Siirry sisältöön

Kuukauden Kirja – Niukkuuden maailmassa – Ville Lähde

24 lokakuun, 2013

Niukkuuden maailmassa

Niukkuuden maailmassa osoittautui aivan toisenlaiseksi kirjaksi mitä osasin nimen perusteella odottaa. Ja se teki sitä nimenomaan positiivisessa mielessä. Odotin jokseenkin laajaa kokoelmaa resursseista ja niukkuuksista kertovaa tietoa, jota säestäisi taustalla tummanpuhuva synkistely nykymenon mahdottomuudesta pikaisen muutoksen välttämättömyydestä. Näitä on tullut nähtyä ja luettua, ja ehkä myös jossain määrin itse kirjoitettua.

Ei sillä, kyllä kirjassa kaikelle tuollekin annetaan hieman tilaa. Mutta se ei ollut ainakaan itselleni lähimainkaan se antoisin osa kirjaa.

Antoisin osa oli kirjan perspektiivi, objektiivisuus ja kokonaisvaltainen realiteettien taju. Se on yksi harvoista aihetta käsittelevistä teoksista joka juurta jaksain selittää, mitä tarkoittaa se, että olemme rakentaneet nykyisenkaltaisen maailman. Ja mitä se tarkoittaa nimenomaan sitä ajatellen, että olemme samalla kahlinneet itsemme tietynlaiseen ympäristöön, infrastruktuuriin, elämään ja ajattelutapaan. Ja että näiden kahleiden yht’äkkinen murtaminen ei nyt vaan oikeastaan ole mahdollista, johtuen niihin liittyvistä hitausvaikutuksista. Ei vapaaehtoisesti, eikä oikeastaan edes pakolla. Tuleva muutos tapahtuu aina nykyisyyden ehdoilla: Sitä vettä on soudettava, jota veneen alla on.

Ajatus resurssien loppumattomuudesta, resurssien jakoa optimoivista markkinoista ja inhimillisen kekseliäisyyden kyvystä hoitaa lainomaisesti mitkä tahansa niukkuusongelmat elävät edelleen vahvoina politiikassa ja julkisessa keskustelussa.

Kirja ei kuitenkaan vähättele muutoksen välttämättömyyttä. Mutta se ei myöskään tarjoile päälle liimattua toimintaohjetta ihmiskunnalle, jolla käännämme tilanteen. Se, mitä kirja ehkä päätyy tarjoamaan, on politiikka. Niukkuuden politiikka.

Syvemmällä tasolla kirja myös valottaa niukkuuden käsitettä mainiosti monesta näkökulmasta. Jos jotain olisin toivonut kirjaan lisää tai muutettavaksi, niin hieman enemmän konkreettisia esimerkkejä selventämään muuten välillä hieman akrobaattiseksi taipuvia termejä, kuvaelmia ja ajatusrakenteita. Toisaalta tärkeimmät ajatukset toistetaan kirjassa riittävän monta kertaa eri yhteyksissä.

Kirjaa uskaltaa suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille, sillä se tarjoilee oivia työkaluja niukkuuden ajattelemiseen ja käsittelyyn nykymaailmassa, joka ei aihetta oikein osaa käsitellä. Ottaen huomioon, että meidän kaikkien tulisi olla erittäin kiinnostuneita resurssien, sekä uusiutuvien että uusiutumattomien, tilanteesta ja kehityksestä, voidaan vetää looginen johtopäätös, että kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille.

4½ tähteä viidestä.

Niukkuuden Maailmassa, Ville Lähde (niin & näin kirjat 2013)
188 sivua
Nidottu
ISBN13: 9789525503791

Advertisement
One Comment
  1. Jukka Ollikainen permalink

    Joo, kyllähän se tilaukseen meni. Pääsee taas synkistelemään lisää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: