Siirry sisältöön

Uutisvinkki – Libyan levottomuudet eivät aiheuta öljykriisiä?

2 maaliskuun, 2011

Libyan levottomuudet eivät aiheuta öljykriisiä – Yle 2.3.2011

Oheisessa uutisartikkelissa kiteytyy esimerkillisesti ristiriitaisen otsikoinnin määritelmä. Itse otsikko tarjoilee luottamusta ja toivoa. Kun taas lukee uutisen tekstiä, niin silmiin osuvat kohdat:

Öljypulaa ei ole tiedossa, elleivät levottomuudet leviä todella suuriin tuottajamaihin kuten Saudi-Arabiaan.

Varmasti näin on. Saudeihin on suunnitteilla mielenosoituksia 11.3. eli reilun viikon päähän. Eli öljypula tulee mahdollisesti vasta parin viikon päästä? Vai luotetaanko siihen, että levottomuuksia ei tule, ei sitten millään? Öljypula on sitten vielä ihan eritason kriisi kuin öljyn hinnan nouseminen spekulaattoreiden toimesta. Tämä on vähän kuin vertaisi, että kooma on ihan hyvä tilanne, kun vertaa sitä hengen lähtöön. Toinen retoriikan mestarinäyte:

”Myyntipäällikkö Petteri Kämpjärvi Neste-Oilista ei pidä mahdottomana, etteikö bensiini voisi kesään mennessä hiukan halventuakin.
– Voihan olla, että arabimaiden levottomuudet rauhoittuvat ja raakaöljyn hinta kääntyy taas laskuun. Mutta aika näyttää.”

Tässä käännetään pienen pieni mahdollisuus bensan halpenemisesta uutisen pääosaan. Voihan olla myös, että Jeesus tulee maan päälle ja hänellä on tuliaisinaan jokaiselle oma loppumaton öljyhana. Eihän se mahdotonta ole. Mutta kannattaako uutinen ja otsikko perustaa tälläiseen, huomattavan pieneen mahdollisuuteen?

Voi olla myös mahdollista, että kesään mennessä maailmantalous on romahtanut siinä määrin, että öljyn kysyntä on pudonnut merkittävästi, joka on pudottanut myös hinnan. Itse pidän tätä ainakin yhtä todennäköisenä syynä bensan mahdolliseen halpenemiseen.

Advertisement
10 kommenttia
 1. Vesku permalink

  Tästä tilanteesta saa hyvän arvion tulevalle kehitykselle. Oletetaan, että 2008 $148 barrelihinnan syynä oli tuotantovaikeudet. Sitä seurasi taantuma, ja nyt jälleen tuo näkymätön lasikatto öljyn hinnalle laittaa talouden polvilleen. Eli saamme näiden nousu-lasku syklien väliksi karkeasti noin kolme vuotta. Tämä plateau-vaihe voi olla yllättävän pitkä. Ehkä saamme hieman aikaa valmistautua…

  • Krisu permalink

   Enpä pistäisi mitään peliin tuon arvion puolesta! Kukaan ei tiedä kumpi pitää paikkansa Hubbertin (korjattu) käppyrä vai tämä tasankoteoria. Jos tasankoversio sattuisikin olemaan se oikea, tuo ”yllättävän pitkä” voi olla jopa 100 vuotta – tai sitten jotain paljon vähemmän.
   Hubbertin käyrässäkään huippu ei ole terävä piikki.

   Joten kyllä se valmistautumisaika jää ihan arvailujen varaan. Kuten Simmons tämän hyvin ilmaisee:”…peaking is one of these fuzzy events that you only know clearly when you see it through a rear view mirror, and by then an alternate resolution is generally too late.”

  • Tasankovaihe on tosiaan ”viimeinen oljenkorsi” jossa jotain valmisteluja voidaan tehdä. Se, että tehdäänkö jotain vai ei, riippuu siitä että suostuuko äänestäjät ja päättäjät katsomaan totuutta silmiin, käärimään hihat ja käymään hommiin ”ihan kun silloin II-maailmansodan aikoihin”.

   Tähän mennessä tuo responssi on, täältä sivusta katsottaessa, ollut se, että kaikkia toki pyydetään ja tsempataan talkoisiin, mutta:
   – Väärän asian puolesta (talouskasvu on ainoa tavoite, hinnalla millä hyvänsä, mieluiten velaksi)
   – Samalla on lapioitu veronmaksajien rahaa yksityisille pankeille ja pankkiireille palkkioksi huonosta käytöksestä ja täysin vastuuttomasta riskinotosta ja ennennäkemättömästä ahneudesta. Nobody goes to jail.

   Noilla keinoilla ei nostateta kovinkaan monen tsemppihenkeä, enkä yhtään ihmettele että jengiä ei kiinnosta ja fiilis on passiivinen. ”You can fool someone all the time, and you can fool everyone for some time. But you cannot fool everybody all the time”.

   Pankkiirit ja meklarit kavereineen toisaalta ovat messissä täysin rinnoin. Ja sehän siinä pahinta on.

   Ja kaikki tämä aikana jolloin ihan oikeasti joka jannun ja junnun pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, tai edes sinne päin, että voitaisiin valmistautua teollisen aikakauden suurimpaan mullistukseen. Pankkiirit vaan tuntuvat nappaavan tuon yhteisen hiilen jatkuvasti omaan kasaansa.

   • Krisu permalink

    Minusta pahinta on se, että ne ihmiset, jotka voisivat vaikuttaa valtakunnan tasolla asioihin ja jotka jopa tietävät, että jotain tarttis tehdä, eivät kertakaikkiaan tiedosta, että toimenpiteiden aika on nyt vaan kuvittelevat, että aikaa on vielä runsaasti. Ja joku 20 vuotta (optimistinen arvio) on siis tässä mittakaavassa hädin tuskin riittävästi. Argh.

    Pankkiiritkin tietävät, että systeemi kyykkää kohta (~2v) uudestaan, ja pahemmin kuin viimeksi, mutta siitä ei vain julkisesti huudella. Jokainen voi ihan itse miettiä miksei… :/

    • Niinpä. Itse asiassa luottamus on se tärkein, jos ei ainoa asia joka globaalia talousjärjestelmää pitää pystyssä. Luottamus siihen että se ei voi kaatua, ja että kasvu jatkuu. Puun ja kuoren välissä siis.

 2. jukka permalink

  niin vaikea arvioida miten lavea tai terävä se huippu on. mutta vaikka se olisikin lavea, niin maailma saattaa tämän seurauksena muuten muuttua hallitsemattomalla tavalla. esimerkiksi jo nyt monissa maissa köyhillä ei ole enää varaa käyttää öljytuotteita. siis tavallaan kysyntä ei kasva (näillä hinnoilla), ja saudi-arabia voi aina sanoa ettei markkinat tarvitse lisätuotantoa. mutta kun sitten energian saatavuus näissä maissa heikkenee, niin siitä puolestaan voi seurata somalian kaltaisia tilanteita: keskushallinto lakkaa tavallaan olemasta.

  toisin sanoen vaikka huippu olisikin lavea, niin halvan ja helpon öljyn loppuminen muuten nakertaa nykyisen elämänmenon perusteita.

  tänään oli muuten a-plussassa öljystä puhetta. tietenkään öljyhuipusta ei puhuttu mutta sentään sanottiin että tuskin on toiveita bensan hinnan laskusta lähiaikoina…

  • Vesku permalink

   Joo, A-plussassa oli erikoinen kommentti öljyn tuotantolukemiksi tulevaisuudessa vielä yli 100 milj. barrelia päivässä. Taitaa olla toiveajattelua.

  • Jep, kysyntä ei tietenään kasva, koska korkea hinta tappaa kysyntää, ensin putoavat kyydistä köyhimmät. Länsivalloille hinta on se, että öljyä kyllä riittää, mutta se on niin kallista, että talous ei pysty kasvamaan. Ja samalla elvytystä tehdään ja pankkeja pelastetaan velaksi, sillä oletuksella että talous vielä alkaa kasvamaan.

   Tämä on taas niitä hetkiä jolloin sitä todella toivoo olevansa väärässä.

 3. Itsekin repesin kun se NesteOil’n kaveri silmääkään räpäyttämättä A-studiossa ennakoi tuota 100 milj. tynnyrin päivätuotantoa tulevaisuudessa. No, kaverilla tietysti oma maailmankuva edellyttää asiaan uskomista.

  Iso kysymys on, että lähdetäänkö Libyaa valloittamaan – ei kun rauhoittamaan NATOn ja USAn maihinnousukengällä. Libyalla kun öljyä on Afrikan mantereella ainakin jenkkilän EIAn mukaan eniten…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: