Siirry sisältöön

Mielipide – ESS – 27.11.2010

27 marraskuun, 2010

Linkittäisin tekstin Etlarin sivuille, mutta en löydä sitä sieltä, kuten en löytänyt alkuperäistäkään kirjoitusta, johon kirjoitin vastineen. Voi olla että eivät Etlarissa julkaise lehden mielipide-kirjoituksia nettilehdessään?

Ohessa kuitenkin teksti. Se on aika ”perusläppää” kasvihuonekaasuista ja fossiilisista polttoaineista. Se on kuitenkin ensimmäinen Kaikenhuipun ”paperijulkaisu” joten merkkitapaus siis. 🙂 Muita merkkitapauksia joita juhlitaan:
– Eilen 26.11. rikkoontui tuhannen hitin raja blogissani, siis all-time hittejä. Mukavaa, blogi kun on ollut vasta reilun kuukauden olemassa. Joku on oikeasti käynyt lukemassa aivoituksiani, ja kommenttejakin on alkanut tulemaan. Kiitos tästä, jatketaan.
– Tänään 27.11. rikkoontui sata hittiä päivässä ensimmäisen kerran. Varmaan tuolla Etelä-suomen sanomien kirjoituksella on oma osuutensa, vaikka lähelle on päästy aikaisemminkin.

****** Mielipidekirjoitus – Etelä-Suomen Sanomat – 27.11.2010 *******

Vastine Matti Ollikaisen mielipidekirjoitukselle ”Ilmaston lämpeneminen ja ympäristö”, 19.11.2010

Kuten kirjoituksessasi totesitkin, ilmaston lämpenemisellä ja fossiilisista polttoaineista poltettaessa vapautuvalla lämmöllä ei ole juurikaan tekemistä keskenään, sillä tehot eivät ole niin merkittäviä ja maapallo ”korjaa tilannetta” säteilemällä lämpöä avaruuteen. Olet kuitenkin mielestäni väärässä sanoessasi, että ihmisen toimilla ei ole käytännön merkitystä maapallon lämpötilan muotoutumisessa. Tuon mielipiteeni takana on tällä hetkellä myös käytännössä koko tiede-yhteisö.

Ilmastonmuutos johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä, sillä niitä poltettaessa ilmakehään vapautuu kasvihuonekaasuja, joista tärkein tässä yhteydessä lienee hiilidioksidi. Toinen tärkeä kasvihuonekaasu on metaani, jota vapautuu esim. karjatalouden toimesta (lehmät päästelevät runsaasti metaania).

Kasvihuonekaasu estää maapalloa vuotamasta lämpöä avaruuteen, aivan kuten kasvihuoneen ikkunat vangitsevat lämmön kasvihuoneen sisään. Mitä enemmän ilmakehässä on kasvihuonekaasuja, sen vähemmän lämpöä pääsee karkaamaan avaruuteen. Lisääntynyt lämpö aiheuttaa monenlaisia ongelmia, joiden selventämiseen tämä mielipidekirjoitus on turhan lyhyt. Lisää tietoa on kuitenkin saatavilla dokumenttien, artikkeleiden ja kirjallisuuden muodossa valtavasti.

Toki myös luonnon toimilla on merkitystä, sillä esimerkiksi suuret tulivuodenpurkaukset, valtavat meteoriitin iskut tai muut katastrofit voivat keikauttaa tilanteen maapallolla kertaheitolla päälaelleen ja lopettaa ihmiskunnan rimpuilun. Näihin emme voi vaikuttaa. Toisaalta, harvat meistä elävät elämäänsä ajatellen, että huomenna kuitenkin iskee katastrofi johon en voi vaikuttaa. Nämä katastrofit eivät ole kovin todennäköisiä, mutta ihmisen oman toiminnan aiheuttama ilmaston lämpeneminen on, ja siihen voimme vaikuttaa.

Viimeisen parin sadan vuoden räjähtävä väestönkasvu maapallolla on ollut mahdollista välittömästi ja välillisesti, koska ihmiset oppivat käyttämään fossiilista energiaa. Ensin hiiltä, ja myöhemmin öljyä sekä maakaasua. Näistä saatavan valtavan energiamäärän turvin syntyivät esimerkiksi koneellistettu ruoantuotanto, sittemmin tehomaatalous, joka johti siihen että yhä suurempi osa ihmisistä saattoi tehdä jotain muuta kuin viljellä ruokaa. Vaikkapa kehittää lääketiedettä.

Tämän ylimääräisen ja lähes ilmaisen fossiilisen energian avulla kehitys vauhdittui huimasti joka alalla, ja esimerkiksi lääketieteen ja paremman sekä runsaamman ravinnon myötä lapsikuolleisuus putosi murto-osaan, ja ihmisten keskimääräinen elinikä nousi. Aloimme myös liikkua ympäriinsä aivan eri tavalla kuin aiemmin. Kaikki tämä tehdään fossiilisen energian avulla, jonka käyttö vapauttaa ilmakehään hiilidioksidia, joka tähän asti on ollut tallessa maan alla.

Ihmiskunta käyttää tällä hetkellä noin 85 miljoonaa barrelia (1 barreli on noin 160 litraa) nestemäisiä fossiilisia polttoaineita joka päivä. Enemmänkin käytettäisiin, jos sitä olisi halvalla tarjolla, mutta esim. kansainvälinen energia-järjestö IEA totesi tuoreessa raportissaan, että halvan öljyn aika on ohi. Tämä on kuitenkin toinen tarina, jonka vaikutuksia pohditaan esim. blogissani osoitteessa https://kaikenhuippu.wordpress.com

Advertisement
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: