Siirry sisältöön

Suomi öljyn jälkeen

suomioljynjalkeenKevättalvella 2011 mieleeni heräsi ajatus kirjoittaa kirja öljystä, öljyhuipusta ja näihin liittyvistä asioista. Kansainvälistä kirjallisuutta on viljalti, mutta vain pari kirjaa on aiheesta suomennettu, ja yhdessäkään asioista ei kerrottu suomalaisesta näkökulmasta. Syntyi hahmotelma kirjasta, joka myöhemmin sai nimekseen Suomi öljyn jälkeen. Matkan alkupuoliskolla mukaan liittyivät myös Heikki Waris ja Harri Paloheimo – tulevan Peak Oil Finland ry:n perustajajäsenet.

Kustantajana toimii Into Kustannus.
Kirjan kirjoittamista on tukenut Suomen Tietokirjailijat ry. Kiitos!
Kirja valmistui keväällä 2013, ja julkaistaan huhtikuussa. Siitä tuli lopulta kohtalaisen tukeva, 341 sivun tietokirja.

Suomi öljyn jälkeen pääsi sekä Tieto-Finlandia että Kanava -tietokirjapalkintoehdokkaiden joukkoon vuonna 2013!

Näytteitä kirjasta voi lukea täältä.

.

Päätason sisällysluettelo:

Lukijalle
Ilman öljyä ei ole teollistunutta yhteiskuntaa
1. Öljy
2 Halvan öljyn loppu
3. Mitä öljyn tilalle?
4. Öljy ja teollistunut yhteiskunta
5. Suomi öljyn jälkeen
Liite 1: Öljy numeroina
Liite 2: Öljymarkkinat
Liite 3: Muutos ei tapahdu järjen ehdoilla

**************

Kirja ja tekijät mediassa:

Kirjan arvostelut/esittelyt:

Muut

  • Akateeminen kirjakauppa nosti Suomi öljyn jälkeen-teoksen kuukauden tietokirjaksi kesäkuussa 2013
  • Kanava tietokirjapalkinnon ehdokkuus 2013 (Suomen Kuvalehden juttu aiheesta)
  • Tieto-Finlandia ehdokkuus 5.11.2013 (HS)
3 kommenttia
  1. Tenho N Suomaa permalink

    Hei. Hieno kirja, luulisin, tuo Suomi öljyn jälkeen. Lupaan ostaa ja lukea sen heti kun joku ostaa minun kirjani ja saan rahaa muuhunkin kuin ruokaan ja asumiseen. Kallis öljy verottaa muruja jotka varisevat ruohonjuurelle.😕 Ja todella, pidän öljyn hintaa edelleen kalliina vaikka Obama saikin sitä laskettua noin 50 taalaan barrelilta sitten kirjanne julkaisun. Kehotan teitä jatkamaan hyvää valistustyötänne öljyn tiimoilta sillä kirjassanne julkaisemat faktat eivät ole minnekään kadonneet vaikka barrelihinta onkin keinotekoisesti laskettu nykyiseen tasoonsa. Kirjassani kirjoitan kuinka tuo edellämainittu temppu tehtiin. Linkki kirjaani:
    https://play.google.com/store/books/details/Tenho_N_Suomaa_Homo_Petroleum?id=wqILDAAAQBAJ

  2. Ei tainnut kaikki mennäkään niinkuin tuossa ennustettiin. Mikähän ennustuksissa meni pieleen? Olisi aivan mielenkiintoista tietää.

    • Kirjassa käytiin läpi monien tahojen ennusteita öljyn tuotantohuipun ajoituksesta ja perusteita niille – monet niistä ovat osoittautuneet vääriksi.

      Ehkä suurin yksittäinen muuttuja on ollut Yhdysvaltojen liuskeöljyn tuotannon erittäin voimakas kasvu – lähes kaikki maailman öljyntuotannon kasvusta on tullut käsittääkseni sieltä viime vuosina, ja tuottajat ovat pystyneet painamaan kustannuksia alaspäin, tai vaihtoehtoisesti luottoa on sijoittajilta riittänyt (en ole kovin aktiivisesti tilannetta kytännyt).

      On sitten toinen asia, miten kauan liuskeöljyn kasvu jatkuu, ja toisaalta, että löytyykö muualta sitten kapasiteettia paikata liuskeöljyä kun se tasaantuu tai kääntyy laskuun – ja mihin hintaan. Britithän tekivät koko hommasta juuri laitonta, joskin tarkoitus oli säröttää kaiketi enemmän kaasua. Tämä paikallinen vastustus on yksi poliittinen riski öljyntuotannolle, josta myös muistaakseni kirjassa kirjoitimme.

      IEA kirjoitti jokunen vuosi sitten energiaraportissaan, että liuskeöljy voi lykätä öljyn tuotantohuippua muutamalla vuodella, joten elämme tämän suhteen jännittäviä aikoja. Muutamat kirjassa mainituista ennusteista nimittäin osuivat tämän vuosikymmenen loppuvuosille, ja mikäli liuskeöljy lykkää huippua muutaman vuoden, olisi se ensi vuosikymmenen ensimmäisellä puoliskolla edessä. Jos ei sitten jotain muuta tapahdu – ainakin sähköautot ovat tulleet voimakkaalla kasvulla markkinoille, vaikka polttomoottoriajoneuvojen määrä (ja öljyn kysyntä) maailmalla edelleen kasvaakin voimakkaasti.

Jätä kommentti