2013 – Huhtikuun Uutislinkit
Kuukausittainen viestiketju, johon toivon kommentteihin linkkejä Suomen ja kansainvälisen uutismedian julkaisemiin, luonnonvaroihin, raaka-aineisiin ja muihin blogin teemaan (energiapolitiikka, rahoitus ja talous, hyvinvointivaltio, ilmastonmuutos jne) ainakin etäisesti sopiviin hyviin ja huonoihin uutisiin.
Myös keskustelu uutisista on sallitua ja suotavaa. Voit julkaista halutessasi uutisen ilman sen syväluotaavampaa kommenttia, mutta otsikko olisi kiva olla mukana. Julkaisen joistain uutisista ihan oman artikkelin niinkuin tähänkin asti, jos tulee jotain mielenkiintoista ja analyysiä vaativaa.
Huhtikuu 2013
NASA:n Pushker Kharecha ja ilmastotieteen grand old man, James Hansen, laskevat uudessa tutkimuksessa ydinvoiman käytön pelastaneen 1,8 miljoonaa ihmistä ja pelastavan 430 000 – 7 miljoonaa ennenaikaiselta kuolemalta, mikäli vaihtoehtona on maakaasu (matala luku) tai kivihiili (korkea luku). Laskelmassa ei siis vielä huomioida CO2-päästöjä, eikä sairauksia – jotka huomioimalla luvut olisivat vielä paljon rumemmat.
http://blogs.scientificamerican.com/the-curious-wavefunction/2013/04/02/nuclear-power-may-have-saved-1-8-million-lives-otherwise-lost-to-fossil-fuels-may-save-up-to-7-million-more/
http://www.talouselama.fi/uutiset/sata+miljoonaa+euroa+jaossa+biojalostamohankkeille++pannu+porisemaan+ja+hakemus+pikana+valtiolle/a2178158
Sata miltsiä tarjolla tukea biopolttoainejalostamoille valtiolta (paitsi ei VAPOlle koska se sai jo eu:lta 88 miltsiä). hopihopi.
Suomalaisilta kolmelta suurelta evättiin EU:n NER-tuet käynnissä olevien kartellioikeuskäyntien takia. Suomen valtio hakee puukartelleista korvauksia Metsähallituksen kautta. Samaan aikaan näille p——lle ollaan lahjoittamassa veronmaksajien rahaa 100 000 000 €.
Jarppa63, mielenkiintoista. Onko tuo oma arvelusi, vai onko asiasta uutisoitu jossain? UPM on muistaakseni saamassa mahdollisesti tukea Ranskaan tulevaan BtL-laitokseensa (en ole tätä seurannut loppuun asti josko päätös on jo tullut). Tuo 100 000 000 euroa muuten riittää pyörittämään suomalaista liikennettä vajaat kaksi viikkoa Venäläisellä öljyllä.
http://suurisavotta.blogit.kauppalehti.fi/
Viesti poistettu kirjoittajan pyynnöstä. Nothing to see here. Move along.
Oho, mitä tekstiä. Minulle tuli ensimmäisenä mieleen, että mitä ihmeen uus-natsi propagandaa tuo on. Vaikka siinä onkin tietty, sinänsä ihan todenmukainen punainen lanka. Varmaan tälläinen tyyli tavoittaakin laajat joukot, mutta sillä voi sitten olla ihan omat vaaransa…
No johan pomppas. Ehkä minulta meni jonkinlainen postmoderni ironia ohitse, joten täytynee varmistaa että ihan oikeastiko tuollainen rotuideologia inspiroi?
Romahduksesta pauhaaminen on kuulunut iät ajat niin äärioikeiston kuin äärivasemmiston retoriikkaan. Sikälimikäli nämä velikullat kuulevat öljyhuipusta, he epäilemättä ottavat sen osaksi sanavarastoaan. Tästä ei pidä hämääntyä luulemaan, että kyseiset demokratianvastaiset ääriryhmät olisivat mitään muuta kuin demokratianvastaisia ääriryhmiä. Vanhaa ohjetta lainaten: Tiedä mihin hyppäät.
Tämäkin poistettu.
Kyseistä tekstiä ei tarvitse lukea montakaan riviä, kun siellä mainitaan jo arjalaisuus ja rotusota. Oma huomiokykyni ei ole niin valikoiva, että ohittaisin tuollaisen retoriikan ja siirtyisin fiilistelemään tekstin monitasoista runollisuutta.
Kehottaisin harkitsemaan vakavasti, kannattaako äärioikean laidan ajattelijoiden manifesteja levittää täällä, vaikka niissä olisi kuinka sivilisaatiokriittistä funtsintaa.
No sanon nyt näin: Havaitsen, että liittämäni linkki on aiheuttanut väärinkäsityksen. Se ei ole ollut tarkoitukseni. Näin ollen jos Rauli voisi poistaa kommenttini, se olisi hyvä juttu.
Rauli: Tämä tehty, ja poistin samalla keskustelusta muutkin viittaukset kyseisen tekstin kirjoittajaan/nimeen pyynnöstäsi. Jatketaan muista aiheista.
Rahaliitto hajoaa kymmenessä vuodessa omaan mahdottomuuteensa, arvioi arvostettu belgialainen taloustieteilijä Paul de Grauwe. Uhattuna ovat hänen mukaansa yhteisvaluutan lisäksi demokratia ja valtioiden itsemääräämisoikeus.
http://www.hs.fi/talous/Arvostettu+taloustieteilij%C3%A4+ennustaa+eurolle+loppua/a1365217865348
Blogissani kirjoitus ympäristökatastrofien taustoista http://akilleenkanta.blogspot.fi/2013/04/meksikonlahdelta-talvivaaraan-kurkistus.html
Ruotsalaisilla on kovat puheet ja tavoitteet:
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/miten+lansinaapuri+onnistuu+ruotsi+pyrkii+eroon+oljyriippuvuudesta+vuoteen+2020+mennessa/a893802
Näinköhän onnistuu? Toisaalta jostakin se muutos on aloitettava, eivätkä ruotsalaisetkaan taida olla liian aikaisin liikkeellä. Se mikä nyt voi äkkiseltään vaikuttaa hullulta, voi osoittautua joskus viisaaksi.
joo nehän asetti tontavoitteen ekan kerran jo vuosia sitten, jonka jälkeen se lakaistiin maton alle, ja nyt se on kaiketi kaivettu sieltä taas esiin. hyvä tavoite mutta on aika temppu saada autokanta pois öljyriippuvuudesta noin nopeasti, vaikka ovat siellä jo paljon tehneetkin.
ruotsalaisilla on ennenkin ollut kovia puheita. 1980 oli kansanäänestys että ydinvoimasta luovutaan 2010 mennessä. tietääkseni nykyään ei edes pyritä luopumaan ydinvoimasta.
siinä oli sentään 30 vuotta aikaa, mutta mitään ei edes yritetty tehdä.
”Vuonna 2009 Ruotsi oli uusiutuvissa liikennepolttoaineissa Euroopan kärkimaita: uusiutuvilla kulki 5,4 prosenttia liikenteestä.”
ja miten nämä ”uusiutuvat” on tuotettu: käytetään maakaasua lannotteisiin, dieseliä maatalouskoneisiin jne. välillä ihan ihmettelee että mitä ne tyypit oikeasti ajattelee jotka
näitä ”suunnitelmia” tekee.
lähi-idässä järjestetty öljyhuipputapahtuma, mikä ehkä voi vaikuttaa
yllättävältä. tässä hirschin kommentit tapahtumasta:
http://fabiusmaximus.com/2013/04/11/hirsch-peak-oil-49874/
Tämmöinen tieto oli päätynyt uutisiin asti
http://yle.fi/uutiset/tutkimus_ydinenergia_saastaa_miljoonia_ihmishenkia/6564977
Joo, aiheesta on kirjoituskin tulossa blogiin, kunhan tämä kirja-ruljanssi vähän rauhoittuu. Toi on hienoja uutisia!
Näitä uutisia onkin jo odoteltu riittävän pitkään!
http://yle.fi/uutiset/tuontioljyn_saanti_voi_pudota_40__vuosikymmenessa_-_suomea_vaaditaan_pikaiseen_oljyvieroitukseen/6580749
Joo, tärkeä aihe sai kiitettävästi näkyvyyttä. Tosi hieno juttu. Olen koonnut näitä tuonne kirjan sivulle.
” Keinotekoiseen ilmastonmuokkaukseen liittyy hirveästi riskejä emmekä osaa ennustaa sen seurauksia. Jos ilmastonmuutos olisi todella pahasti ryöstäytynyt käsistä, niin sitten ilmastonmuokkaus voisi olla pienempi paha. Se ei kuitenkaan puutu ilmastonmuutoksen syihin eikä se voi olla ensisijainen keino, vaan nyt pitää keskittyä kasvihuonepäästöjen vähentämiseen, Korhonen toteaa.”
http://yle.fi/uutiset/keinotekoinen_ilmastonmuokkaus_kaipaa_lakitarkennuksia/6586343
Hiili on yhä ylivoimaisesti eniten kasvava energiamuoto
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/hiili+on+yha+ylivoimaisesti+eniten+kasvava+energiamuoto/a895402
Raportin mukaan hiilivoima on kasvanut viime kahden vuoden aikana ”vain” 6 prosenttia.
Toi vain 6% ei ehkä ole ihan niin vähääkään kun ajattelee että menee 11.6 vuotta niin käyttö on tuplaantunut jos nykynen kasvu jatkuu. Wikipedia tietää: Energia-alan yhtiöiden yhdistyksen mukaan nykyisellä kulutuksella maailman tunnettujen kivihiilivarojen on arvioitu riittävän 200 vuotta[1]. Eli näin maalikkona 12 vuoden päästä jos nykyinen kasvu jatkuu hiili riittää enää 100 vuodeksi josa kasvu pysyy samana ja siintä taas sitten 50v jne jne… Ja ympäristö kiittää.
Ministeri Stubb hehkuttaa Twitterissä: ”Working through Daniel Yergin’s ’The Quest’. A brilliant book on ’energy, security, and the renaking of the modern world’. Worth every page!” Toivottavasti ministeri lukee myös muita energia-alan kirjoittajia kuin peak oil -denialisti Yerginiä. Jos Yergin on ministerin keskeinen öljyhuippuun liittyvä tietolähde, kuulostaa aika pahalta näin tavallisen suomalaisen näkökulmasta.
Hienoa että Stubb perehtyy energia-aiheeseen (vähemmän hienoa että lähde on öljy-yhtiöiden etuihin kalleellaan oleva Yergin – vaikka energiasta ja öljystä eittämättä paljon tietääkin). Laitoin hänelle vastauksen että jälkiruuaksi voisi tutustua erääseen tuoreeseen kotimaiseenkin teokseen 🙂 Suosittelen, että laitatte muutkin vastaavan viestin hänelle.
huomasin sattumalta että al jazeerassa on ollut öljyaiheinen sarja:
http://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2013/04/201344105231487582.html
en ole itsekään vielä katsonut, mutta vaikuttaa kiinnostavalta.
7 sisters viittaa standard oilin jakamiseen kun se 1900 luvun alussa oli
saanut liian määräävän aseman
https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil#Breakup
http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Sisters_%28oil_companies%29
tämän jälkeen oli vielä keskustelu
http://www.aljazeera.com/programmes/empire/2013/04/201342882137322376.html
tämä ei nyt varsinaisesti ole uutinen, mutta greer kirjoittaa omalla
tyylillään edistyksen uskonnosta:
http://thearchdruidreport.blogspot.fi/2013/04/the-god-with-three-heads.html
edistykseen liittyy oleellisesti energian kulutuksen kasvu joten…
Greer julkaisi aiheesta juuri kirjankin jonka ehdin tuossa sipaista. Paljon mielenkiintoisia pointteja tästä edistysuskosta ja siitä miksi se voi olla vaarallista.
Not the Future We Ordered: Peak Oil, Psychology, and the Myth of Progress (kindle)