Siirry sisältöön

Opecin arabiministerit eivät halua lisätä öljyn tuotantoa

25 joulukuun, 2010

Yle uutisoi että Opecin ministerit eivät kokouksessaan halua lisätä öljyn tuotantoa, vaikka hinta maailmalla onkin jo 90-95 USD:n paikkeilla. Tämä hinta on sellainen, josta ei viisi vuotta sitten uskallettu nähdä edes painajaisia, eikä kukaan voinut kuvitellakaan että se olisi edes mahdollista. Nyt se on vuoden 2008 145 USD:n hinnan jälkeen jo vanha tuttu peikko.

Opecin arabiministerit ovat fiksua väkeä. On melkoisen todennäköistä, että jos he lisäisivät kenttien tuotantoa vähänkään merkittävästi, kentät vaurioituisivat, ja niistä lopulta saatavissa oleva öljyn määrä pienenisi merkittävästi. Tällä hetkellä Saudi Arabiassa esim kierrätetään kenttiä jonkinverran, että toiset ehtivät ”toipua” sillä aikaa kun toisista pumpataan. Tämä onkin viisasta, sillä tällä tavoin kentistä on saatavissa maksimaalinen määrä öljyä pitkällä tähtäimellä, ja lisäksi mahdollisimman edullisesti. Tosin en tiedä tuosta kierrättämisestä onko sitä päästy enää viime vuosina tekemään, sillä lähde josta tuosta muistaakseni luin on yli 5 vuotta vanha.

Paha vaan että Jenkkien talous ei välttämättä kestä tuollaista öljyn hintaa, ja edessä voi hyvinkin olla alkavan nousun sijasta alkava taantuma vuoden 2011 aikana, taas. Ulottuukohan se tälläkään kertaa tänne meidän kotisuomeen, kuten ei viimeksikään pitänyt ulottua?

Täältä suomesta käsin voi olla vaikea hahmottaa että mikä siellä Jenkeissä mättää, kun täällä bensa maksaa jo nyt 1,5 e / litra verojen vuoksi, ja öljyn hinnan nousu ei tunnu bensapumpulla suhteellisesti niin paljon. Ero johtuu siitä että koko Jenkkilän yhteiskunta ja talous on todella energiasyöppö, ja ennenkaikkea öljysyöppö, ja liikkuu lähes yksinomaan kumipyörillä (ja lentäen). Lisäksi, hinnan nousu bensapumpulla 40 c / litra -> 60 c / litraan tuntuu suhteessa enemmän kuin täällä tapahtuva 1.30 e / litra -> 1.50 e / litraan, vaikka absoluuttinen korotus on sama.

Linkki uutiseen:
http://yle.fi/uutiset/

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: