2013 – Lokakuun Uutislinkit
Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.
Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.
Lokakuu 2013
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/liuskekaasun+sarotyksesta+syntynytta+radioaktiivista+jatevetta+loytyi+juomavedeksi+kaytettavasta+joesta+yhdysvalloissa/a935579
Kiitos linkistä Andrei. Shale just keeps on giving. Täytyy tutustua tarkemmin tuohon taustaraporttiin johon viitattiin.
http://yle.fi/uutiset/oljymaailman_eldorado_kartalla_tata_venaja_hamuaa_arktisilta_merialueiltaan/6866493
On kyllä ihme, että päättäjillä ilmeisesti riittää uskoa, että nämä projektit tulee tulevaisuudessa kattamaan öljyn kysynnän kasvun. Puhumattakaan hinnoista. Ainakaan en ole kovinkaan moneen puheenvuoroon virallisella tasolla törmännyt, joissa ajateltaisiin tulevaisuudesta toisin. Kaikki puhuu talouskasvusta, mutta kovinkaan moni ei ilmeisesti ymmärrä kuinka suuri merkitys sillä halvalla energialla on siinä, että voiko se talous kasvaa vai ei. Huolestuttavaa kehitystä.
Tämä arktinen öljy on kyllä konkreettinen esimerkki siitä, että se halvan ja helposti hyödynnettävissä olevan öljyntuotannon kasvu on historiaa. Minkä ihmeen takia kukaan toimija lähtisi tommoisiin projekteihin mukaan, jos olisi helpompia ja varmempia kohteita tarjolla.
Tänään oli hesarissa juttu ’energiaköyhyydestä’ – pahimmillaan yli viidesosa yksinelävän eläkeläisen tuloista menee sähköön, öljyyn jne… ilmeisesti Saksassa on jotain tukiaisia tällaisille tapauksille. Tuntuupahan siltä että 110 € öljynhinta tulee ja puree…
http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_noussut_maailman_suurimmaksi_oljyntuottajaksi/6883918
Yhdysvalloissa kaikkien öljytuotteiden yhteistuotanto on kasvanut 12,1 miljoonaan barreliin päivässä. Vielä vuonna 2009 tuotanto oli 3,2 miljoonaa barrelia pienempi. PIRA laskee tuotantomääriin öljyn lisäksi nesteytetyn maakaasun ja biopolttoaineet.
Täällä ei ole enään mitään nähtävää, hajaantukaa! Tosin uutinen unohti mainita EROI luvun…
http://www.uusisuomi.fi/raha/63249-johan-pomppasi-5000-uutta-tyopaikkaa-suomeen
Päättäjien mielestä halvalla lentäminen lisääntyy maailman tappiin.
Lokakuu Oilers – Rauli 2-0
Mahtavaa. Loputtomasti kasvavassa maailmassa ekonomisti tietenkin laskee, että kapasiteetin lisääminen johtaa myös lisääntyneeseen käyttöön.
Finavian tosin kannattaisi myös ehkä lukea tämä Trafin raportti, joka käsittelee lentoliikenteen lähitulevaisuutta:
Click to access 9909-Trafin_julkaisuja_12-2012_-_Lentoliikenne2025.pdf
Tässäpä tästä lentoliikenneaiheesta pari pikku uutislinkkiä, jotka äsken tuli lukaistua. Muun muassa polttoainekustannusten haittaamaa kannattavuutta näytään yritettävän parantaa, muun muassa istuimia pienentämällä ja lisäämällä.
——-
http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2013/10/24/ennen-lentokoneissa-oli-9-penkkiarivi-nyt-10/201314857/12?ref=ts_float_news
>Istuinten leveys on kasvanut 1970-luvulta eteenpäin. Nyt trendi on kääntynyt, kun lentoyhtiöt pyrkivät täyttämään koneensa mahdollisimman tehokkaasti.
>Uusi käytäntö tarkoittaa paitsi kapeampia istuimia myös käsinojien ja käytävien kaventumista, jotta lisäistuimet mahtuvat riviinsä.
——-
http://www.taloussanomat.fi/porssi/2013/10/24/finnairilta-tulosvaroitus-paivaa-ennen-tulosta/201314847/170
>Heikko jeni rasittaa Finnairin mukaan edelleen Japanin myynnin yksikkötuottoja ja lisäksi rahti- ja lomaliikenteen tuotot ovat heikentyneet.
>Finnair uskoo myös, että polttoainekustannukset pysyvät korkeana viimeisellä neljänneksellä. Lentoliikenteen kysynnän yhtiö uskoo kasvavan maltillisesti.
WSJ: ”Tuuli- ja aurinkoenergia alkavat vaikuttaa painajaiselta”
Uusiutuvien energialähteiden käyttö Euroopassa on nostanut roimasti sähkön hintaa, väittää The Wall Street Journalissa keskiviikkona julkaistu kirjoitus. Tuuli- ja aurinkovoiman pakkokulutuksen hylkääminen saattaisi kirjoittajan mielestä nostaa Euroopan teollisuuden takaisin jaloilleen.
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304561004579135342499141958?mod=rss_Opinion?mod=hp_opinion
Ei mikään uutinen, mutta kun kuvat on aina niin kivoja; kuinka syvältä öljyä oikeasti porataan. (Saitilla on kyllä kaikennäköistä muutakin mielenkiintoista energiaan liittyen.)
http://www.energyandcapital.com/resources/the-depth-of-oil-wells
Jorma Ollila toppuutteli liuskekaasu-uskovaisi
http://www.talouselama.fi/uutiset/taman+jorma+ollila+unohti+mainita+liuskekaasussa+epaonnistui+nimenomaan+shell/a2211579
Tästäpä Suomelle uusi Nokia; ilman vettä ei voi kukaan elää. Sinänsä ongelmat puhtaan juomaveden suhteen ovat toki huolestuttavia. Tietääkseni Ruotsissa on jo vuosikausia ohjeistettu odottavia äitejä välttämään kraanavettä, koska paikalliset vesilaitokset eivät kertakaikkiaan pysty poistamaan kaikkia haitallisia aineita, mitä vesijohtoverkostoon päätyy.
http://yle.fi/uutiset/ympariston_laakejaamista_kannattaa_olla_huolissaan/6906755
Ja toisesta aiheesta: ”joukkoliikenteessä täytyy lähivuosina kehittää uudenlaisia tapoja toimia, että toiminta olisi kannattavaa ja palvelisi myös haja-asutusalueiden asukkaita.” Kukahan sen toimivan konseptin keksii – reunaehdot huomioiden?
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/10/1825857/perakylan-mummonkin-on-paastava-kauppaan
Kirjoitus Dimitry Orlovin blogissa (jota voin lämpimästi suositella viikoittaiseksi vierailukohteeksi) aiheena yllättäen Suomi:
http://cluborlov.blogspot.fi/2013/10/communities-that-abide-finland.html
Yhdysvallat on kohta omavarainen öljyn suhteen.
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1382761188588
Joo, tuota on tässä pyöritelty. Hitto kun ei vaan oikein ole aikaa kirjoittaa vastinetta. Noh, täytyy katsoa jos jotain ehtisi. Tuohan perustuu investointipankki citigrouppiin kuuluvan Citi GPS:n vuoden alussa ulos tulleeseen paperiin. Ottamatta huomioon sen, että Citigroup on lienee niitä liuskekuplasta oikeasti hyötyviä tahoja (yritysjärjestelyt, transaktio-palkkiot jne jne) joka antaa aihetta suhtautua hieman skeptisesti tuohon, niin se on myös tiedoiltaan todennäköisesti sekä vanhentunutta että vääristynyttä. Tänä vuonna on tullut esimerkiksi toteutuneeseen tuotantoon ja sen arviointiin perustuva raportti Drill baby, Drill -raportti josta soisi innokkaimpien kuplan puhaltajien ottavan hieman rauhoittavaa tietoa siitä mitä liuskeessa on oikeasti tapahtunut.