Siirry sisältöön

Neljä hevosmiestä

30 joulukuun, 2010

Kasvun loppu -artikkelisarjan perään esittelen neljä tärkeää asiaa, joihin halvan energian loppuminen yhteiskunnallisella tasolla saattaa johtaa. Viihteellisyyden vuoksi ja uuden vuoden kunniaksi asiat on puettu neljän hevosmiehen apokalyptisiin rooliasuihin.

Alkuperäisidea on Michael Greerin mainiosta kirjasta ”The Long Descent – User’s guide to the end of the Industrial Age.” Ideana on kiteyttää öljyhuipun ja yleisen resurssien vähenemisen vaikutuksia yhteiskunnallisella ja globaalilla tasolla helposti ymmärrettävään muotoon. Teatraalisen ilmaisun vuoksi kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, laittaa 4D-lasit nenälle ja nauttia näytelmästä.

1. Hevosmies, Kuolema – Vähenevä Energian saatavuus
Vuonna 2005 oli raakaöljyn tuotantohuippu, jonka jälkeen on odotettavissa, ja on ollutkin, muutama vuosi tasaisempaa tuotantoa, insinöörien pistäessä parastaan ja imiessään mustaa kultaa yhä nopeammin ja kalliimmalla hinnalla maan kuoresta. Sitten alkaa väistämätön lasku, samalla kun öljyä kuluttava populaatio yhä lisääntyy. Vaikka uusiutuvia energianlähteitä tuleekin kiihtyvää vauhtia käyttöön, ydinvoimaa rakennetaan, ja muita öljynkorvikkeita tuodaan tuotantoon, eivät nämä pysty kuin hieman hidastamaan öljystä saadun energian vähenemistä.

Samaan aikaan muut fossiiliset, maakaasu ja hiili, lähestyvät omia tuotantohuippujaan. Tällöin näidenkin energialähteiden hyödyntäminen käy yhä kalliimmaksi, hitaammaksi ja hankalammaksi. Esimerkiksi hiilen eri laaduissa on huimia eroja, sillä paras laatu sisältää noin puolet vastaavan öljymäärän energiasta, kun taas huonolaatuisin hiili sisältää vain noin 1/6 öljyn energiamäärästä ja loppu on enimmäkseen kaikkea elämälle myrkyllistä. Arvatkaa mitä laatua on tähän asti pääasiassa louhittu ja käytetty?

Ensimmäinen Ratsastaja siis tuo meille energian saatavuuden heikkenemisen ja nousevat hinnat. Kuinka kauan menee, että polttonesteitä aletaan toden teolla säännöstellä, joko epäsuoraan hinnan avulla, tai suoraan jollakin ”bensakuponki”-menetelmällä?

2. Hevosmies, Nälänhätä – Talouden supistuminen
Tiukasti ensimmäisen hevosmiehen kannoilla ratsastaa talousjärjestelmämme siirtyminen pitkäaikaiseen supistumiseen. Nykyaikainen talousjärjestelmämme oli ”järkevä” ainoastaan halvan energian maailmassa. Tuo maailma loppui samalla kun ensimmäinen hevosmies ratsasti areenalle.

Monet halpaan öljyyn nojaavat alat tulevat romahtamaan ja tullaan näkemään valtavia konkurssiaaltoja, työttömyyttä ja niukkuutta. Osa näistä aloista on elämän kannalta turhia, osa välttämättömiä. Nykyisin vielä rikkaissa valtioissa tullaan tulevaisuudessa näkemään valtavasti köyhyyttä, nälänhätää ja pulaa normaaleista kulutustarvikkeista johtuen siitä, että niiden tuotanto on siirtynyt yhä kauempana oleviin maihin.

Toinen Ratsastaja vetää nykyisiltä länsimaiden ”köyhiltä” lopullisesti jalat alta, kampittaa ison osan keskiluokasta ryömimään leipäjonoon ja kylvää pikimustasta satulalaukustaan yhteiskunnallista eripuraa tuloerojen räjähtäessä käsistä.

3. Hevosmies, Rutto – Kansanterveyden romahdus
Muutaman hevosenmitan toisen perässä laukkaa kansanterveyden romahtaminen. Köyhyys lisääntyy ja energiansaanti kallistuu ja vaikeutuu joka sektorilla. Tämä vaikuttaa myös ruoan globaaliin tuotanto- ja kuljetusketjuun tuoden katkoksia ja ajoittaista niukkuutta peruselintarvikkeiden saatavuuteen.

Voimakkaasti energiariippuvainen terveydenhuolto siirtyy harvenevien rikkaiden yksinoikeudeksi. Samalla voimistuva ilmastonmuutos luo uusille ja vanhoille trooppisille sairauksille uutta jalansijaa, huonontuneen ravitsemustason heikentäessä väestön vastustuskykyä. Kroonisista sairauksista kuten Diabeteksesta tulee monille kuolemantuomio hoidon kallistuessa heidän ulottumattomiinsa. Ihmiset kuolevat vähäisiin, nykyisellään vielä helposti hoidettaviin vaivoihin.

Oletettu elinikä romahtaa samalla kun syntyvyys ja vastasyntyneiden kuolinaste kiipeää uusiin lukemiin, aiheuttaen ensimmäisen aallon väestön vähenemisessä. Tämä tapahtuu parasta aikaa esimerkiksi Venäjällä, jossa väki Neuvostoliiton romahduksen jälkeen on vähentynyt tasaisesti, ja sen on laskettu puoliintuvan 2100 mennessä.

Kolmas Ratsastaja tulee lopulta parantamaan ihmiskunnan mahdollisuuksia kokonaisuutena pienentäen isointa ongelmaa, liian tiheää väestöä. Meiltä ei kysytä, haluammeko vähentää väestöä vai emme. Vähentäminen tehdään luonnon toimesta. Meidän valintamme asian osalta oli jo kauan sitten, ja silloin teimme pitkässä juoksussa väärän valinnan.

4. Hevosmies, Sota – Poliittinen sekasorto
Viimeisenä areenalle ratsastaa poliittinen sekasorto ja julkisen, valtavasti (fossiilista) energiaa syövän byrokratian murtuminen. Nykyiset järjestelmät eivät tule kestämään jatkuvasti niukentuvaa ja kallistuvaa energian saantia. Ns. ”vapaa demokratia” maailmalla tuntuu tarkoittavan sitä, että kilpailevat poliittiset tahot ostavat ja myyvät yhteiskunnan eri tahojen vaikutusvaltaa lupaamalla etuja sinne ja tiukennuksia tänne.

Koko järjestelmä on riippuvainen riittävästä fossiilisesta energiasta ja tämän energian mahdollistamasta teollisesta talousjärjestelmästä. Kun tämä energia vähenee, alkaa poliittinen ja yhteiskunnallinen järjestelmä murentua ihmisten vaatiessa leipää, ei sirkushuveja. Monessa maailmankolkassa tämä tarkoittaa entisestään lisääntyvää väkivaltaa.

Maailmanpolitiikassa vahvat energiasta riippuvaiset järjestelmät saattavat joutua taka-alalle, kun taas nykyisin pientä osaa pelaavat, vähempään energiaan tottuneet valtiot kasvattavat vaikutusvaltaansa.

Neljännen ratsastajan johdolla tullaan näkemään ennenäkemättömiä hirmutekoja voimakkaiden sortaessa heikompia ja kaikkien kynnelle kykenevien tahojen kahmiessa etuja itselleen lyhytnäköisesti. Kukaan ei lopulta voita, toiset vain häviävät hieman vähemmän.

Näytelmän aikajänne
Yllämainitun näytelmän aikajänne on satoja vuosia, yhden näytöksen kestäessä kymmeniä vuosia. Ratsumiehet karauttavat näyttämölle hiljalleen, toinen toisiaan tönien, haitaten ja estäen. Välillä he tuntuvat häipyvän kokonaan, kunnes kulissit taas heilahtavat ja seuraava näytös alkaa. Tämä johtuu yhteisvaikutuksesta, joka heillä on.

Energian hintojen kasvaessa talousjärjestelmä supistuu, ja energiankysyntä vähenee. Tämä taas laskee energian hintoja maailman varastojen täyttyessä, jolloin talous hiljalleen elpyy. Ja vaikka maailman talousjärjestelmä mureneekin, ihmiset silti elävät elämäänsä, joten paikalliset taloudet koettavat vastata ihmisten tarpeisiin niillä konsteilla, joita niillä on. Tämä johtaa uusiin mahdollisuuksiin, ja synnyttää täysin uusia paikallisia tai seudullisia teollisuudenaloja.

Samalla, kun kansanterveys laskee ja populaatio vähenee, poistaa se myös paineita, energiaa kun on tällöin käytettävissä enemmän per henkilö.

Poliittisten järjestelmien murentuessa ne korvautuvat uusilla, kevyemmillä järjestelmillä, joiden pääasiallinen tarkoitus lyhyellä tähtäimellä on luoda vakautta. Ainakin yleensä, toivottavasti.

Portaat alaspäin
Luvassa on siis epävakaista menoa, jossa asteittainen, porrasmainen talouden kasvu vaihtuu asteittaiseksi, porrasmaiseksi talouden supisteluksi. Seuraavan kriisin odotellessa kulman takana, siitä selviäminen riippuu siitä, ymmärrämmekö sen tulevan. Ja siitä, miten käytämme tuon yhä lyhenevän nousukauden tai tasaisemman ajan; puhaltaen uutta tuulta toivoen talouden kasvun ensi kerralla kestävän, vai käyttäen vähenevän energiamme kestävämmän energiantuotannon ja yhteiskunnan luomiseen.

Se täytyy kuitenkin tajuta, että nykyiseen ei ole paluuta, ja kaikille ei riitä niin paljon kuin nyt, lähimainkaan. Ei myöskään minulle, sillä kuulen jo kavioiden lähestyvän jylyn.

Advertisement
6 kommenttia
 1. Leena permalink

  Kavionjäljet näkyvät jo Suomenkin hangissa. Energian hinta kasvaa ja väittäisin että talouden supistuminen näkyy jo ainakin täällä syrjäkylillä. Asianmukaisten terveyspalvelujen saaminen edellyttää jo nyt arkkiatri Pelkosen mukaan urbaania oveluutta (ja tukevaa tiliotetta). Poliittisen sekasorron alkusoiton saamme ehkä kevään vaalien jälkeen.
  Monenlaista voisi tehdä asian hyväksi, vaikka lisätä pakkopuutarhanhoitoa ja teknisiä töitä kaikille kouluasteille. Tai panostaa suomenhevosten lisäämiseen.
  Mutta mitään ei tehdä nin kauan kun luotetaan talouskasvuun.
  Ja ilmastonmuutos voi tietysti luoda hevosmiehille ihan uudenlaisen kaviouran.

 2. Kiitos kommentista Leena.

  Joo, ilmastonmuutos on se pelaaja, joka jakaa kokonaan uudet kortit. Tai oikeastaan se vaihtaa koko pakan ja pelin säännöt, kertomatta meille mitään. Yritä siinä sitten pelata fiksusti, kun et tiedä sääntöjä, ja käteen tulevat kortitkin on ihan vieraita. Luen aiheesta mielenkiintoista kirjaa nimeltä Eaarth, kirjoittaja McKibben. Kirjan nimi viittaa siihen, että emme elä enää samalla planeetalla jolla synnyimme, sillä ilmastonmuutoksessa tapahtuu nyt ne asiat, joiden ennustettiin tapahtuvan 100 vuoden päästä. Planeetta on eri, säännöt ovat uudet, ja jaettavat kortit pääosin huonoja.

  Energian hinnan nousu on väistämätöntä, riippumatta energian laadusta tai muodosta. Itse tutkiskelen parasta aikaa useita eri keinoja säästää ja tuottaa itse sähköä ja lämpöä. Näistä kirjoitan lisää kun pääsen suunnitelmissa hieman eteenpäin.

  On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö valtaosa eduskuntaan haluavista edustajista jankkaamaan loputtoman kasvunsa mantraa, vai alkaako kuulua jo soraääniä, tai mainitseeko joku esim peak oilin toteutumisen 5 vuotta sitten… Viikon päästä tästä on tulossa oma artikkelinsa

 3. Kulovalkeaa permalink

  Hyvä, että näitä asioita olet ottanut käsittelyyn. On parempi, että Suomi alkaa jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa valmistautumaan kaikenlaiseen omavaraisuuteen. Tällöin meillä on paremmat lähtökohdat kohdata tuleva. Taaskin voisimme ottaa oppia naapurivaltiostamme, Ruotsista.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Making_Sweden_an_Oil-Free_Society

  Suomenkielen Wikistä;

  ”Ruotsin hallitus päätti 2005 pyrkivänsä ensimmäiseksi maaksi, joka lopettaa riippuvuuden öljystä ja fossiilisista polttoaineista vuonna 2020”

  Eli näin, ja meillä edustajat vain siirtelevät rahaa taskusta toiseen. Suomelta puuttuvat energia-asioissa tavoitteet täysin. Kuten sanottua meidän ei tule enää luottaa siihen, että talouskasvu maailmalta tulee ja pelastaa meitin. Täytyy panostaa omavaraisuuteen ja rajusti.

  • Kiitos kannustuksesta ja kommentista.

   Ja tosiaan, Ruotsi on ollut tässä aika lailla edelläkävijänä. Sieltä kannattaisi ehdottomasti hakea oppia että miten heidän projektinsa on edennyt, mitkä toimet ovat olleet hyviä ja mitkä vähemmän hyviä. Tuolla wikissä oli mienekiintoinen juttu jossa todettiin että keskusta siellä on ehdottanut fossiili/bensakäyttöisten henkilöajoneuvojen kieltämistä 2025-2030 mennessä. Eihän tuo tule kovin vaikeaa olemaan, koska tuohon mennessä eräät tahot laskevat öljyn tuotannon (tai oikeammin kaikkien fossilisten nesteiden) olevan noin 2/3 osaa nykyisestä, ja potentiaalisia janoisia ottajia on paljon nykyistä enemmän. Ja tuo oli siis ennuste jos kaikki menee suht hyvin ja esim OPEC ei vähennä tuotantoaan kuin muutaman prosentin.

   Eli voi olla että sitä bensaa ei ole kauheasti tuolloin saatavilla, vaikka jollakulla bensa-auto olisikin. Veikaan että se vähä mitä maailmalta saadaan erittäin kalliilla hinnalla haalittua, käytetään välttämättömien logististen systeemien pyörittämiseen, teolliseen tuotantoon ja sellaiseen.

 4. Hevosmies permalink

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011042313596958_uu.shtml

  Viimeiset rahat poltetaan älyttömiin hankkeisiin. Miksi taas piti valita eduskuntaan niin paljon huu-haa-taiteilijoita?
  Me emme elä yksin sirkushuvista. Tälle menolle on tultava loppu, tai se tehdään.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Fossiilisen Energian Tuotantohuippu, pelastaja vai paholainen? « Kaikenhuipun blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: