 2011

Useat verkkolehdet (Financial Times ensimmäisten joukossa, vaatii rekisteröitymisen, myös uusisuomi, kauppalehti, verkkouutiset) uutisoivat IEA:n tuoreesta varoituksesta, että öljyn korkea hinta vaarantaa jo talouskasvun. Yli 95 usd:n paikkeille kivunnut hinta alkaa kolkuttaa ilmeisesti kipupisteitä OECD-mailla, joiden öljyriippuvaiset taloudet alkavat haukkoa henkeään kuin kalat kuivalla maalla.

OPEC:ia onkin kehoitettu lisäämään öljyntuotantoaan. Hienoa sinänsä, mutta voi olla että he eivät edelleenkään halua, tai pysty, niinkuin tässä taannoin linkitin. Uutisissa todetaan myös, että OPEC tarvitsee taloudellisesti terveitä asiakkaita (siis länsimaat), jonka vuoksi heidän tulisi lisätä tuotantoa ja siten poistaa öljyn hinnasta nousupaineita.

Varmasti näin, mutta voi olla että he eivät siltikään halua, mikäli se pakottaisi heidät tuottamaan öljyä kentistä ”pakottamalla”, jonka on todettu vähentävän kentistä lopulta saatavissa olevan öljyn määrää. On mielenkiintoista seurata, auttaako IEA:n (eli OECD-maiden) polvillaan anelu lisäämään öljyn tuotantoa. Vastauksesta mahdollisesti selviää se, onko Saudeilla ja muilla OPEC:in herrasmiehillä oikeasti varaa lisätä tuotantoaan ilman vakavia seurauksia vai ei.

Sitten muihin asioihin, HS uutisoi Kiinalaisten edenneen ja julkaisseen uutisen, jonka mukaan he ovat saaneet uraanin ja ydinjätteen kierrätyksen toimimaan taloudellisesti ja turvallisesti siten, että heidän uraanivarat riittävät jatkossa 3 000 vuodeksi! Go Kiina! Yksityiskohtia eivät julkaisseet, mutta jutun mukaan Kiinassa on kymmeniä uusia ydinvoimaloita suunnitteilla. Tämä on hyvä uutinen ilmastonmuutoksesta huolestuneille (kuten minä) sillä Kiina on maailman suurin energiankuluttaja ja tuottaa valtaosan sähköstään hiilivoimaloissa.

Kolmantena rakas vaimoni oli bongannut ja leikannut pöydälleni (olin itse lasten kanssa reisussa koko päivän) paperi-Hesarista uutisen, jossa kerrottiin Kuparin nousseen uuteen hintaennätykseensä johtuen elpyvän talouskasvun tuomasta kysynnästä rakennus ja teollisuustuotannossa, nykyisten kaivosten tuotannon heikkenemisestä sekä uusien kaivosten vähäisestä määrästä (Peak Copper näkyvissä?). Kuparia tuotettiin vuonna 2009 maailmassa 15,7 miljoonaa tonnia, ja tiistain viitehinta oli Lontoon raaka-aine pörssissä 9 754 usd / tonni. Go Chile! (Tuottavat 1/3 maailman kuparista)

Loppuun vielä teknologiauutinen VTT:ltä, jutun uutisoi myös Kauppalehti. VTT on yhteistyökumppaneineen kehittänyt maakaasusta sähköä tuottavan 10 KW:n polttokennon, jota pidetään lupaavana tulevaisuuden sähköntuotantotapana. Sen tekee erikoiseksi se, että ”sen tuottama sähköteho saadaan aikaan yhdellä 10 kilowatin SOFC-kennostolla”. Joku asioista ymmärtävä voi sitten suomentaa mitä tuo oikeasti tarkoittaa. Minulle riittää tällä kertaa se, että he ovat asiasta innoissaan (toimii kuulemma myös biokaasulla).  Go VTT! 🙂

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: