Siirry sisältöön

Rokotevastaisuudesta ja siitä keskustelemisesta

6 joulukuun, 2018

Hesarissa julkaistiin lasten rokotuksia käsittelevä mielipidekirjoitus, jossa kirjoittaja oli sitä mieltä että heillä on täysi oikeus jättää lapsensa rokottamatta, eikä muiden ihmisten tai yhteiskunnan pitäisi siihen puuttua tai rokottamiseen kannustaa. Keskustelu aiheesta on sinällään hyvä asia, sillä vain yhden totuuden sallimisessa ollaan aina vaarallisilla vesillä. Ei tiedekään toimi niin – asiat ovat faktoja kunnes toisin todistetaan, ja tälle toisin todistamiselle pitää varata ainakin hieman tilaa vaikka kyse olisi varmoinakin pidetyistä asioista.

Tosiaalta, jos julkaistaan tämäntyylisiä mielipidekirjoituksia niin niihin olisi kenties asiallista pyytää ja julkaista vastine viereen – keskusteluahan tuo kirjoittajakin tuolla penää. Tässä mielessä Hesarin toiminta oli asiatonta klikinmetsästystä.

Haluan kuitenkin nostaa kirjoituksen esille ja tarjota tuon ”vastineen” kirjottajan argumenteille (myönnän: en ole ollenkaan asiantuntija näissä asioissa, koetan lähestyä asiaa logiikan ja asiasta hieman lukemalla oppimani kautta – joten voin olla väärässäkin!). Kirjoittaja penää siis keskustelua ja faktoja rokottamisesta, joten saamansa pitää:

Puhutaan siitä että rokottamattomat lapset ovat usein terveitä.

Puhutaan vaan. Tämä johtuu käsittääkseni paljolti siitä, että laumasuoja (muut rokotetut lapset) suojaavat heitä, sillä taudeilla on vähemmän reittejä päästä populaatioon käsiksi. Lisäksi rokottamattomat lapset ovat terveitä siksi, että monet taudit on onnistuttu pitkälti hävittämään rokotusten ansiosta. Paitsi että nyt, kun osa ihmisistä on päättänyt jättää lapsiaan rokottamatta, ne ovat tulossa takaisin.

Puhutaan siitä, kuinka rokote ei välttämättä suojaa taudilta.

Puhutaan vaan. Mikään suoja ei tietenkään ole 100 % varma, mutta kyse on todennäköisyyksistä ja sitä kautta tilastoista ja jälleen kerran laumasuojasta. Keskimäärin rokote suojaa taudeilta varsin hyvin ja ainakin voi lieventää oireita jos tauti tarttuukin. Pieni osa populaatiosta on sellaisia, että heitä ei jostain syystä voida rokottaa. Muiden velvollisuus on tarjota näille yksilöille mahdollisimman vahva laumasuoja, tai näin sen ainakin itse solidaarisuuden ja yhteiskunnan näkökulmasta näen.

Entä millainen on lääkefirmojen lobbausvoima?

Varmaankin melko suuri. Ja sen vuoksi niiden toimintaa pitää valvoa tarkkaan (ja valvotaankin). Mitä sitten? Onko niin että meidän täytyy yhteiskuntana hyväksyä ainoastaan pienten yritysten kehittämiä ratkaisuita? Ja päteekö tämä nyt ihan varmasti myös rokotusten ulkopuolella? Jättääkö kirjoittaja ylipäätään lääketeollisuuden (ja siten pitkälti koko terveydenhoitosektorin) palvelut kaikki käyttämättä sillä perusteella, että ne ovat peräisin lääkefirmoilta, joilla on lobbausvoimaa?

Onko niin, että rokote­kriittiset lääkärit eivät lääkärinluvan menettämisen pelossa uskalla sanoa mielipidettään?

No, en tiedä, voi jopa olla, ja oikeastaan hyvä niin, koska jos lääkärit sooloilevat selkeää lääketieteellistä tutkimuskonsensusta vastaan, he eivät ole lääkäreitä, vaan puoskareita. Lääkäreillä on toki jonkin verran joustoa siinä, millaisia hoitoja he suosittelevat potilailleen, ja erilaisia hyvä hoito -suosituksia myös käytetään. Mutta jos lääkäri on selkeästi eri mieltä lääketieteen vahvimpiin lukeutuvien konsensuksien kanssa: rokotteilla on paljon suurempi hyöty kokonaisuuden kannalta kuin mitä riskejä niihin liittyy, niin silloin hänen ammattitaitonsa ja -etiikkansa on minusta syytäkin kyseenalaistaa (tietenkin poislukien ne lapset, joilla jokin oikeasti estää rokotuksen turvallisen ottamisen). On tietenkin toinen asia tehdä aiheesta tutkimusta ja julkaista tieteellisiä artikkeleita niiden pohjalta, ja kenties muuttaa konsensusta sitä kautta.

Sen sijaan, että painamme paniikkinappulaa heti, kun yksi lapsi sairastuu tuhkarokkoon, voisimme keskittyä parantamaan terveyspalveluita, jotta kansalaiset pysyvät terveinä ja saavat apua ja tukea, kun sairastuvat.

No tätähän tässä yritetään nimenomaan tehdä! Rokotukset ovat erittäin kustannustehokas tapa parantaa terveyspalveluita! Jos tämä tehdään kalliimmilla tavoilla, jää rahaa ja voimavaroja vähemmän terveydenhoitoon tai johonkin muuhun julkiseen palveluun. Parannetaan ihmeessä terveyspalveluita, mutta jos haluamme paremmat terveyspalvelut suhteessa samoilla resursseilla, meidän pitää lisätä mahdollisimman kustannustehokkaiden hoitotapojen ja ennaltaehkäisyn käyttöä, ei suinkaan vähentää niitä! Tätä kautta resursseja jää avun tarjoamiseen sen varalle, kun sairastutaan.

Kun vanhemmat ovat neuvolassa asiasta keskusteltuaan päättäneet olla rokottamatta, koska uskovat rokotuksesta voivan olla lapselle enemmän haittaa kuin rokottamatta jättämisestä, sitä tulee kunnioittaa. Vanhemmilla on oikeus päättää asiasta eikä heitä voi kiristää ­rokottamaan lapsiaan uhkailemalla sosiaalietuuksien tai julkisten palveluiden menettämisellä. Liikumme vaarallisilla vesillä, kun puheena on tällaisen perusoikeuden polkeminen.

Vanhemmilla on tietyissä asioissa tosiaan oikeus vaarantaa lapsensa terveys. Tosin olemme sopineet, että yhteiskunnalla on myös oikeus puuttua tähän, ja johonkin pisteeseen asti olettaa, että kansalaiset pelaavat niin sanotusti mukana ja yhteisten sääntöjen mukaan, eivätkä hankaloita muiden ja yhteiskunnan toimintaa kohtuuttomasti. Tai jos näin tekevät, maksavat toimintansa kulut itse eivätkä oleta, että muut rientävät hätiin.

Jos siis vanhemmat haluavat oikeutensa nostaa lapsilisiä ja nauttia yhteiskunnan (siis muiden kansalaisten) tarjoamista etuuksista ja palveluista, niin yhteiskunnalla (muilla ihmisillä) on minusta oikeus olettaa, että vanhemmat vastavuoroisesti kantavat oman vastuunsa ja osallistuvat yhteiskunnan hyväksi näkemiin ohjelmiin, kuten neuvolassa käynti, jälkitarkastukset ja vaarallisia tauteja vastaan rokottaminen, puhumattakaan siitä että lapsi laitetaan autossa turvavöihin (vaikka on täysin mahdollista että jossakin onnettomuustilanteessa kävisikin paremmin jos vöitä ei olisi ollut). Nämä kun osaltaan pitävät yllä kansanterveyttä kustannustehokkaasti ja siten takaavat sen, että jatkossakin meillä on työkykyisiä ihmisiä maksamassa mahdollisimman kustannustehokkaita terveyspalveluita.

Haluan tukea lapseni terveyttä ja vahvistaa hänen oman kehonsa toiminta- ja vastustuskykyä enkä pumpata siihen vierasaineita.

Tässä oikeastaan käy ilmi, että koko rokottamisen ideaa ei ole ymmärretty. Ne vierasaineet tulevat sinne kehoon kyllä lopulta ihan ilman pumppaamattakin: sitä kutsutaan sairastumiseksi. Lapsen vastustuskykyä parannetaan rokotuksien ”vierasaineilla” kontrolloidusti, ennen kuin kehoon pääsee se kontrolloimaton tekijä, joka kyllä voi parantaa lapsen vastustuskykyä, tai sitten se voi tappaa lapsen tai vammauttaa hänet pysyvästi. Kuolleet lapset eivät mielipiteitä paljon kirjoittele, siksi saamme yleensä kuulla lähinnä näitä ”ihan hyvin meilläkin meni”-tarinoita.

 

Advertisement
3 kommenttia
 1. Tuomo Palevaara permalink

  Kiitos hyvästä ja monipuolisesta kirjoituksesta. Kun lukee noita rokotusvastaisia kirjoituksia, tulee tunne, että osa ihmisistä on vieraantunut elämän realiteeteista. Rokotteet suojaavat sekä lapsia, että aikuisia vakavilta sairauksilta ja niihin liittyviltä jälkitaudeilta.

  Minua ihmetyttää joidenkin ihmisten halu uskoa kaikenlaisiin ismeihin ja ”mukatietoihin” historiasta, kaikesta tiedosta ja tutkimuksista huolimatta. Kannattaa tutustua näihin rokotuksilla ehkäistäviin sairauksiin, joita Suomessakin on ollut riittävästi.

  Lopetan kuulemaani lauseeseen: ”Ei kaikkia lapsia tarvitse rokottaa – vain ne, jotka halutaan pitää”

  • Just näin. Meillä on jokin kummallinen taipumus, että kun saamme jotain hyvää ja totumme siihen, niin otamme sen jotenkin automaattisesti annettuna ja alamme kyseenalaistamaan niitä keinoja, jotka sen hyvän meille alunperinkin antoivat. Rokotukset on tästä ehkä selkeimpiä esimerkkejä, toinen on luomun suosiminen ja tehokkaiden maatalousmenetelmien karttaminen on toinen (ei yhtä selkeä, mutta karrikoiden maatalouden tuottavuus on se, mminkä ansiosta minä kirjoitan kirjoja työkseni enkä ole maaorjana ”duunissa”). Kolmas on sitten luotettava energiansaanti; Ruotsissa on maailman puhtaimpia sähköverkkoja ydinvoiman ja vesivoiman ansiosta, mutta silti siellä on kova hinku ajaa ydinvoimaa alas ja korvata se kalliimmilla keinoilla.

 2. Jenni Kuronen Neves permalink

  Tuo vertaus turvavyön käyttöön ja neuvola toimintaan oli hyvä. Välillä unohtaa mihin tarkoitukseen tietyt ”pakot” on aikoinaan luotu. Esim. ainakin vielä 10 vuotta sitten oli niin että, oikeus äitiyspäivärahaan saatettiin evätä mikäli äiti ei osallistunut neuvolatoimintaan ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä. Lapsen paras siinäkin oli ajatuksen perustana ja tavallaan vapaus valita …ota tai jos jätät kanna itse seuraukset.
  Kuin myös demokratiaan kuuluu että, asioita saa kritisoida, näin systeemi pysyy terveenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: