Siirry sisältöön

Öljyhuippu BB-talossa

16 heinäkuun, 2012

Meillä kaikilla on viihdemedian parissa viihtyviä ystäviä, tuttuja ja sukulaisia, joille öljyhuipun ja sen seurauksien selittäminen on enemmän kuin turhauttavaa, ja usein myös turhaa. Alla leikkimielinen ja yksinkertaistettu skenaario, jossa öljyhuippu tuodaan BB-taloon.

Alkuasetelma
Taloon otetaan, kuten normaalistikin, lauma erilaisia ihmisiä. Heille annetaan silloin tällöin jotain helppoja tehtäviä, ja näistä palkkioksi ruokaa, siideriä ja savukkeita. Mukaan mahtuu myös pari mahtavan ruokahalun omaavaa lihavaa tyyppiä, joiden kautta kaikki taloon tuotava käy, ja josta nämä pari tyyppiä nappaavat noin neljänneksen. Näitä tyyppejä sanotaan Jenkeiksi, ja heillä on myös talon ainoat aseiksi kelpaavat esineet, mutta he ovat leppoisia ja mukavia tyyppejä (niin kuin lihavat laulunkin mukaan ovat). Heillä on lähipiirissään viisi vähän hoikempaa apuria, jotka ottavat toisen neljänneksen elintarvikkeista (muut OECD-maat). Loput jaetaan muiden hoikkien talossa olevien ihmisten kesken (loppu väestö).

Eteneminen
BB-talon elämä etenee siten, että joka päivä sinne tulee yksi hoikka ja nälkäinen ihminen lisää (keskiluokkaistuvat Kiinalaiset, ja muut). Samalla talon asukkaiden tehtäviä lisätään ja tehdään koko ajan fyysisemmiksi, mutta niistä myönnetään jatkuvasti vähemmän palkkioita ruoan, virvokkeiden ja nautintoaineiden muodossa (energiantuotannon EROEI heikentyy). Kun pelin alussa asukkaat tekivät tehtäviä alle tunnin päivässä, lisätään tätä määrää puolella tunnilla päivässä. Asukkaat saavat keskenään valita, että ketkä suorittavat tehtäviä ja mikä osa porukasta saa huilata. Kaikki taloon tuleva kulkee edelleen kahden lihavan ja kaikki aseet omaavan asukkaan kautta, jotka kuluttavat niistä neljänneksen ja hoitavat jakelun (petrodollari-järjestelmä).

Joka päivä siis:
– Tehdyn työn määrä lisääntyy (suhteessa asukasmäärään), ja/tai taloon saadun energian ja hyödykkeiden määrä vähenee
– Taloon tulee uusi nälkäinen hoikka asukki.

Talossa on 7 henkilöä, jotka kuluttavat puolet kaikesta taloon tulevasta. Tällä porukalla on lähes kaikki aseiksi kelpaava hallinnassaan ja he jakelevat. Toinen puoli jaetaan koko ajan kasvavan joukon kesken, joka myös tekee suurimman osan tehtävistä ja töistä, valmistaa ruoat, siivoaa jne.

Kuinka kauan kestää, että tämä suureneva joukko alkaa neuvotella itselleen parempia ehtoja ja isompaa osaa saatavasta ravinnosta? Kuinka kauan kestää että tulee riitoja ja talon meininki muuttuu leppoisasta bilettämisestä joksikin muuksi? Missä vaiheessa asukkaat alkavat tehdä keskinäisiä (salaisia) sopimuksia keskenään? Entä kun tehtäviä pitää tehdä niin paljon, että tuskin ehtii nukkumaan?

Ja koko ajan talon pihalla odottaa jatkuvasti kasvava joukko, josta aina yksi pääsee sisään joka päivä. Tällä joukolla on vielä vähemmän ruokaa keskenään jaettavaksi, joten taloon pääsy on heille kuin lottovoitto.

Hitto, tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta ohjelmaformaatilta… 😀

Advertisement
4 kommenttia
 1. ”Otsasi hiessä sinun on leipäsi ansaittava” Nyt BB-talossa kuoritaan vasta kermaa kakun päältä.
  Voisiko joku tarkastella positiivisesti maapallolla mahdollisesti olevaa kokonaisöljymäärää, toistaiseksi löytämätöntäkin , siis mahdollista määrää. Voitaisiin ehkä nukkua levollisemmin kunnes kehitetään korvaavia energialähteitä.

  • Markku, kiitos hyvästä juttuideasta, siitä voi vielä jalostua jotain. Laherreren mukaan raakaöljyä on löytymättä jokunen sata miljardia barrelia, en tähän hätään muista tarkkaan. kokonaismäärä on jossain reilusti 1 000 miljardin tynnyrin yläpuolella. Liuskeita ja kaikenmaailman klatraattejahan on arviolta pirusti (siis useita kertoja perinteistä enemmän), mutta ongelma on laatu: niiden tuotanto taloudellisesti laajassa mittakaavassa on ongelmallista. Myös oman linnunratamme eri taivaankappaleissa on kokonaisia ilmakehiä täynnä metaania, mutta niidenkin tuotanto taloudellisesti on vähän ongelmallista. 😉

  • Kirjoitin tuossa artikkelin (julki varmaan parin viikon päästä) nykyisistä tunnetuista reserveistä (P1 ja P2) että missä ovat ja millaista. Ei tämä ollut ihan sitä mitä halusit, eli noita vielä löytymättömiä ei ole mukana. Niitä ei kuitenkaan kauheasti ole: Arktisella alueella on arvioitu olevan noin 90 Gb löytymättömiä ”teknisesti tuotettavissa olevia” öljyreservejä (USGS 2008), Laherrere arvioi syvänmeren lähteiden kokonaismääräksi muistaakseni 150 Gb, josta löytymättä on noin 50 Gb (lähde).

   Noi epäkonventionaaliset ovat sitten oma juttunsa kuten jo totesin. Niitä on paljon, mutta ne eivät ole kovin järkevässä muodossa.

 2. rainer rajakallio permalink

  Hienoa, Rauli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: